Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Dobešovi špiclové špehovali podřízené

Ministr Dobeš má další problém
Ministr Dobeš má další problém  (Autor: Daniela Kolářová)
Autor: ČTK, jos - 
23. února 2011
07:03

Přímí podřízení ministra školství Josefa Dobeše (VV) špehovali na dvacet vysoce postavených úředníků ministerstva. Ministr o tom prý věděl.

Podle Mladé fronty Dnes četli jejich e-mailovou korespondenci a nabourali se do jejich počítačů. Ministr se od kauzy distancoval, zdroj listu však tvrdí, že o sledování musel vědět.

Podle šéfa odboru IT na ministerstvu Ivana Metelky měl být Dobeš o postupu svých podřízených informován. "Mastný mi říkal, že je to na základě požadavku ministra," řekl podle zdrojů deníku Metelka. Oba podezřelé ředitele, Šimona Mastného a Jaroslava Říhu, si přivedl do úřadu sám ministr. Ani jeden už na ministerstvu nepracuje.

MF Dnes píše, že vše vyšlo najevo na pondělní poradě, kde se řešilo zabezpečení počítačové sítě po sérii úniků dat z ministerstva školství. "Mohu potvrdit, že se neoprávněné sledování počítačů vyšetřuje a že jsou z toho podezřelí dva bývalí vrchní ředitelé kabinetu ministra," řekla mluvčí ministerstva Lucie Kubovičová.

Dodala, že Dobeš o ničem nevěděl a o sledování se dozvěděl až v pondělí. Mastný deníku řekl, že se ničeho nedopustil. Podle Kubovičové měli oba ředitelé zvláštní oprávnění sledovat počítače podřízených. Sledování úředníků začalo loni v říjnu a skončilo před pár dny. Soudní znalec Vladimír Smejkal uvedl, že v kauze jde o podezření z trestného činu porušování tajemství dopravovaných zpráv a také neoprávněného nakládání z osobními údaji.

sider ( 24. února 2011 22:59 )

V TV nějaké úřednice řikaly, že to sledování bylo už za Lišky. A po pravdě co si mají v práci vyřizovat soukromou korespondeci. Každý normální člověk by za to letěl.

marast ( 24. února 2011 21:30 )

Nějaký úřednice včera v TV říkaly, že už to bylo za čistýho Lišky...

komentator ( 24. února 2011 09:13 )

Jak vidí Dobeše a kauzu "špiclování úředníků" autor komentáře píšící pod jménem Voliči VV ze serveru České Noviny (server České tiskové agentury) Voliči VV: Pane John a Bárto,co s tím podvodníkem uděláte,Dobeš nám dělá velkou ostudu,aještě lže,věděl o všem.Voliči VV. 23.02.2011 199

monster13 ( 23. února 2011 23:23 )

Myslím, že je také důležité dodat, že sledování mailů bylo praktikou již před nástupem Dobeše do funkce. S ABL už dejte pokoj, to je váš jediný argument...

komentator ( 23. února 2011 23:07 )

monstře, ministerstvo dalo na bývalé ředitele kabinetu ministra Dobeše Mastného a Říhu za špiclování úředníků návrh na zahájení trestní řízení! Ministr Dobeš se dnes večer kategoricky distancoval od špiclování politiků! Proč to Dobeš asi tak udělal? Myslíš, že špiclování je běžné? Možná snad v bezpečnostní Agentuře ABL, odkud Dobeš přišel do vlády! Evidentně měl Dobeš dobrou průpravu ke špiclování z bezpečnostní Agentury ABL!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa