Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vláda rozhodla: Zdražovat se bude, jinak odejdeme

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ap - 
10. března 2011
17:21

Plán na zdražení potravin, kulturních akcí a knih od příštího roku je potvrzen. A to přesto, že vládní návrh důchodové reformy a změn v DPH prošel změnami. Místo původně plánovaných 20 procent se jednotná sazba podle představ vlády sjednotí v roce 2013 na 17,5 procentu. Vláda se rozhodla, že hlasování o penzijní reformě spojí s hlasováním o důvěře.

Vládní koalice ustoupila z původních představ o sjednocení sazeb daně z přidané hodnoty. Na dnešním jednání se špičky koalice dohodly, že od 1. ledna 2012 bude snížená sazba ještě rok existovat ve výši 14 procent, od 1. ledna 2013 se všechny sazby bez výjimek sjednotí na 17,5 procenta.

Podraží potraviny i kulturní akce

Budou tak zrušeny všechny výjimky, které vláda navrhovala v původním plánu. V tom bylo navrženo, aby vybrané druhy potravin spadaly do nižší 10 procentní sazby. Výrazně podraží také kulturní akce, tisk a knihy.

Změn se dočkají i povinné odvody na sociální pojištění. Žádné snížení se nekoná. "Koalice nebude prosazovat snížení odvodů na sociální pojištění," uvedl Nečas. Podoba návrhu dobrovolného spoření na důchody ve fondech zůstává

"Vláda spojí hlasování ve sněmovně o důchodové reformě s hlasováním o důvěře," uvedl po jednání K9 premiér Petr Nečas (ODS). Vláda si tak chce pojistit hlasy všech poslanců vládní koalice.

Kalousek: Já lhát můžu

K aféře ministra financí Kalouska, který ve středu večer tvrdil, že má tajné nahrávky novinářů a do čtvrtečního rána si to rozmyslel, s tím že žádné nemá, se premiér Petr Nečas nechtěl příliš vyjadřovat.

Samotný Kalousek prohlásil, že se svým lhaním (které nazývá mystifikací) snažil zjistit o čem se novináři mezi sebou baví. To se mu prý povedlo a nic špatného na tom nevidí.

arcaben ( 12. března 2011 12:52 )

..je vidět,že vás doktoři něčemu naučili!!!

komentator ( 12. března 2011 09:40 )

Chce to defenestraci! A rychle! A začít s lhářem Kalouskem! tato láda prolhaných darebáků by neměla vydělat do první výročí květnových voleb! Vždyť ti darebáci nečas, kalousek, Bárta, john lhali jako když tiskne! Nutno dát pořádnou lekci těm darebákům ještě před prvním výročím voleb z května 2010!

japome ( 11. března 2011 20:02 )

No řekněte- kdo z Vás by dneska zvonil klíčema kdyby věděl kam to povede?????Já si myslím, že by to moc lidí nebylo.Toto snad nečekal NIKDO

kandule1 ( 11. března 2011 18:18 )

Už aby to bylo...

il63 ( 11. března 2011 14:08 )

Už aby to bylo, včera bylo pozdě. Nechápu, jak se tam takový zloději a lumpové můžou ještě furt držet a jak to, že náš národ je tak "tupej", že si od té "elity národa" co se tam furt ve vládě roztahuje, nechá všechno líbit!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa