Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pohřeb Dienstbiera: Bolest v rodině byla bezbřehá

Autor: jos, jaj - 
14. ledna 2011
13:36

VIDEO: Na poslední veřejné rozloučení s Jiřím Dienstbierem (†73) dorazily do Valdštejnského sálu stovky lidí. Mezi nimi i mnohé osobnosti veřejného života. Od 12 hodin se s zemřelým senátorem rozloučily osobnosti politického života a rodina. Bolest Dienstbierových blízkých byla nekonečná.

Největší emoce při rozloučení s Jiřím Dienstbierem prožila jeho nejúžší rodina. Jeho čtvrtá žena Jiřina, která o jeho skonu informovala v sobotu média, prožívala smutek spolu s Dienstbierovými dětmi Jiřím, Kristinou a Monikou.

Emoce byly znát i na Václavu Havlovi a Václavu Klausovi, kteří seděli vedle rodiny v první řadě. I když ani jeden z nich při ceremonii nepromluvil, bylo vidět, že celá událost je velmi zasáhla.

Pohřeb jsme sledovali ONLINE minutu po minutě, čtěte:

13:02 - Čestná salva ukončuje oficiální rozloučení rodiny a politiků.

13:00 - "Kdybych neměl smysl pro humor, nebo sebeironii, tak bych se musel nechat zastřelit," řekl v rozhlasovém rozhovoru s Václavem Moravcem z loňského listopadu Dienstbier. Následuje minuta ticha.

12:57 - "I když jsi někdy prohrál, často jsi vypadal důstojněji než vítěz, řekl Dienstbierův asistent a přítel Tomáš Prášek. "Když jsi něco nevěděl, tak jsi to přiznal. Jako dítě jsi chtěl globus, být ministrem zahraničí a řád čestné legie. Tak snad ty tvá dětská přání dopadla dobře."

Video  Pohřeb Dienstbiera, hovoří Prášek  - Blesk
Video se připravuje ...

12:53 - Valdštejnským sálem zní smutné requiem. Na obrazovce se promítají vzpomínkové snímky ze života Jiřího Dienstbiera.

12:46 - "Držel slovo, které dal. I když to znamenalo někdy zatnout zuby a vydržet," vzpomněl arcibiskup Dominik Duka a poděkoval za ty, se kterýmu Dienstbier zažil muklovksý osud.

12:41 - Za polské přátele se loučí šéfredaktor listu Gazeta Wyborcza Adam Michnik. "Znali jsem se 33 let, za tu dobu jsme snad udělali ten svět trochu lepším."

12:35 - Mluví bývalý německý ministr zahraničí Hans-Dietrich Genscher. Mluví o tom, jak Dienstbier přispěl díky svému duchu k vytvoření silných pout ve střední Evropě. Genscher připomněl Dienstbierovu knihu Snění o Evropě, kteru napsal v kotelně. "Velké myšlenky si najdou cestu," sdělil Genscher.

12:27 - Mluví Rudolf Chmel, vicepremiér vlády Slovenské republiky. "Odstraňoval strach z vědomí jedince i společnosti," řekl Chmel a dodal: "Nikdy nevnímal lidi na základě národnostního klíče. To bylo vidět po rozdělení Československa. Kdybychom nebyli takoví, jací jsme, tak jsem z tohoto odkazu mohli po roce 1993 mnohem víc vytěžit."

12:24 - Věnec poslal i prezident Slovenské republiky Ivan Gašparovič.

12:14 - Mluví místopředseda Senátu Petr Pithart. Vzpomíná, jak ho STB chtěla po propuštění odvézt k hranici na Západ, aby se ho zbavili. "Tehdy jim Jiří řekl, ať si vstupenku do svobody, ale do cizí svobody, strčí někam." Pithart oceňuje jeho práci pro Výbor nespravedlivě odsouzených. Pithart popisuje Dienstbiera jako člověka, který šel vždy do rizika, nebál se odpovědnosti a odmítal nabídky na tzv. lepší. Popisuje Dienstbiera jako velkého Evropana, který byl ale zakořeněn doma. Pithart přidává osobní vzpomínku na to, jak Dienstbier vezl do porodnice jeho ženu. Oceňuje, že Pithart se nebál, měl osobní svobodu a nechtěl svět vidět v černobílých barvách. Že se snažil, aby právo platilo pro vítěze i pro poražené.

Emotivní řeč přednesl i Petr Pithart Emotivní řeč přednesl i Petr Pithart | Foto - T. Martinec, M. Vlček, archiv

12:09 - Jako druhý v pořadí mluví Karel Schwarzenberg: "Spolu s Václavem Havlem byl Jiří symbol nového Československa. Vedle Jana Masaryka byl Jiří ministrem zahraničí, který bude vzorem pro všechny další ministry zahraničí i další diplomaty. Ať sem jel do Paříže nebo do Bruselu, tak se mě ptali, jak se mu daří."

12:05 - Jako první mluví předseda Senátu Milan Štěch. "Byla čest s Jiřím spolupracovat v Senátu. Byl nám všem příkladem z hlediska odbornosti, pracovitosti a charakteru. Měl rozhled a množství kontaktů v řadě zemí. Svou práci i přes těžkou nemoc dělal s nasazením. Dokonale využil možnosti obnovitele české diplomacie. Z jeho kreditu činí ministerstvo zahraničí dodnes. Jeho odchod je obrovskou ztrátou. Měl totiž díky své autoritě schopnost nás sbližovat."

12:00 - Sálem se ozvalo "k postě zbraň. Zní tóny České hymny.

11:54 - V sále už je přítomen ministr obrany Alexander Vondra. Program bude pokračovat proslovy politiků.

10:44 - Do Valdštejnského sálu zavítaly stovky lidí, jejich podpisy téměř zaplnily kondolenční knihu.

10:40 - Rozloučení s veřejností končí. Sál nyní bude upraven a kolem 12. hodiny se s Dienstbierem rozloučí rodina a oficiální hosté.

10:32 - Rozloučit se přišel i Ota Černý, vedoucí sportovní redakce České televize. Dorazili i bývalý předseda sněmovny Miloslav Vlček nebo socioložka Jiřina Šiklová.

10:22 - Čest Dienstbierově památce přišli projevit také metropolita pravoslavné církve Kryštof nebo herec Jan Kačer.

Rozloučit se přišli i čelní představitelé pravoslavné církve. Na snímku metropolita Kryštof. Rozloučit se přišli i čelní představitelé pravoslavné církve. Na snímku metropolita Kryštof. | Martin Mithofer, Martin Procházka, Ladislav Křivan

10:06 - Na katafalku je už i věnec od prezidenta ČR Václava Klause. Je vyveden v národních barvách. Věnec od rodiny má zelený základ a na něm rudé prvky. Věnec poslal i Václav Havel, dominantní na něm je žlutý nápis na černé stuze.

10:03 - "Znala jsem ho osobně, byla jsem emigrantka. Setkala jsem se s ním v Káhiře. V roce 1989 mi řekl, že naše země je svobodná, že se mohu vrátit," zavzpomínala na Dienstbiera paní Zuzana Skálová.

9:53 - "Jako člověk měl ohromnou hodnotu, byla to autorita," řekl Blesku pan Pytelka, který se přišel s Dienstbierem rozloučit do Valdštejnského paláce.

9:42 - Čest Dienstbierově památce vzdal i herec Jan Potměšil, který při revolučních dnech v roce 1989 utrpěl vážný úraz, který ho upoutal na invalidní vozík.

Herec Jan Potměšil Jiřího Dienstbiera dobře znal z revolučních dnů roku 1989 Herec Jan Potměšil Jiřího Dienstbiera dobře znal z revolučních dnů roku 1989 | Martin Mithofer, Martin Procházka, Ladislav Křivan

9:23 - "Byl to jeden z mála slušných lidí v politice. České republice bude hodně chybět," řekla Blesku paní Ivana z Prahy, která přišla na poslední rozloučení i s vnučkou.

8:59 - Na pohřbu se očekává přes 300 oficiálních hostů.

8:44 - Na pohřbu vystoupí předseda Senátu Milan Štěch, současný šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg a místopředseda horní komory Petr Pithart.

8:32 - Čestnou stráž u rakve kromě vojáků budou držet také senátoři ČSSD.

8:11 - Smuteční rozloučení veřejnosti s Dienstbierem probíhá od osmi hodin ve Valdštejnském paláci.

Pohřeb Jiřího Dienstbiera Pohřeb Jiřího Dienstbiera | Martin Mithofer, Martin Procházka, Ladislav Křivan

Přijede i Klaus s Havlem

Pohřbu by se měli zúčastnit i přední evropští politici. Mimo jiné někdejší západoněmecký ministr zahraničí Hans-Dietrich Genscher, s nímž Dienstbier v prosinci 1989 stříhal v německo-českém pohraničí železné dráty.

Mezi pozvanými jsou také prezident Václav Klaus, jeho předchůdce Václav Havel, předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová, premiér Petr Nečas nebo apoštolský nuncius Diego Causero. Samotný pohřeb se bude konat odpoledne po smutečním aktu. Na přání rodiny nebude určen pro veřejnost.


pozzzor ( 14. ledna 2011 14:37 )

Dienstbier byl frajer a měl jsem ho docela rád.Ale Bleskohyeny musí popsat každou minutu jak hokejovej zápas.Pro ně je to stejný!Radši napište něco zajímavého o něm ale to zase neumíte,takže radši nepište vůbec nic.Nazdar

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa