Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Paroubek vrací úder: Trestní oznámení na Bártu!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, rvs - 
17. ledna 2011
17:50

Poslanec a bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek podal na ministra dopravy Víta Bártu a bývalého majitele bezpečnostní agentury ABL trestní oznámení pro podezření z krácení daně.

Finančně analytickému útvaru ministerstva financí podal také podnět k šetření údajně nepřehledné majetkové struktury ABL, finanční situace firmy a prodeje podílu firmy mezi bratry Bártovými.

Pomsta za Bendu?

Paroubek podal na ministra již minulý týden trestní oznámení kvůli údajným pomluvám bývalého předsedy ústecké krajské organizace ČSSD Petra Bendy. Bárta ho označil za člověka, který spolu s vlivným podnikatelem Patrikem Oulickým, označovaným za takzvaného kmotra ODS, řídí vedení Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v Ústeckém kraji.

Benda Bártova obvinění označil za lživá a nepravdivá a spolu s Paroubkem ho vyzval, aby své výroky dokázal. Minulé pondělí pak na ministra podal trestní oznámení.

Podezření z platů načerno

Bárta se podle Paroubka netají tím, že ABL je nejdražší a nejelitnější bezpečnostní služba. Mzdy jejích zaměstnanců se však jako elitní nejeví. Podle dostupných informací byla v roce 2008 průměrná hrubá měsíční mzda jejích zaměstnanců 15.361 korun a v roce 2009 pak 17.982 korun.

Jestliže firma zaměstnává kolem 40 řídících pracovníků s vyššími než průměrnými výdělky, pak řadoví zaměstnanci mají průměrný hrubý výdělek hluboko pod celostátní průměrnou mzdou. To Paroubka přivedlo k podezření, zda část zaměstnanců není vyplácena jinak, než oficiálně, uvedl Paroubek.

komentator ( 19. ledna 2011 18:49 )

Maraste. Zajišťování dopravní obslužnosti je specifická služba. Zajišťuje ji státní firma ČD. Stát není nejlepší hospodář! Srovnání ČD a Agentury ABL je nevhodné. ČD investují velké prostředky do modernizace vozového parku. Agentura ABL investovala do Bártových luxusních aut. Při velmi nízké průměrné mzdě v ABL (něco přes 15 tisíc hrubého měsíčně) ABL vydělala dost na Masserati, nebo vysoký plat Bárty! Pokud jde o hospodářské výsledky ČD tak se pleteš. Loni ČD již generovaly malý zisk!

komentator ( 19. ledna 2011 18:39 )

V jisté směru máte pravdu. To co uvádíte se zejména týká výrobních podniků (velké investice do výrobního zařízení, do vývoje, do marketingu atd.) Týká se to i IT společností. Do čeho však investuje ABL? Vždyť zaměstnanci ABL hlídají velké obchody, elektrárny, hotely atd. Přitom naprostá většina nemá ani zbraně a až na levné telefony nedisponují žádným vybavením! Navíc, průměrný plat zaměstnanců ABL je kolem 15 tisíc hrubého. Tyto velice nízké mzdy (průměr v Česku je přes 23 tisíc) by naopak měly zvyšovat zisk Agentury ABL. Není však dosti divné, že za celou dobu své existence generuje Agentura ABL zcela mizivý zisk tj. něco přes 1 milion korun ročně. A to při obratu 800 milionů Kč. ročně je pouhých 0,3%. Kdyby šlo o tak nízký zisk v průběhu 1, 2 nebo 3 let, prosím. Ale tento mizivý zisk je za celou dobu existence Agentury ABL!

museman ( 19. ledna 2011 13:07 )

Počkejte, a proč tady hodnotíte zisk a obrat ABL, když je to čistě věcí té společnosti. Mnohdy společnost má velký obrat, který ale potom investuje do služebních nákladů a zisk je pak téměř nulový. Je vidět, že pan komentátor nikdy s podnikáním neměl nic společného a teď tady rozumuje na diskuzích

martha987 ( 19. ledna 2011 11:56 )

ty si opravdu myslíš, že když budeš dokola opakovat pořád stejné kecy, tak budou nějak věrohodnější??? Odpovědi na své otázky jsi už několikrát dostal, ale klidně to zopakuji ještě jednou: Bárta bral jako ředitel ABL jistě nějaký plat a roční odměny, které mohly být klidně v řádu několika milionů, což se ovšem NEPOČÍTÁ do zisku firmy. Odtud tedy pochází jeho majetek. Bárta tedy nemusel dědit, nemusel vyhrát v loterii ani nic vyženit, prostě bral plat jako kdokoli jiný. Proč by měl Bárta reagovat na tlučhubu Paroubka, když hospodaření ABL každý rok prověřuje nezávislá auditní firma??? O tématu investic jsme se již bavili, takže nevidím důvod dále komentovat nižší zisky ABL. Komentatore, jsi demagog

komentator ( 19. ledna 2011 10:43 )

Za 13 let existence Agentury ABL celkový zisk kolem kolem 20 milionů korun tj. necelých 1,6 milionů korun ročně. Přitom obrat firmy se ročně pohybuje na úrovni 700- 800 milionů korun tj. poměr obratu a zisku firmy kolem 0,3%. To je velmi špatný výsledek! Není zisk rozhodujícím ukazatelem úspěšnosti firmy (zejména nevýrobní, která neprodukuje žádné zboží a poskytuje dosti "podivné služby")? Kdyby i jiné firmy v této zemi odváděly státu ze zisku v podstatě velkou 0, tak by stát již dávno zbankrotoval. Z čeho by stát financoval školství, zdravotnictví, výstavbu dálnic atd? Proč Martha, Mufe a "další experti" VV nehodnotí výsledky hospodaření Agentury ABL za celou dobu její existence? Není zisk firmy rozhodujícím ukazatelem úspšnosti firmy? Proč Bárta podniká, když jeho firma má v podstatě nulový zisk! Paroubka nemusím. Nicméně bývalý šéf ČSSD se logický ptá na původ velkého majetku Bárty! Z mizerného hospodaření Agentury ABL Bárta nemohl zbohatnout. Dědil Bárta stamiliony? Vyhrál Bárta v loterii? Vyženil Bárta obrovské bohatství ve sňatku s Klasnovou? Proč Bárta nereagoval na kritiku Paroubka? Stačilo pár slov! Paroubek zřejmě podal trestní oznámení na Bártu protože si myslí, že přišel k velkému bohatství krácením daní atd. Uvidíme co vyšetří Johnovi policajti nebo Kalouskovi finanční a daňoví kontroloři! Nicméně bych uvítal kdyby Martha, Mufe a další výtečníci mi vysvětlili původ velkého bohatství Bárty. A kdyby sami zhodnotili výsledky hospodaření ABL, zejména její "ziskovost", "vysoké platy" zaměstnanců Agentury ABL v průměru cca 15 tisíc hrubého měsíčně atd.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa