Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kalousek poslal policii na Vondru: Korupce?

Autor: ČTK, oj - 
27. ledna 2011
10:31

Kalouskovo ministerstvo financí podalo trestní oznámení kvůli podezřelé zakázce, kterou přiklepla vládní sekce pro české předsednictví vedená Alexandrem Vondrou. Původní cena zakázky na pronájem a obsluhu audiovizuální techniky neměla přesáhnout 85 milionů. Firma Promopro ale nakonec Úřadu vlády vyfakturovala více než tři čtvrtě miliardy.

Trestní oznámení údajně podal finanční a analytický útvar ministerstva, který se zabývá mimo jiné i praním špinavých peněz. Pochyby se podle serveru opírají o tok peněz určených na zakázku: firma, která ji vyhrála, najala další společnosti, které fakticky odvedly práci za méně peněz. "150 milionů putovalo na účty spojené s firmou, která ve skutečnosti na zakázce vůbec nepracovala," píše Aktuálně.cz. Připomíná také, že Vondra a Kalousek se nedávno střetli kvůli koncepci armádních obchodů.

Zakázka byla udělena bez veřejné soutěže?

Trestní oznámení prý nemíří na konkrétního člověka, ale týká se obecně lidí zodpovědných za peníze spojené s českým předsednictvím. Podle deníku Právo směřuje oznámení ministerstva financí jak na jednatele a současné vlastníky společnosti Promopro - manžele Jaroslava a Milenu Veselé, tak i na dosud neurčené lidi, kteří tehdy zastupovali ČR při jednání s nimi. "Vesměs to zřejmě měli být lidé ze sekce vedené Vondrou," píše list. Zakázka byla podle něj udělena bez veřejné soutěže s odůvodněním, že Promopro má v požadované oblasti služeb exkluzivní postavení.

Úřad vlády podle údajně zaplatil na účet firmy 525 milionů, zbytek se řešil zápočty a dobropisy. Ačkoli původní limit 85 milionů byl mnohonásobně překročen, dodatky ke smlouvě prý nebyly uzavírány, Promopro prostě posílalo faktury a Úřad vlády je promptně proplácel. Například za technické zajištění neformálního lednového setkání ministrů spravedlnosti a vnitra EU v pražském Kongresovém centru firma prý vyfakturovala přes 90 milionů. Dvoudenní technická pohotovost na telefonu stála údajně přes 600.000 korun.

Ministři se k věci nechtěli vyjádřit

Aktuálně.cz uvedlo, že Kalousek ani Vondra se k věci nechtěli vyjadřovat. Ministr financí ale informace o trestním oznámení výslovně nepopřel. "V tuto chvíli nebudu nic komentovat," uvedl pouze. Vondra serveru řekl, že o tom nemá žádné informace. "Jisté ale je, že po organizační stránce bylo předsednictví naprosto perfektně zvládnuté a co se týče celkových nákladů srovnatelné s předsednictvím jiných zemí. Organizační zajištění navíc zachránilo pověst České republiky poté, co uprostřed předsednictví padla vláda," cituje ho Aktuálně.cz.

komentator ( 28. ledna 2011 08:46 )

Chce to však někoho z vlády za korupci exemplárně potrestat dle hesla: Padni, komu padni! Vždyť ministři vlády " rozpočtové odpovědnosti a boje s korupcí" rozkrádají peníze obyčejných daňových poplatníků!!

komentator ( 28. ledna 2011 08:43 )

Půjde John a policie proti korupčníkům ve vládě?

komentator ( 28. ledna 2011 08:42 )

Kromě Vondry nelze zapomenout na korupčníka Kalouska, kterého Véčkaři opakovaně kritizovali za jeho zlodějiny!! Vyšlápnou si na Kalouska? Na webu strany Veřejné byly před volbami zveřejněny zlodějiny Kalouska ve funkci náměstka ministra obrany, které způsobily státní kase miliardové ztráty. Šlo o: Nefunkční padáky 114 milionů Kč Neúspěšná modernizace tanku T 72 (tanky šly do šrotu) 19 miliard Kč Nefunkční štábní inf. systém 1 miliarda Kč A další KALOUSKOVŠTINY. Celkový účet za tyto zlodějiny překročil 20 miliard korun! Nemá Kalousek tu nejlepší kvalifikaci na funkci na funkci ministra financí? Krade jako straka. Je smutné, že Véčkaři, kteří tvrdě kritizovali Kalouska před volbami, si nyní notují s dinosaurem Kalouskem a s dinosaurem Vondrou ve vládě. Holt, koryto je koryto. Co jsme si to jsme si. Hlavně když to sype!!

volic ( 27. ledna 2011 22:34 )

je to tady.Aby nám s té vlády vůbec někdo zůstal ve své funkci!!!!!!!

husqarnowicz ( 27. ledna 2011 19:55 )

Přesně napsáno!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa