Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman vyzval Grosse: Ať prokáže, jak zbohatnul!

Autor: jos - 
7. ledna 2011
08:09

PÁTEK 7. 1. - Do aféry kolem privatizace mosteckých dolů, kterou odstartovali švýcarští vyšetřovatelé a kvůli které se expremiér Stanislav Gross vzdal členství v ČSSD, se vložil i Miloš Zeman. Po zázračném Grossové zbohatnutí se Zeman prý už nediví vůbec ničemu a byl by rád, kdyby bývalý mašinfíra prokázal, jak vlastně pohádkově zbohatnul.

Miloš Zeman byl v době podivné privatizace mosteckých dolů premiérem. Ležel na něm tedy obrovský díl odpovědnosti. K celé kauze nyní v rozhovoru pro MF Dnes Zeman říká: "Tehdy by mě velmi překvapilo, kdybych se doslechl o provizích – ale po zázračném zbohatnutí Stanislava Grosse už se nedivím ničemu." Co dále Zeman v rozhovoru řekl? Přinášíme výběr toho nejzajímavějšího!

Gross by měl prokázat, jak zbohatnul

Švýcarští vyšetřovatelé zjistili, že po privatizaci mosteckých dolů putovala do České republiky tučná provize v hodnotě několik milionů korun. Peníze skončily u lidí, kteří byli velmi blízcí Stanislavu Grossovi. Zeman říká, že o této provizi vůbec nic neví a dodává: "Budu rád, když se toto podezření vyšetří. Záhadné zbohatnutí Stanislava Grosse by toto podezření mohlo potvrzovat. Je na orgánech v trestním řízení, aby se v této věci dobraly pravdy."

V případu figurují tři jména: Pavel Musela, Jiří Martinek a bývalý poslanec ČSSD Antonín Sýkora. Jak na tyto lidi Zeman vzpomíná? Na Antonína Sýkoru si prý Zeman vzpomíná jen matně. Pavla Muselu zná podle vidění a Jiřího Martinka? Toho Zeman zařadit nedokázal: "Kdyby dělal nějakou význačnější funkci v marketingu, tak bych ho znal. Ale jeho jméno mi nic neříká," řekl Zeman a pak se vyjádřil k zázračnému Grossově zbohatnutí. "Potom, co jsem zaregistroval ono zázračné zbohatnutí Stanislava Grosse, tak se nedivím už ničemu. Víte, já si myslím, že že nejrozumnější je přijmout zákon o prokázání původu majetku, ať každý dokáže, jak ke svému bohatství přišel. Obávám se, že u pana Grosse by to bylo dosti obtížné."

Zeman nevylučuje, že Gross byl aktivní na vlastní triko

Pak dostal Zeman přímý dotaz, zda někdy zbrojař Musela, pan Sýkora nebo pan Martinek s ním hovořili o privazitaci Mostecké uhelné. Co Zeman odpověděl? "Já jsem o privatizaci Mostecké uhelné mluvil samozřejmě kromě členů vlády pouze s panem Jacquesem de Groote, který zastupoval firmu Appian a který byl bývalým šéfem Mezinárodního měnového fondu. To je v podstatě vše, pokud jde o lidi, s nimiž jsem mluvil o privatizaci Mostecké uhelné. Nevidím důvod, proč by se o ni měl zajímat Stanislav Gross, který byl tehdy předsedou klubu poslanců. Nemohu ale vyloučit, že se do nějaké privazitace z vlastní iniciativy zapletl."

Důkazy, že by privatizace Mostecké uhelné probíhala nečistě, Zeman nemá. Bude ale rád, pokud se to vyšetří a případně se něco odhalí. Každý korupčník podle Zemana musí být potrestán.

Proč Gross rezignoval na členství v ČSSD

Bývalý premiér Stanislav Gross požádal o přerušení členství v ČSSD do vyšetření okolností kolem privatizace menšinového státního podílu v Mostecké uhelné. Existuje podezření, že několika lidem blízkým Grossovi přitekly ze zahraničí na účty miliony korun v souvislosti s touto privatizací.

Co se dělo kolem Mostecké uhelné?

Od roku 1997 začal managment společnosti ve spolupráci s firmami Newton, švýcarskou Investenergy a údajně i fondu Appian v tichosti skupovat akcie vlastní firmy. Investenergy se pak přihlásila jako vlastník 50% akcií. V roce 1999 ale oznámila, že vlastní už 50,2%. Téhož roku Zemanova vláda rozhodla, že jí prodá za 650 milionů korun svých 46,3 procent.

Později se ukázalo, že majiteli byli převážně Češi. A když doly prodali, švýcarská strana jim obstavila konta s více než 11 miliardami korun. Švýcarská prokuratura je podezřívá z několika trestných činů - mimo jiné z praní špinavých peněz. Švýcaři také zjistili, že za prodej státního podniku Mostecká uhelná odešla do Česka tučná provize. Část z ní skončila u lidí spojených s Grossem. Ten nyní až do vyšetření aféry rezignoval na členství v ČSSD.

nico ( 13. ledna 2011 01:11 )

Proč jeden, všichni ať to prokážou

kakamilek ( 12. ledna 2011 16:24 )

Lonytony to já mám lepší nápad.Natisknout víc bankovek a měli by jste se líp i vy tam dole v Říti.Bylo by zas na pívo a bůček.

lyznik008 ( 12. ledna 2011 10:08 )

To,že p.Zeman žádá vyšetření zbohatnutí Grose ukazuje,že on sám má čisté ruce, nic moc kromě popularity nezískal a vyčítat mu,že to měl uhlídat je absolutní nesmysl stejně jako nějaké vyzývání k přiznávání dalších zbohatlíků.To je věc policie a politické vůle parlamentu něco s tím dělat.

gogo ( 11. ledna 2011 08:40 )

Přesně tak... Naprostý souhlas....

honza51 ( 10. ledna 2011 17:54 )

Byl jste člověk kterého jsem si vážil nejen já, ale i mnoho našich spoluobčanů. Bohužel někde se stala chyba a "VAŠI SPOLUPRACOVNÍCI S VÁMI ZAMETLI". . Neschvaluji to, ale stalo se to, byl to podraz. A od té doby to ČSSD nemůžete zapomenout a děláte vše, jenom, aby jste zblbnul i zbytek lidí, kteří Vám ještě věřili. Jak jinak se dá nazvat podpora "Melčákovi A Pohankovi" - přeběhlíků , kteří umožnili ničit tuto zemi Topolánkem a spol, jak jinak se dá nazvat - založení "pidistrany (proti kterým jste bojoval), jenom proto, aby jste VZAL hlasy ČSSD. Možná jste spokojen - povedlo se Vám to! Ale to by jste se měl stydět. Klause jsem nikdy neměl rád, ale vemte si příklad z něho - jeho taky vyšoupli z vedení ODS, ale jako jeden muž ho ODS podpořila na prezidenta. A co jste dokázal Vy od doby co jste "jako odešel z politiky"? Jenom zasít NENÁVIST A NEVRAŽIVOST mezi lidi. Tak chytrý a vzdělaný člověk a tak ješitný a POMSTYCHTIVÝ. Je Vás škoda, ale už Vám není pomoci. A Grose jste si "vychoval" jako korunního price", co se u Vás naučil, tak to zúročil a teď na něj házíte špínu. Když jste tak zásadový, tak vyzvěte všechny vaše "kamarádíčky", aby se předvedli a dokázali kde nabyli majetky. Je mi Vás líto!!!! Rád si hrajete na "důchodce z Vysočiny", ale Vy jste "uraženou ješitnost povýšil nadevše".

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa