Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Heger varuje před katastrofou: Kvůli lékařům se bojí o děti!

Autor: jos - 
23. ledna 2011
20:15

Pokud lékaři skutečně odejdou, přijde prý na řadu plán na hranici katastrofy. Dnes (neděle) to v pořadu TV Prima Partie řekl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

„Nemohu předložit návrh, že vezmu balík peněz a dám ho lékařům,“ zdůraznil v Partii ministr Heger. Požadavky lékařů jsou podle něj nereálné. Aktuálně chce odejít z nemocnic k 1. březnu téměř 4000 lékařů. Heger uznal, že lékaři jsou finančně podhodnoceni, ale peníze pro ně v současné době nemá.

Strach o novorozence

Nejhůře je na tom podle ministra neonatologie (péče o novorozence). V republice je dvanáct center pro novorozence a tři až pět se má po odchodu lékařů zavřít.

"Kladu si za vinu, že jsem patnáct let nepozoroval, že to spěje k výbuchu.  Jestliže lékaři neustupují a obrací to do extrémů, tak je to krizové vyjednávání," bojí se černého scénáře Heger.

"Jestli lékaři ty výpovědi nestáhnou, nastane velmi obtížná situace. Možná padne ministerstvo, možná celá vláda," nastínil možný vývoj událostí Heger.

Ve středu bude vydírání projednávat vláda

Vláda bude ve středu jednat o návrzích, jak reagovat na možný hromadný odchod nemocničních lékařů. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) by mimo jiné chtěl přidat řádově stamiliony korun nemocnicím. S lékařskými odbory bude ministr dál jednat.

Pokud Heger přijde s realistickým plánem a bude schválen kabinetem, podpoří ho hejtmani. Podle předsedy Asociace krajů Michala Haška (ČSSD) lékaře vyzvou, aby výpovědi stáhli.

bobina ( 30. ledna 2011 16:57 )

ježi marjá,vy mi mluvíte z duše,neuměla bych to tak srozumitelně podat jako vy a pochopit by to měl i ten největčí zoufalec! DÍKY

franta15 ( 30. ledna 2011 12:03 )

Pan čistý Nečas a vlezdop....y Heger se naráz vzpamatovali.Pokud budou umírat lidé a hlavně děti, protože protikorupční vláda není ochotná řešit korupci a nepořádek trvající skoro 20 roků ve zdravotnictví, tak se musí z toho zodpovídat. P.Heger hned na začátku řekl,že jestli lékaři opravdu odejdou,že podá demisi.A tento čas za 4 týdny nastane, tak p.Heger-do toho, čekáme na to!Všichni i my občané víme,že peníze ve zdrav.systému jsou,mají je pojišťovny v řádu desítek miliard na účtech a mají je šéfové nemocnic,které je raději utratí za předražené zakázky zařízení,předražené léky a neekonomický provoz.Vláda to ví a lékařská komise to vládě opakuje do zblbnutí.Jenže premiér neumí řešit jednu korupční kauzu za druhou.Jeden ministr odešel,druhý by měl odejít taky a nikomu se nechce řešit to samé ve zdravotnictví.Není možné,aby lékaři v nemocnicích pracovali za horších platových podmínek než lékaři v soukr.sektoru a už vůbec ne za hodinové platy na úrovni melouchářů,kteří ani třeba neplatí daně.Lékař je výjimečná profese,nesrovnatelná s ničím a nechápu proč premiér a vláda vždy řeší každý problém až 10 minut po dvanácté. Teď sice zčásti couvli,ale za cenu že budou nutit nemocnice rušit i ty místa,které jsou potřebné.A v cílovém stavu jde vládě a ODS zejména o to, aby se vrátili k privatizaci nemocnic a zdrav.pojišťoven a zavedli něco,co nemají ani nejvyspělejší státy světa.Privatizace zdravotnictví je cesta jak se zbavit starých lidí a vydělat na tom 2x. Jednou tím, že nebude potřeba tolik peněz na důchody, podruhé tím, že klesnou náklady na zdravotnictví. Proč stát nepřizná, že nedostatek peněz ve státním zdravotnictví je také tím, že částka, kterou stát přispívá třeba na důchodce, je 4- 7 x nižší než kolik přispívají na zdravotní pojištění zaměstnanci a živnostníci? A to málo co stát do systému na důchodce dává, tak to šetří zdravotní pojišťovny, aby to shrábli noví majitelé zdrav.pojišťoven. Opravdu hrůza!!!!! Ať klikne ten, kdo tyto informace nevěděl.

ambree ( 29. ledna 2011 21:30 )

Heger věděl dost dlouho o tom, co lékaři požadují. Když nic nědělal, je to hlavně jeho vina. Teď ukazuje prstem na ně, přitom viník je on sám s tou bandou politiků nahoře. Lékaři, fandím Vám.

bleskplesk ( 27. ledna 2011 00:56 )

komentator, "dík", že jsi mě poučil, kdo je profesor Pafko, bez tebe bych to fakt nevěděl, ještě že tě tu máme ty imbecile s Právem.

bleskplesk ( 27. ledna 2011 00:42 )

komentator, co ty jsi za magora, to jsem ještě neviděl. Já se k nějakým předraženým lékům nevydřoval! Je jasná věc, že je v tom velký bordel. Profesora Pafka si vážím a ve všem s ním souhlasím, takže nevím o co ti jde. Já, že zda spamuji? Vyjadřuji se jen občas k některým tématům, která mě zajímají. Na to má každý právo. Ty budeš ten poslední, kdo mi zde bude něco nařizovat ty tupče korunovaný!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa