Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dostali šéfové ČSSD peníze z Mostecké uhelné?

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, rvs - 
20. ledna 2011
12:11

ČSSD má zaděláno na pořádný skandál! Milionové provize z někdejší privatizace Mostecké uhelné společnosti údajně před lety zprostředkovaně získali i oficiální představitelé této strany.

Více než 30 milionů korun údajně nejdřív dostala firma, v níž působil tehdejší šéf ekonomické sekce ČSSD Zdeněk Uhlíř - pokladník strany, jejíž vláda doly rozprodávala. Společnost následně převedla deset milionů na účet nadace, které předsedal expremiér a tehdejší předseda ČSSD Stanislav Gross. Informaci přinesl deník MF Dnes.

Švýcarské úřady už dříve zdokumentovaly, že kupec 46 procent akcií mosteckých dolů, švýcarská Investenergy, těsně po rozhodnutí české vlády o prodeji v srpnu 1999 poslal obří provizi pět milionů dolarů (tehdy přes 170 milionů Kč) na účet na Gibraltar. Stát akcie prodal za 650 milionů korun, provize tedy činila 27 procent z ceny obchodu.

K účtu měl přístup zbrojař Pavel Musela - lobbista blízký Grossovi. Musela údajně peníze dále přerozděloval. Z dokumentů švýcarských úřadů podle MF Dnes vyplývá, že část z provize byla přes Kypr převedena na účty lidí z Grossova okolí - Jiřího Martinka a Antonína Sýkory. Další více než milion dolarů (tehdy přes 34 milionů korun) z provize šel koncem roku 1999 a v roce 2000 formou půjček přes Panamu a Švýcarsko až do tuzemské firmy Nomainvest.

Gross tvrdí, že s provizí za prodej dolů nemá nic společného. Kvůli kauze se ale vzdal členství v ČSSD. K financování nadace uvedl, že se mu věnoval především Kobes. Dárce peněz prý příliš nezkoumali. "Naše odpovědnost byla za to, že peníze z fondu budou využity v souladu se zákonem. Jsem si jistý, že této povinnosti jsme dostáli," uvedl Gross. V minulosti již byli v souvislosti s Mosteckou uhelnou vyslýcháni expremiér Miloš Zeman a další členové jeho vlády.

janteto ( 20. ledna 2011 21:37 )

Asi pro to, že bůh je tvůj brácha. Jinak znáš nějakou stranu, u které není její hlavní cíl, získání moci? Já ne! Tady dole, olejsa to ví také! Kde žiješ? na Marzu?

torro ( 20. ledna 2011 18:32 )

Uz nekdo ty s.v.i.n.e pozavirejte to je stale jenom ty ty ty zprofanovana policie statni zastupitelstvo a ten k.o..k..o.t na hrade a ani se nedokazou stydet TSECHISDRECKSAULUDRU nic jineho

petr11 ( 20. ledna 2011 13:49 )

....o politickou moc usilují všechny strany! Zde byla spuštěna privatizace bez patřičných zákonů, které by zasbránily spoušti, která tu nastala

ivoadler ( 20. ledna 2011 13:10 )

Na výše uvedeném blogu jsem 17. 12. 2011 v článku Trapná selhání sociální demokracie napsal, že pro sociální demokraty je hlavním cílem politiky získání moci. S kým ji budou uplatňovat a za jakým účelem je zcela vedlejší. Bože, proč mám pořád pravdu?

olesja ( 20. ledna 2011 12:20 )

Ten otazník je zbytečný. Oranžoví nebo modří atd. - žádný rozdíl .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa