Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Reagan: Sověty porazil Alzheimerem

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, ot, šim - 
16. ledna 2011
06:03

Americký prezident Ronald Reagan (†93), který byl hlavním strůjcem porážky sovětské »říše zla«, měl Alzheimerovu chorobu už v Bílém domě! V knize pamětí to tvrdí jeho syn Ron.

Reagan stál v čele USA v letech 1981 až 1989 a zemřel v roce 2004. Mladší Reagan vzpomíná, jak otec s obtížemi hledal slova a vypadal zmateně už při kampani v roce 1984. Lékařsky potvrzena byla choroba u Reagana až v roce 1994.

"Neviděl jsem žádný důkaz o tom, že by můj otec (nebo kdokoli jiný) věděl o jeho zdravotním stavu, když byl v úřadě," napsal Reagan. "Kdyby byla diagnóza vyřčena dejme tomu v roce 1987, odstoupil by? Domnívám se, že ano," cituje agentura AP z knihy, kterou v USA vydává nakladatelství Viking. Jako první z pamětí citoval zpravodajský časopis U.S. News & World Report.

 

Nemohl si vybavit jména kaňonů

Ron Reagan se domnívá, že podezření na nástup choroby mohl mít jeho otec v roce 1986, kdy přelétával přes známé kaňony severně od Los Angeles a už si nedokázal vybavit jejich jména.

Autor biografické knihy však zdůrazňuje, že zdravotní stav jeho otce by neměl poskvrnit odkaz 40. prezidenta USA. "Snímá to legitimitu z jeho prezidentství? Jenom do té míry, jako Addisonova choroba prezidenta Kennedyho nebo Lincolnova klinická deprese podrývá ta jejich," napsal Reagan.

Alzheimerova choroba je nejčastější příčinou demence. Postupně vede až ke ztrátě soběstačnosti. Narušuje myšlení, paměť i úsudek.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jakub-moravec ( 18. ledna 2011 06:23 )

Pro 587587: Tak za to vás musím pochválit a v tom případě beru zpět tu pruhovanou košili

jakub-moravec ( 18. ledna 2011 06:19 )

Starý pse, proti vám nemám nic, protože jste toho také moc nenapsal, jenom mne udivuje proč si někteří dáváte tak hnusné pseudonymy? Když už pseudonym musíte mít, pak si vemte příklad třeba z Pohádky Máje, Šťastný Jim a podobně, ale Starý pes? Ještě že není chcíplý pes. Jeden pisatel v jiné zprávě se podepsal prasezlesa a hned napoprve se do mne nepěkně pustil, slušně jsem odepsal ale nakonec se tázal, jestli je člověk a nebo to opravdové prase z lesa. Může mi někdo napsat, proč se nemůžete podepisovat jménem jako já?

pohadkamaje ( 18. ledna 2011 00:07 )

byl borec. Tento "druhořadý herec", jak ho komunisté rádi nazývali, nám vrátil svobodu. Čest jeho pomátce!

pohadkamaje ( 18. ledna 2011 00:06 )

jakub-moravec ( 17. ledna 2011 08:35 )

President Reagan se v době jeho presidentství omluvil Japonsku za to, že při napadení Japonskem v roce 1941-46 na ostrovech Pearl Harbor, Midway a jiné byli potom všichni Japonci vyhnání ze země, Reagan ještě přislíbil, nechť každý Japonec, který byl takto postižen, se přihlásí a obdrží finanční odškodnění 10.000 dollarů. Byl to šlechetný čin amerického presidenta Reagana. Podobný případ se stal u nás v bývalém Československu, kdy po 2.svět.válce byli vyhnání všichni Němci ze země a pak se prezident Havel po 89.roce veřejně Německu omluvil. I když já osobně jsem zásadně proti Havlovi, jak nás podvedl v roce 1989 s tou podvodnou sametovou revoluci, ale tuto jednu věc, tu omluvu pro vyhnané Němce schvaluji. Pochopitelně, že je zde důležité zdůraznit, že ta Havlova omluva se měla týkat pouze těch Němců, kteří s válkou neměli nic společného, v Československu se narodili a pak byli surově komunisty vyhnání ze země. U nás v rodině náš první dům byl zničen, když za války do něj spadla bomba. Pak po skončení války jsme si mohli vybrat dům jiný, kterých bylo prázdných v pohraničí hodně, po těch vyhnaných Němců. Pak po 89 roce přišel ke mně do domu jeden Němec a řekl mi, že se v tom domě kde jsem já bydlel, narodil, moc si na to nepamatuje, byl v té době ještě malý a byli vyhnání s celou rodinou. Mnoho lidí však s touto Havlovou omluvou nesouhlasí, už proto, že to co nacisti udělali a vyvraždili mnoho našich českých vlastenců, si Němci žádnou omluvu nezaslouží. Jenomže já jsem pro spravedlnost, neviní lidé, i když Němci, nemohou za to, jaké zločiny se nacisti dopouštěli. Reagan jelikož byl člověk spravedlivý, přišel jako první s touto omluvou pro Japonce a ještě navíc dar 10.000 dollarů na každou osobu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa