Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jiří Dienstbier (†73): Tajil rakovinu

Autor: jos, mivrk - 
9. ledna 2011
05:00

V sobotu zemřel v Praze po boji s rakovinou chartista a bojovník za sociální stát Jiří Dienstbier (†73). O tom, jaká nemoc ho trápí, s nikým nemluvil. Snažil se s ní ale bojovat do posledních dnů.

V profesním životě zažil Dienstbier množství vzestupů i těžkých pádů. Jeden čas topil v Metrostavu, o pár let později večeřel s nejmocnějšími lidmi světa. V posledních letech mu život ničily zdravotní problémy, které léčil na onkologii. V sobotu ve vinohradské nemocnici jim podlehl.

Mnozí jeho přátelé zůstali v šoku, protože vůbec netušili, že je nemocný. Do poslední chvíle totiž chodil i do Senátu a snil o tom, že se stane prezidentem.

"Tušil jsem, že má rakovinu. Ale my jsme nemluvili o operacích. Těch měl několik a dokonce se zdálo, že je to od léta lepší. On byl statečný, snažil se svou bolest skrývat. Ačkoliv se zdálo, že žije lehce, měl těžký život," řekl Blesku politolog Zdeněk Zbořil, který se s ním přátelil dlouhých 40 let.

Netušil jsem, že je nemocný, vzdychl Jan Ruml

Také Jan Ruml (chartista a bývalý ministr vnitra) netušil, že je Dienstbier vážně nemocný. Smutná zpráva ho zastihla v Rakousku. "Jsem právě na dovolené v horách. Právě jsem se to dozvěděl a nezlobte se, jsem tak otřesený, že nemám slov. Aníi jsem nevěděl, že byl nemocný," řekl v sobotu večer Blesku Ruml.

Co řekli o jeho odchodu

"Jiří Dienstbier byl jednou z klíčových postav Listopadu. Respektoval jsem ho přes rozdílnost mnoha názorů. Bez něj bude naše politická scéna rozhodně méně barevná. Patřil na ní ke generaci gentlemanů," reagoval na úmrtí prvního polistopadového ministra zahraničí prezident Václav Klaus.

"Umřel mi dávný kamarád, se kterým jsem toho hodně prožil. S ním a s Václavem Bendou jsem byl svého času ve vězení a i v nejtěžších chvílích nás posiloval svou stále dobrou náladou. Po několika nedávných setkáních jsem tušil, že je nemocný. Přesto mne dnes velmi zaskočilo, že jsem zůstal z této trojice jediný," vzkázal Václav Havel prostřednictvím své tajemnice Sabiny Tančevové.

"Věděl jsem, že se jeho zdraví zhoršuje, ale pořád jsem věřil v obrat k lepšímu. Je to rána. Pamatuju si ho ještě z dob Charty. My byli tehdy mladí, ale on už oplýval politickým nadhledem a statečností," řekl k smuté události bývalý ministr vnitra František Bublan.

"Tuto smutnou zprávu se dozvídám od vás. Byli jsme přátelé od roku 1964, znal jsem dobře i jeho manželku. Spojoval nás společný zájem o Indonésii. Je to nejenom osobní ztráta, ale i ztráta pro Senát. Jiří měl za sebou novinářskou průpravu a díky ní měl rychlé reakce na změny a skvělý úsudek. On nebyl typem filosofa, ale měl kontakty po celém světě a to bylo neocenitelné," řekl k úmrtí kamaráda politolog Zdeněk Zbořil.

"Vážím si ho za jeho občanské postoje v době totality. Po roce 1989 patřil mezi klíčové osobnosti, které formovaly československé a později české zahraniční vztahy. Byl u toho, když padala železná opona a naše země se po období komunistického temna vracela zpět mezi vyspělé demokratické státy," vzdal Dienstbierově památce čest premiér Petr Nečas.

zztop ( 11. ledna 2011 12:04 )

TAK nějak..

anelam ( 10. ledna 2011 09:47 )

Kouřím 35 let,zatím mám plíce bez chybičky,otec zemřel na rozedmu plic ve 48 a byl zapřisáhlý nekuřák

jakub-moravec ( 10. ledna 2011 09:13 )

Pro "gevi". Není pravda že všichni museli skládat zkoušky z marxismu-leninismu. A co emigranti?

jakub-moravec ( 10. ledna 2011 09:05 )

Vy jste doktor medicíny,ale teď se tady bavíme o politice a přál by si kdyby Němci rozbourali naši samostatnost a přidělili nás zpátky k Rakousku-Uhersku,protože my Češi neumíme sami vládnout, nejdříve to byl Hitler a pak od r.48 komunisti a těch jsme se nezbavili dodnes.A kdyby jsme patřili k Německu,tak se máme nádherně,jako teď v Německu a doktoři by nemuseli utíkat.Nejlíp to udělali Východní Němci (NDR), přiděli se k Německu a žádné problémy už nemají. Náš praotec Karel IV byl nejen českým králem,ale i německým a to by jsme dnes potřebovali. I Jan Hus byl názoru, že lepší Němec dobrý,než bratr zlý.Jedině komu by se to nelíbilo,jsou zloději a tuneláři ale s těmi si v Německu už poradí a my Češi bychom měli jen dohlížet aby bylo dost provazu,nesmíme zapomenout ani na naše vlastizrádce, Havel, Klaus, Jakeš a.t.d.

jakub-moravec ( 10. ledna 2011 08:36 )

Proč jsme členy v NATO? To můžeme kdykoliv zrušit,protože do přihlášky(je na internetu) šašek Havel zatajil to hlavní a sice že máme v zemi dosud komunismus a v NATO nemůže být komunistická země,když NATO vzniklo v r.1949 a byla to oposice proti východními komunistými zeměmi. Havel už možná s tím počítal že bude jednou odsouzen za velezradu a tak si to u Američanů žehlil a Obamovi v Praze pak nakecal,že se Česko očistilo sametovou revoluci od komunismu a také aby si mohl jezdit do Ameriky na státní útraty s tou jeho patlavou angličtinou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa