Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Halík a Klaus se pohádali: Kvůli Bátorovi!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: jos, ČTK - 
28. února 2011
13:31

Prezident Václav Klaus dnes v deníku Právo označil kauzu zaměstnání Ladislava Bátory na ministerstvu školství za "diktaturu politické korektnosti" a postavil se za některé jeho názory. Bátoru si jako náměstka vybral ministr Dobeš, premiér Nečas je proti. A proti Bátorovi a Klausovi je i kněz Tomáš Halík.

V souvislosti s kauzou prezident prohlásil, že přibývá signálů o tom, že dnešní společnost není demokratická. Bátora v minulosti kandidoval za nacionalistickou Národní stranu. Podle dřívějších informací tisku měl být jmenován prvním náměstkem ministra Josefa Dobeše (VV). O jeho angažmá jednal Dobeš s premiérem Petrem Nečasem (ODS), který tuto možnost odmítl.

Bátora, kritik Evropské unie či multikulturalismu, je předsedou konzervativní iniciativy D.O.S.T., která stejně jako Klaus odmítala lisabonskou smlouvu. Stavěla se například i proti výuce sexuální výchovy na školách. Bátora prezidenta označuje za svůj nedostižný vzor. Klaus uvedl, že kauzu Bátora odstartovali novináři a část politiků. Podle něj ji vyvolal fenomén takzvané politicky korektní společnosti. "Je to fenomén celosvětový, evropský i český. Kdo se mu odvažuje vzdorovat, stihne ho lavina ataků, které vedou k jeho společenskému znemožnění, často i ztrátě zaměstnání, i k osobní ostrakizaci. Přesně to se u nás dnes děje s Ladislavem Bátorou," napsal prezident.

Bátoru prý Klaus osobně nezná, ví však, že je to "hluboce konzervativní, autenticky pravicový" člověk. Prezident uvedl, že na internetu našel Bátorovu autobiografii, v níž se autor ostře vymezuje kromě jiného proti evropeismu, multikulturalismu, feminismu, antidiskriminaci či ekumenismu.

Prezident se připojil i k Bátorově kritice katolického kněze, teologa a prezidenta České křesťanské akademie Tomáš Halíka. "Mezi Koniášem a Halíkem vidím rozdíl pouhých tří století a pravděpodobně skutečnou víru v prvním případě a pouhou mediální ekvilibristiku ve druhém," uvedl Klaus.

Jak reagoval Halík?

"Pan prezident je už nejen expertem na kinematografii a klimatologii, ale nyní také na teologii a pravost víry. Jeho teologické posudky nehodlám komentovat," uvedl pro Lidové Noviny Tomáš Halík. "Avšak jeho stále větší afinita k myšlenkovému světu fašizujících maloměšťáků (jejichž Kredo tak pěkně formuloval Bátora, lídr jejich vlajkové organizace D. O. S. T.) je znepokojující. Obávám se, že podobné názory Klaus chová už dlouho, ale dřív by se asi styděl tak otevřeně odkrýt karty a k těmto kruhům se tak jednoznačně přihlásit," dodal Halík.

honza51 ( 23. srpna 2011 19:48 )

Vůbec nechápu jak může Halík kritizovat Bátoru . Halík, který schvaluje "hrdinské činy mašínovců" a má pro ně "pochopení" je znepokojen tím, jak Bátora vystupuje . To, že je Bátora "hň.up", je jasné, na min. školství nemá co dělat , ale Halík by měl sedět v koutě a meditovat nad myšlenkovými pochody, co se mu honí v hlavě . Má v tom evidentně zmatek. Lidi co vraždili "UZNÁVÁ" a člověka, který má "EXTREMISTICKÉ" názory odsuzuje . Ale zdá se mi že v "DESATERO" není nic proti svobodě slova, ale zato je tam "smrtelný hřích" - NEZABIJEŠ. A na to pan Halík jaksi pozapoměl. Ale on se z toho vyzpovídá a bude zase OK a připraven!!!

wojtylak ( 5. srpna 2011 22:48 )

halíku si dobytek a falešná jebka hraješ si na světce a przníš malý kluky zhovadilče.

doodledoctor ( 3. března 2011 16:14 )

Proč se oba intelektuálové takhle častují, nevím? Je to zřejmě vyvrcholení předchozích sporů. Když to tak veřejně ventilují, mohli by se postavit proti sobě v TV. Lidé by alespoň přišli na jiné myšlenky, při sledování jak se jejich idoly perou. Místo toho, aby svůj intelekt spojili, a byli užiteční pro ČR. Je to hezký vzor pro občany. Nedivím se, že to v republice vypadá jako v osím hnízdě.

hanzohatori ( 3. března 2011 08:42 )

Ano. Velmi výstižně napsáno. Nálepkování - zbraň omezenců, fanatiků a zlovolných duchů...

jozzinek ( 2. března 2011 21:14 )

Cituji větu pana Halíka: "Avšak jeho stále větší afinita k myšlenkovému světu fašizujících maloměšťáků je znepokojující". Na vysvětlení uvádím význam tohoto označení. Termín fašismus se používá v řadě různých významů od nejužšího, zahrnujícího pouze italské přívržence Mussoliniho, až po nejširší, jež je spíše nálepkou použitelnou téměř na cokoli, což vede k pochybnostem o užitečnosti takového pojmu. Alexandr Solženicyn uvádí, že nálepka fašismu je to samé, jako svého času stigmatizující nálepka „třídní nepřítel“ či „nepřítel lidu“. Je to úspěšná metoda, kterou se dá oponent srazit k zemi, zacpat mu ústa, přivolat na něho represe a podle potřeby to v médiích zverejňovat. Maloměšťák je příslušník drobné buržoazie, človek s omezenym rozhledem, s nepokrokovymi, šosáckými názory, kolísavý a ustrašený. Také pražské arcibiskuství se již distancuje od konvertitu Halíka. Posuďte sami, zda má Halík pravdu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa