Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Místo Nobela Kocába ochrání lidská práva Šimůnková

Zmocněnkyní pro lidská práva se stala Monika Šimůnková
Zmocněnkyní pro lidská práva se stala Monika Šimůnková  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, ap - 
16. února 2011
11:32

Poté co se premiér Petr Nečas po trapných tahanicích zbavil v září 2010 Michaela Kocába, zůstával post vládního zmocněnce pro lidská práva neobsazen. Pro Kocába mezitím začali jeho příznivci shánět podporu pro nominaci na Nobelovu cenu míru. Po půl roce se rozhoupal i premiér Nečas a na Kocábovo místo našel nástupce. Tedy nástupkyni. Vládní zmocněnkyní pro lidská práva se stala Monika Šimůnková.

Vládní zmocněnkyní pro lidská práva jmenoval kabinet podle zdroje ČTK právničku zabývající se ochranou dětí Moniku Šimůnkovou. Funkce nebyla po odvolání Michaela Kocába obsazena půl roku, za což nevládní organizace premiéra Petra Nečase kritizovaly.

Dlouhé hledání vhodné kandidátky

Nečas za to, že zmocněncova funkce stále není obsazena, sklízel kritiku už loni. Začátkem listopadu se nechal slyšet, že kandidáta má. Koncem ledna o urychlené vybrání nového zmocněnce žádala v otevřeném dopise premiéra šestice členů vládních výborů.

Mezi nimi byla bývalá ministryně pro menšiny Džamila Stehlíková (SZ), která zasedá ve výborech pro práva dítěte a pro sexuální menšiny. Média spekulovala na podzim o tom, že by se vládní zmocněnkyní mohla stát bývalá poslankyně Strany zelených Kateřina Jacques. Nečas však řekl, že tento návrh nebyl nikdy na pořadu dne.

Kdo je Monika Šimůnková

Šimůnková působila například v Nadaci Naše dítě, má advokátní zkoušku. Podílela se na přípravě legislativy neziskového sektoru, legislativy týkající se dětí a dětských práv, internetové bezpečnosti, domácího násilí a podobně.

Je zakladatelkou a manažerkou Linky právní pomoci, na které veřejnost dostává bezplatnou právní pomoc v oblasti dětských práv. Byla také členkou pracovních skupin při ministerstvu spravedlnosti pro otázky mezinárodních únosů dětí a pro mediaci v netrestních věcech.

Zmocněnec pro lidská práva předsedá některým vládním radám a řídí jejich činnost. Garantuje také vypracování koncepcí ochrany lidských práv v Česku. Chystá návrhy opatření a právních změn, které se týkají menšin. Kocáb začal připravovat mimo jiné zákon o agentuře pro začleňování Romů.

honza51 ( 16. února 2011 18:30 )

by měl dostat "nobelovou cenou" po makovici. Takových "tajtrlíků" co si mysleli, že sežrali všechnu moudrost tady už bylo. Jeho činnost spočívala v tom, že "držel" vždy a za všech okolností stranu romským spoluobčanům, aby náhodou nebyli "rasově diskriminováni" při páchání své trestné činnosti a při otravování života ostatním lidem . Kocáb je šašek, který nikdy nic nedokázal, jenom se svezl na vlně "sametové" revoluce. Je dobře, že je pryč a doufám, že UŽ NIKDY o něm neuslyším, jako o politikovi. Jeho působení bylo trapné a hanebné a jestli si někdo myslí, že se "zasloužil" o odchod ruských vojsk z našeho území , žije v mylné představě o jeho úloze . Tak bezcennou figurku by jste jen těžko hledali.

arcaben ( 16. února 2011 17:31 )

...to tedy byla revoluce!!Zmasakrovali naše idee,iluze i šrajtofle!!

arcaben ( 16. února 2011 17:29 )

Vítej v klubu nechápavých Taky Ti to tady už přijde hatlámum,patlálum,paprďálum??

arcaben ( 16. února 2011 16:58 )

Listina základních lidských práv a svobod,tak na co vyhazovat další,nemalý,finanční obnos na ZBYTEČNÝ POST???haló,vy tam nahoře!!Přestaňte popíjet Red bull a sneste se k nám na zem!!

ludpepe ( 16. února 2011 14:39 )

to je jen dobře. Nobelova cena je výsměch, jak to může vůbec někoho napadnout? Je to proti zdravému rozumu. Ale to neobsazené místo to je tedy pech. Myslím, že to nikdo nepocítil a nepocítí ani když bude obsazené. Jen to stojí peníze. Uměle vytvořený post pro nějakého kamarádíčka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa