Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Havel, Svěrák, Farna...: Nezdražujte knihy!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ot, map, ČTK, šim - 
3. března 2011
07:57

Desítky tisíc obyčejných lidí i známých osobností se bouří proti zdražení knih, které by s sebou přineslo jejich chystané zařazení do vyšší sazby daně z přidané hodnoty. Petici proti tomu už podepsali třeba Václav Havel, Zdeněk Svěrák či herečka Gabriela Vránová a její kolega Petr Kostka.

S peticí přišel svaz knihkupců a je pod ní už hodně přes 25 tisíc podpisů. „Žádáme vládu a poslance, aby dalším daňovým zatížením knih, novin a časopisů nebránili volnému toku informací a výměně myšlenek. Nedopusťme, aby se Česká republika svou kulturní politikou ocitla na periferii Evropy,“ stojí ve výzvě.

Většina evropských zemí má pro knihy sníženou DPH, Británie, Irsko a Norsko dokonce nulovou. Plánovaná změna by podle lidí z branže znamenala nejen to, že by knihy byly dražší, ale také že by jich vycházelo méně.

„Nakladatelé nebudou mít peníze na překladatele nebo třeba na grafi ky, spousta knih nevyjde, protože se do toho nakladatelé budou bát jít,“ řekla spisovatelka Petra Hůlová. Vláda plánuje zvýšení DPH zřejmě už letos na podzim. Až na výjimky má být pro veškeré zboží 20 procent. Získané peníze mají jít na důchody.

Kdo také podepsal: Václav Havel, Zdeněk Svěrák, Olga Sommerová, herečka Gabriela Vránová, hereč Petr Kostka, Ewa Farna, scénárista Petr Jarchovský, Igor Chaun, herec Petr Brukner, herec a režisér Ondřej Kepka.

Koalice: Už žádné výjimky!

Sjednocení DPH na 20 % a s tím spojené zdražení přijde už od podzimu a další výjimky už nepřipustíme. Na tom se včera shodly špičky vládní koalice. Potvrdily, že důchodová reforma platí tak, jak to domluvili ekonomičtí ministři.

Zvyšovat se tak nebude DPH jen u mléka, brambor, chleba, syrové zeleniny, nezpracovaných ryb a dětské mléčné výživy a potravin pro lidi s metabolickými problémy. Koalice se také shodla, že přímá volba prezidenta by měla být dvoukolová, podobná nynějším volbám do Senátu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

scaramonte ( 9. března 2011 08:35 )

Smrt Veškrnoj! Ať žje LID!

arne127 ( 7. března 2011 15:17 )

ty knihy zdraží nechápu jak jeněkdo zvědavý na Veškrnovi slátaniny či Svěrákovi a podobných rado by spisovatelů Jediná kniha od Veškrny s názvem Čeká mě Krematorium by šla asi na odbyt

arne127 ( 7. března 2011 15:17 )

ty knihy zdraží nechápu jak jeněkdo zvědavý na Veškrnovi slátaniny či Svěrákovi a podobných rado by spisovatelů Jediná kniha od Veškrny s názvem Čeká mě Krematorium by šla asi na odbyt

doodledoctor ( 4. března 2011 12:53 )

komentator... já také nemám rád politiky. Také si nevzpomínám, že by splnili, co před volbami slibovali. Jen se rozhlédněte po EU. Je to snad někdé jiné? Ze statistik jsem nevyčetl, že bychom byli národem nevzdělanců... až na některé nepřizpůsobivé skupiny. všimněte... jak jsem tolerantní... nejmenuju. Taková je demokracie. Byl by snad lepší komunizmus, který je v paxi neuskuteččnitelný? Vymývání mozků tam bylo nesrovnatelné. Víte o nějakém sytému, který by byl spravedlivý ke všem? Já o něm nevím. Pokud budou dělat politiku lidé, a to budou, kdo jiný by to dělal... nikdy, ani v budoucnu, nebude spravedlivá ke všem. Jak říkal již Jan Werich..."lidi jsou jenom lidi".

komentator ( 4. března 2011 12:30 )

příteli, nemám rad politiky, kteří vymývají lidem mozky a naslibují všechno všem a pak nic nesplní! Nvzpomínáš jak 3 koaliční strany před volbami slibovayi, že nezvýší daně. A jak lidi strašily, že Paroubek zvýší daně? Jak to dopadlo? Nečasova vláda prosadila rekordní zvýšení daně z přidané hodnoty, které velmi tvrdě dopadne na 75% lidí. Máš pravdu, Hlady neumírám. Jelikož jsem v důchodu a mám možnost si přivydělávat, tak jsem docela v pohodě. Ovšem spousta seniorů s nízkými (nuznými) důchody kolem 9000 měsíčně je na tom pěkně špatně. Žádný internet. Žádná dovolená. A brzy nebudou mít ani na tu knihu!! Je naprosto skandální, že obrovské zvýšení DPH se týká rovněž knih, kulltury, které nejsou zdaňovány vůbec nebo pouze minimálně skoro ve všech zemích světa. Mám pocit, že tato vládní garnitura má zájem na vymývání mozků naivních voličů. Proto koaličním politikům vyhovuje "tupé, nevzdělané stádo". které je snadno ovladatelné! Pitomcům lze totiž nakukat jakékoliv kraviny a zmanipulovat je před volbami!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa