Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rozpadající se Sazka: 10 otázek a odpovědí

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Eva Hofrichterová, koj - 
18. ledna 2011
05:00

Na Sazku si došlápne soud! Z jedné z největších společností v Česku se stal dlužník v úpadku. Městský soud v Praze v pondělí zahájil se Sazkou insolvenční řízení. Podle očekávání jeho návrh podal miliardář Radovan Vítek, který skoupil pohledávky Sazky v hodnotě 1,5 miliardy korun. Insolvenci je prý ochotný stáhnout pouze v případě, že se společnost zbaví svého šéfa Aleše Hušáka. „Je na čase říct generálnímu řediteli Sazky Hušákovi huš,“ řekl včera Vítek Blesku.

1) Co je to insolvence?

Právnické i fyzické osoby, ať již podnikající či nepodnikající, se mohou dostat do situace, kdy nejsou schopny plnit své závazky. Takový stav se obecně označuje jako insolvence (úpadek).

2) Co to pro Sazku znamená?

Insolvenční řízení omezí chod Sazky. V tomto režimu smí nakládat jen omezeně se svým majetkem a nesmí podniknout žádné kroky nad rámec běžné obchodní činnosti. Skončit může i bankrotem.

3) Může soud insolvenci zamítnout?

Soud samozřejmě může Vítkovy nároky zamítnout a označit je za neopodstatněné. Návrh může zamítnout i z formálního důvodu. Pokud ale pohledávky miliardáře naopak uzná, převezme situaci do svých rukou.

4) Co teď se Sazkou bude?

Soud by měl stanovit insolvenčního správce a přezkoumat pohledávky věřitelů. Po přezkumu věřitelé volí věřitelské organy, hlasují o způsobu řešení úpadku – tedy o konkurzu nebo reorganizaci společnosti.

5) Co kdyby skončila v konkurzu?

Od takového řešení je firma samozřejmě daleko a jedná se o katastrofi cký scénář. Sazka by padla s ní i její vedení. Společnost by začal řídit konkurzní správce a prodejem majetku by podělil věřitele.

6) Bude na vyplácení výher?

Vyplacení velkých výher by mohlo poškodit ostatní věřitele. „Osobně mám však za to, že i takové výhry by Sazka vyplácet měla,“ uvedl Jiří Markvart z advokátní kanceláře Ambruz & Dark.

7) Přijde Sazka o loterijní licenci?

Přestože podle některých expertů Sazka teoreticky může přijít o licence k provozování sázkových her, podle ministerstva fi nancí k tomu zatím není důvod. Odebrání licence není na pořadu dne.

8) Přijde Sazka o sázkaře?

Sazka se zavázala, že všechny výhry vyplatí, včetně nedávného jackpotu 103 milionů korun. Blesk se ptal několika pražských trafikantek a žádná úbytek sázejících nepotvrdila, lidé prý sázejí stále stejně.

9) Proč má Sazka takové trable?

Sazka čelí problémům zejména kvůli vysokým splátkám za výstavbu pražské O2 areny. Kvůli její stavbě se hodně zadlužila a nemá na splácení dluhu. Vítek od tří bank koupil pohledávky na splácení.

10) Jaké je řešení?

Sazka musí získat peníze, a to co nejrychleji. Musí tak prodat majetek, například O2 arenu. Dalším řešením je, že akcionáři odprodají část svých akcií. Na dluhy už totiž Sazce teď nikdo nepůjčí.

dagma9 ( 14. prosince 2011 02:18 )

Ať žije panika, komupak to soudy zase přiklepnou?

bungo ( 18. ledna 2011 09:46 )

"Z jedné z největších společností v Česku se stal dlužník v úpadku." Opravdu, bulvár a lži nejvyšší úrovně. Sazkla není v úpadku, ale v insolvenčním řízení. Do insolvenčního řízení se dostane jakákoliv společnost dost lehce, ale to neznamená její úpadek. Ten musí vyslovit až soud! Redaktoři, proč lžete???

goro_the_dog ( 18. ledna 2011 09:19 )

A neprodala už tehdy svoji Sazka arénu společnosti O2? Nebo je O2 v pronájmu a vydobyla si změnu názvu?

zlymikes ( 18. ledna 2011 06:02 )

že tady jde úplně o něco jiného a potvrdí se,že o každém z nás nerozhoduje vlastní úvaha,práce,snaha či iniciativa,ale soudce - neomylný a spravedlivý

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa