Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Okamura hájil rasového vraha i vystěhování Romů

Tomio Okamura si pustil pero na špacír
Tomio Okamura si pustil pero na špacír  (Autor: Blesk)
Autor: Aleš Půček - 
4. března 2011
12:51

Překvapivého zastánce se dočkal za rasovou vraždu odsouzený skin Vlastimil Pechanec. Tomio Okamura se muže, známého svými rasistickými postoji, kterého soud odsoudil na 17 let za vraždu Roma, zastává. A aby toho nebylo málo, vlídné slovo našel i pro Ladislava Bátoru, který v minulosti kandidoval za nacionalistickou Národní stranu, jejímž programem byl mimo jiné přesun Romů z České republiky. Podle Okamury se jedná o hon na čarodějnice.

Na svém blogu si mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura pustil klávesnici na špacír a ze strany některých médií se dočkal tvrdé kritiky. Oprávněně?

Co vlastně Okamura napsal na svém blogu? "Všem, kdo volali a volají "psovi psí smrt", připomínám, že každý z nás jednou může být Bátora, Hilsner, Pechanec. Odsouzený předem a na doživotí, bez šance na obranu. Bez viny," napsal na svém blogu a v podstatě tak přirovnal rasistu Pechance odsouzeného za vraždu Roma, problematické názory pana Bátory a židovského mladíka Hilsnera, který byl v roce 1899 stíhán za údajnou rituální vraždu dívky Anežky Hrůzové. Nakonec byl osvobozen.

Bátora, který kandidoval za ultrapravicovou Národní stranu a který se měl nyní stát náměstkem ministra školství je prý další obětí honu na čarodějnice. Program Národní strany Okamura nezná. "Je to legální strana, v čem je horší než ODS či ČSSD?" položil řečnickou otázku zastávaje se strany, která mimo jiné podporovala ve svém programu vystěhování Romů z České republiky.

To přirovnal dokonce ke vzniku Izraele. Podle Okamury by vystěhování muselo být dobrovolné. "Podpora vystěhovalectví samozřejmě jen pro ty, kdo sami chtějí, se státní podporou na založení nové existence," píše Okamura. Vzor nachází u Židů. "Velmoci přece podporovaly vystěhovalectví Židů z jejich zemí a vznik Izraele," uvedl pro Blesk.cz Okamura. Kde by měl vzniknout stát Romů ale neuvedl.

Obvinění z rasismu odmítá. "Mě přece nejde o pana Pechance. Ale o jeho vině panují pochybnosti. A každou takovou kauzu, by měl soud prozkoumat veřejně za účasti veřejnosti." Sám si prý peklem rasistických předsudků prošel a proto jsou případná nařčení jeho osoby z rasismu směšná.

"Jako dítěti se mi jako míšenci smáli v Čechách i v Japonsku. Já dobře vím, co je to rasismus" uvedl Okamura s tím, že od té doby co pracuje a je úspěšný se v Čechách s rasismem vůči své osobě nesetkal. "Chci jen, aby se o věcech mluvilo otevřeně. Tato země si přece již prošla obdobím, kdy se o rozsudcích rozhodovalo i předem. A štvanice na pana Bátoru mě děsí," uzavřel Okamura.

e.44 ( 6. března 2011 11:44 )

husqarnowicz, jedna malá rada, na visersivoko nereaguj. Nic smysluplného z toho vzniknout nemůže. On je to totiž starej známej guleman, co dostal nedávno stopku, a na kterýho se tu už všichni naučili nereagovat.

husqarnowicz ( 5. března 2011 18:53 )

Nadávky ti už docela jdou,ve všem ostatním ale jsi na tom dost uboze.

bjutifl ( 5. března 2011 12:00 )

Něco podobnýho jsem taky zažila. Je to vážně děs běs Na diskuzi o důchodové reformě jsem našla příspěvek, který se k tomu tvému hodí jako dokreslení situace. Vím, že je to pravda, taky jsem dostala obdobný email. Doufám, že mě e.44 neutrhne hlavu, že jsem to sem překopčila ad 1. Kdyby šlo jenom o soc. dávky, které dělají 3-4 miliardy ročně , ale oni stát, tedy nás všechny, tihle spoluobčani stojej mnohem víc. Nedávno mi přišel mejl, kde je to hezky vypsané a spočítané. Nebudu to sem vypisovat celé, je to dost dlouhé. Tak ve zkratce: Když si k těm soc. dávkám přičteme náklady na chod ministerstva pro lidská práva(4miliardy), náklady za splácení dluhů za energie za tyto spoluobčany(1-2miliardy), náklady spojené s jejich kriminalitou(3-5miliard), náklady na podporu romské kultury(0,5-1miliarda) a dalších ještě asi 15 položek, tak dojdeme k celkové částce 25,5 miliardy ročně. Což je 2 125 000,- na jednoho snědého spoluobčana ročně, tedy 177 080,- měsíčně. e.4404. 03. 2011 17:52nahlásit

prezza ( 5. března 2011 07:32 )

klasik řekl: " Zažijete šok, když vám po ránu při otevřeném okně řekne cikán "Dobrý den, sousede." Do našeho vchodu se přistěhoval jeden asi 30 letý cikán.Jeho život začíná o 21h, tedy pustěné rádio, hudba apd.Všechny rozhovory v bytě slyší celá bytovka do 2h ráno protože jejich hovor má hlasitost asi 120 dB. A po měsíci od nastěhování jich je v bytě už 8. Na chodbě smrad jako ve stáji, počmárané schránky, výtah slouží jako WC - močení. A to jsou jen v podnájmu. Pronajímatel je v zahraničí. Nejsem rasista, ale za měsíc je z naší bytovky kůlnička na dříví. Kdo se chce zastávat cikánů, napište adresu, já vám pošlu našeho cikána na měsíc na návštěvu.

jacey ( 5. března 2011 01:37 )

Waggie, uvádět jména jako Palacký a Rieger v souvislosti se „současnou“ NS je skutečné zneuctění těchto českých velikánů. My jsme tenkrát nebyli ani národem, Palacký a Rieger se snažili prosadit myšlenku mnohonárodnostního federativního Rakouska . Byla to jiná doba a zcela jiná politika.Tehdejší Národní strana skutečně nemá nic společného s tou "současnou".

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa