Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Langerův známý pral pro vnitro prádlo za 54 milionů

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, šim - 
11. ledna 2011
10:12

Jak se pralo špinavé prádlo na ministerstvu vnitra za časů Ivana Langera? Kamarádsky! Zakázku v hodnotě 54 milionů – samozřejmě bez výběrového řízení – získal Langerův známý Tomáš Paclík a jeho firma Dočista. Langer tvrdí, že je to přízemní fáma.

Předmětem zakázky bylo praní uniforem. Společnost získala kontrakt v roce 2008. Kromě 54 milionů firma dostala od ministerstva také možnost pronájem areálu kolínské prádelny za úsměvných 5000 korun měsíčně. Podle znalců měl však nájem činit nejméně 210.000 Kč. Informují o tom úterní Hospodářské noviny.

"Zásadně odmítám spekulace o tom, že bych jakýmkoli způsobem do této věci zasahoval či ji nějak ovlivňoval. Osobně se mně dotýkají fámy tak přízemního charakteru," sdělil Langer.

I Langerův kamarád Tomáš Paclík, který je předsedou dozorčí rady firmy, však tvrdí, že zakázku získali v řádné veřejné soutěži. Na podezřelou smlouvu podle HN upozornil forenzní audit, který vloni v říjnu zadalo nové vedení ministerstva vnitra.

Živnosťák na praní prádla získali až v den podepsání zakázky

"Smlouva na praní prádla byla podepsána bez vypsání veřejné zakázky, navíc byla uzavřena s nevhodným subjektem bez odpovídajících referencí," konstatovali ve zprávě auditoři ze společnosti Ernest & Young. Paclíkova firma Dočista vznikla v lednu 2008, o dva měsíce později už s Langerovým vnitrem uzavřela smlouvu. Živnostenské oprávnění na praní prádla si zapsala až v den podepsání kontraktu.

Podle Hospodářských novin se Langer a Paclík dobře znají z Olomouce. Už od konce devadesátých let si Paclík pronajímá v Langerově olomouckém domě prostory pro svou firmu na daňové poradenství, oba se také například stali kmotry monografie jednoho z olomouckých výtvarníků.

Paclík přesto tvrdí, že zakázku získal v řádné veřejné soutěži. Původně chtěl prý především koupit budovu ministerské prádelny, ale nakonec musel převzít provoz i s nájmem.

"My jsme akceptovali podmínky, které vyhlásilo ministerstvo. Ale to nebyla naše chyba, to byla chyba těch, co to vyhlašovali," reagoval. Popřel však, že by řízení organizoval Langer, vyloučil také, že by mu známost s exministrem pomohla.

Odprodej prádelny však skutečně nařídil přímo Langer. "Byl pokyn od ministra Langera, že se všechny věci jako prádelny a cukrárny mají zrušit, dát pryč," řekl Oldřich Vytiska, bývalý šéf ministerské organizace, s níž Paclík podepisoval smlouvu. "Bylo to strašně narychlo."

Langer na konkrétní otázky HN k této věci prý nereagoval.

vagen ( 17. ledna 2011 13:17 )

a defraudacky na vnitru delali fakt brutalne

husqarnowicz ( 13. ledna 2011 19:39 )

Další vytlemenej odéesák. Je zajímavé, že panu Čistému ani tuneldědkovi tahle kapří huba nevadí. Asi toho ví na každého příliš mnoho.

komentator ( 13. ledna 2011 12:27 )

komunističtí papaláši byli slušňáci ve srovnání se zlodějskými modrými bolševiky a recyklovanými černo***níky vedenými Kalouskem

komin ( 12. ledna 2011 09:50 )

O TO MLUVI CELA OLOMOUC DLOUHA LETA

vagen ( 12. ledna 2011 07:46 )

do diry s nima obema

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa