Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Čeští feťáci si už nezamňoukaj

Toto je prý sběratelské zboží, ve skutečnosti nebezpečné látky, které již brzy nebude možné legálně koupit
Toto je prý sběratelské zboží, ve skutečnosti nebezpečné látky, které již brzy nebude možné legálně koupit  (Autor: Jaroslav Krčál)
Autor: ČTK, ap - 
2. března 2011
11:30

Brzký útrum nastane pro české feťáky, kteří si zvykli kupovat tzv. nové drogy. Vláda ve středu přijala opatření, které prodej těchto látek zakáže. Poslanecká sněmovna již přislíbila, že zákon přijme ve zrychleném řízení. Dosud bylo možné tyto látky, které jsou ovšem zdraví nebezpečné, kupovat v obchodech. Smutnit budou i Poláci. Právě oni obchody, které drogy prodávají, většinou vlastní. Hned dva si otevřeli v Pardubicích.

Vláda souhlasí se seznamem 33 nových omamných látek, které mají být zakázané. Sněmovna chce návrh projednat co nejdříve, nejlépe už v březnu. Návrh předložili poslanci napříč stranami, reagují tím na prudký nárůst nabídky nových narkotik, především v Moravskoslezském kraji, kam se jejich prodejci přesunuli po změně legislativy v Polsku.

Poslanci novelu předložili tak, aby mohla být schválena ve zrychleném řízení už v prvním čtení. Poslanci by o ní mohli rozhodnout na schůzi, která začne v polovině března.

Překazí to kšefty Polákům

Mezi látkami, které by měla novela zakázat patří i oblíbená látka nazývaná Mňau mňau,. Trend takzvaných nových drog dorazil z Anglie. Patří mezi ně například karfentanil, tapentadol, butylon, flefedron JWH-018, JWH-073, JWH-081, JWH-250, MDVP, mefedron, methylon, nafyron, salvinorin A, TFbMPP a ketamin. Obchody, kde se nyní dají drogy legálně koupit, zakládají polské společnosti.

Obchodníci v Ostravě či Českém Těšíně nabízejí například sáček s názvem Magic Apple. Prášek má podle expertů účinky podobné pervitinu. Náhražka marihuany se dá sehnat pod názvem Baka. Činností prodejců se už zabývá policie. Podle ostravských kriminalistů, ale obchodníci využívají toho, že některé látky nejsou zatím v ČR zakázané. Drogy se do Evropy dovážejí z Asie.

Rizikové zboží už začaly prodávat i obchody v Hradci Králové a Praze.
Seznamy nových chemikálií používaných jako drogy nyní podléhají schválení Parlamentem, experti chtějí, aby kvůli rychlosti legislativní cesty napříště nebezpečné látky mohla zakázat vláda cestou svého nařízení.

jilyan ( 2. března 2011 14:45 )

*vždycky

jilyan ( 2. března 2011 14:44 )

Feťáci mít útrum nebudou. Oni si najdou cestu vždycki.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa