Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zemřel chartista a exministr Jiří Dienstbier (†73)

Autor: mivr, ČTK, jos - 
8. ledna 2011
15:23

Ve věku 73 let zemřel v sobotu v Praze po delší nemoci první polistopadový ministr zahraničí Jiří Dienstbier, který byl donedávna i senátorem. Zemřel ve vinohradské nemocnici, zprávu o jeho úmrtí oznámila jeho manželka Jiřina.

Jiří Dienstbier zemřel v pražské vinohradské nemocnici na onkologickém oddělení. Do dějin se zapsal především jako první československý ministr zahraničí po listopadu 1989, za jehož působení se kácela železná opona a zemi opouštěla sovětská vojska.

Vzpomínky na statečného politika

"Jiří Dienstbier byl jednou z klíčových postav Listopadu. Respektoval jsem ho přes rozdílnost mnoha názorů. Bez něj bude naše politická scéna rozhodně méně barevná. Patřil na ní ke generaci gentlemanů," reagoval na úmrtí prvního polistopadového ministra zahraničí prezident Václav Klaus.

"Umřel mi dávný kamarád, se kterým jsem toho hodně prožil. S ním a s Václavem Bendou jsem byl svého času ve vězení a i v nejtěžších chvílích nás posiloval svou stále dobrou náladou. Po několika nedávných setkáních jsem tušil, že je nemocný. Přesto mne dnes velmi zaskočilo, že jsem zůstal z této trojice jediný," vzkázal Václav Havel prostřednictvím své tajemnice Sabiny Tančevové.

"Věděl jsem, že se jeho zdraví zhoršuje, ale pořád jsem věřil v obrat k lepšímu. Je to rána. Pamatuju si ho ještě z dob Charty. My byli tehdy mladí, ale on už oplýval politickým nadhledem a statečností," řekl k smuté události bývalý ministr vnitra František Bublan.

"Tuto smutnou zprávu se dozvídám od vás. Byli jsme přátelé od roku 1964, znal jsem dobře i jeho manželku. Spojoval nás společný zájem o Indonésii. Je to nejenom osobní ztráta, ale i ztráta pro Senát. Jiří měl za sebou novinářskou průpravu a díky ní měl rychlé reakce na změny a skvělý úsudek. On nebyl typem filosofa, ale měl kontakty po celém světě a to bylo neocenitelné," řekl k úmrtí kamaráda politolog Zdeněk Zbořil.

"Jeho nemoci jsem si všímal poslední měsíce. To nebylo možné přehlédnout, nicméně snažil se vystupovat až do konce v rámci těch svých názorů, které jsem považoval za rozumné. Byl významným politikem jak po sametové revoluci, tak v tom posledním období dvou let, kdy byl jako nezávislý senátor zvolen za ČSSD ve volebním obvodě Kladno. Tehdy jsme s mojí ženou ho také podporovali několikrát ve volební kampani přímo v ulicích, on měl Jiří Dienstbier takový svébytný styl setkávání s občany, on se prostě zapovídal s lidmi okamžitě, takže mnoho těch materiálů nerozdal, od toho jsme tam byli my a členové jeho rodiny," zavzpomínal na rádiu Impusl na Dienstbier Jiří Paroubek, který jeden čas oznámil, že Dienstbier by se mohl stát i kandidátem na prezidenta, až úřad uvolní Václav Klaus.

"Je mi to líto a je mi moc smutno," uvedl k Dienstbierově skonu politický aktivista Stanislav Penc.

"Vážím si ho za jeho občanské postoje v době totality. Po roce 1989 patřil mezi klíčové osobnosti, které formovaly československé a později české zahraniční vztahy. Byl u toho, když padala železná opona a naše země se po období komunistického temna vracela zpět mezi vyspělé demokratické státy," vzdal Dienstbierově památce čest premiér Petr Nečas.

Čtyřikrát ženatý, čtyři děti

Syn zesnulého bývalého ministra zahraničí Jiří Dienstbier ml. se potatil a také se aktivně zapojil do politiky. Zrovna dnes (sobota) se neúspěšně pokoušel získat křeslo předsedy ČSSD. Jeho snaha ale byla marná. Post mu vyfoukl Petr Hulinský, což mnozí analytici považují za začátek izolace pražské ČSSD.

786463:gallery:true:true

Kromě syna Jiřího měl Dienstbier, který byl čtyřikrát ženatý, dcery Moniku, Kristínu a Ivetu (jež v roce 1998 zemřela). Jeho dcera Monika Dienstbierová (později Arkai) žila s Martinem Bursíkem (exministr životního prostředí), pak její místo zaujala Kateřina Jacques.

Kdo byl Jiří Dienstbier

Mně je od dětství vlastní sociální cítění. A to přitom jsem synem pana primáře. Vždycky jsem měl zájem na tom, abych nebyl jakési výjimečné dítě, které má výhody oproti někomu jinému. Říkal jsem, že mám sociální cítění ne proto, že jsem vybíral popelnice, ale proto, že jsem do nich házel svou svačinu, protože s celou třídou jsem se rozdělit nemohl," řekl kdysi o svém vidění politiky Dienstbier.

Dienstbier pomáhal zbořit železnou oponu: Tehdejší ministři zahraničí ČSSR a NSR Jiří Dienstbier (vpravo) a Hans-Dietrich Genscher (vlevo) symbolicky přestřihují hraniční dráty v pohraničním pásmu u Nových Domků u Rozvadova (na archivním snímku z 23. prosince 1989). Dienstbier pomáhal zbořit železnou oponu: Tehdejší ministři zahraničí ČSSR a NSR Jiří Dienstbier (vpravo) a Hans-Dietrich Genscher (vlevo) symbolicky přestřihují hraniční dráty v pohraničním pásmu u Nových Domků u Rozvadova (na archivním snímku z 23. prosince 1989). | ČTK

Mezi lety 1990 a 1992 byl místopředsedou federální vlády. Později působil jako osobní zástupce tehdejšího prezidenta Václava Havla na jednáních o OSN a jako zvláštní zpravodaj OSN pro lidská práva v bývalé Jugoslávii.

V roce 2008 byl na kandidátce ČSSD zvolen senátorem za volební obvod Kladno. Disident a novinář Dienstbier byl nyní jako nestraník za ČSSD senátorem.

Právě v Senátu dochází nyní k zajímavé sitauci. ČSSD měla po podzimních volbách 41 senátorů, tedy s převahou jednoho křesla absolutní většinu. Úmrtím Dienstbiera o ni přišla. V dohledné době proto musí proběhnout doplňovací volby do Senátu.

Ve vězení strávil tři roky

Ještě jako student Filozofické fakulty Univerzity Karlovy vstoupil v roce 1958 do Komunistické strany Československa. Působil mimo jiné jako zahraničněpolitický komentátor Československého rozhlasu. Později jako redaktor ilegálního časopisu Čtverec. V roce 1969 byl ze strany vyloučen, stal se jedním z prvních signatářů Charty 77, byl i jejím mluvčím.

Za svou činnost ve Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných byl spolu s Václavem Havlem a Petrem Uhlem komunistickým režimem odsouzen za podvracení republiky a ve vězení strávil tři roky. Poté mohl vykonávat jen podřadné práce, živil se mimo jiné jako topič v Metrostavu.

Ministři zahraničních věcí ČSSR a Rakouska Jiří Dienstbier (vpravo) a Alois Mock (vlevo) symbolicky přestřihují dráty na čs.-rakouských hranicích mezi Hatěmi a Kleinhaugsdorfem (na archivním snímku ze 17. prosince 1989). Ministři zahraničních věcí ČSSR a Rakouska Jiří Dienstbier (vpravo) a Alois Mock (vlevo) symbolicky přestřihují dráty na čs.-rakouských hranicích mezi Hatěmi a Kleinhaugsdorfem (na archivním snímku ze 17. prosince 1989). | ČTK

hanskolar ( 4. prosince 2013 12:30 )

Proč tu cpeš Hitlera?

jakub-moravec ( 15. ledna 2011 10:02 )

Ne! Soustrast nepatří podvodníkům, podrazákům a vlastizrádcům!!! Když byl J.D. skvělý politik, proč naše země se pomalu chýlí k bankrotu??? Kde je ta demokracie a ta pravda a láska která zvítězí nad lží a nenávisti? Všichni jsou padouši, kteří přišli v r.89 do vlády, i slepý to musí vidět.

jakub-moravec ( 14. ledna 2011 23:47 )

Pro suuun: Že máme nyní svobodu tisku, to nám J.D. neudělal. Přišla jiná doba a je to zásluhou Gorbačova že se tam v Rusku komunismus v r.89 rozsypal.Nebýt jeho,dnes tu válčíme nadále s Jakešem. Pohřeb J.D. by se měl uskutečnit soukromě a v tichosti pouze v rodině, protože v politice byl J.D. zrovna jako Havel,Klaus a všichni ostatní kteří šli do vlády po 89 roce jen padouši,vlastizrádci,zloději, mafiáni, tuneláři a.t.d a ti zasluhují buď oprátku na krk za velezradu, doživotí, nebo 20 let vězení a tam na nohu uvázat každému železnou kouli a přinutit je makat o vodě a kousku chleba a nahradit veškerou škodu kterou národu způsobili a když ne,tak je nechat pochcípat, a do té kategorie patří i tady ten vychvalovaný J.D. A pane Suuun, když chválíte J.D.proč se schováváte za anonym?

jakub-moravec ( 11. ledna 2011 04:46 )

Gadzabad, som na vašej strane a chcel by som sa dožít aby kat nasadil Havlovi opratku za velezradu,ne len Havlovi ale aj ostatním,jako je Jakeš a.t.d. Dajte mi na vas i e-mail adresu,moja je jakub-moravec@seznam.cz A čítajte moju petici na www.navodjaksezbavit.mypage.cz

pumel ( 9. ledna 2011 15:25 )

Pan Dienstbier byl velky clovek! Ale jak je moune, ze on jako Desident a pak i jako topic nebojoval proti komousum! Jak je mozne, ze dnes 20 po revoluci , jeste sedi tolik komousu ve vlade, uradech a soudech!!! Jak je mozne, ze tyto lidi uz 20 let nemakaji v dolech a kotelnach? Ze jim nebyl znarodnen nakradeny majetek a jejich deti a vnoucata nabyla vyhozena ze skol?!? Tak jako oni to 40 let delali s nama! Kdo jim dal vubec pravo, po tom vsem si jeste otvirat huby? Proc se jich par nepovesilo??? Tak jako v Nürnberg 1946 !!! Kdy se konecne Cesky narod probudi?!?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa