Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Gross přerušil členství v ČSSD! Kvůli podezření z praní špinavých peněz

Bývalý český premiér Stanislav Gross přerušil členství v ČSSD.
Bývalý český premiér Stanislav Gross přerušil členství v ČSSD.  (Autor: Jiří Hadač)
Autor: ČTK, rvs - 
6. ledna 2011
16:41

Expremiér Stanislav Gross přerušil členství v ČSSD. Reagoval tak na podezření, že on a další lidé, spojení s ČSSD, vydělali miliony při privatizaci těžařské společnosti Mostecká uhelná.

Podezření vyplývá podle informací deníku Mladá fronta Dnes z dokumentů, které před koncem loňského roku poslal na Vrchní státní zastupitelství v Praze jako žádost o pomoc vyšetřující soudce ze Švýcarska. Tamní úřady se prodejem dolů zabývají již léta kvůli podezření z praní špinavých peněz.

Podle švýcarských zdrojů odešlo krátce po privatizaci dolů od kupce 46 procent akcií MUS, švýcarské firmy Investenergy, zhruba pět milionů dolarů (asi 170 milionů Kč) na účet firmy Torrence Trading na Gibraltaru. Důvodem platby byla údajně provize za prodej. Celková kupní cena byla 650 milionů korun, provize tedy činila 27 procent.

K provizi měl přístup Grossův přítel Pavel Musela, který peníze "vypral" spolu s dalšími lidmi spojenými s Grossem. K účtu, na kterém se část provize objevila, měl přístup Jiří Martínek, který údajně byl v té době Grossovým poradcem a pro ČSSD zajišťoval kampaně a marketing. Stanislav Gross tvrdí, že o provizích nic neví.

Jihomoravský hejtman a kandidát na budoucího předsedu ČSSD Michal Hašek požaduje svolání mimořádného zasedání stranických špiček. Bohuslav Sobotka informoval, že Gross požádal o přerušení svého členství v ČSSD, a dodal, že ČSSD podporuje kroky státního zastupitelství a policie.

hugo.vondra ( 20. dubna 2011 14:11 )

Poctivě vydělané nikoliv !!!!!! Ale ukažte mi někoho,kdo poctivě vyděla 100 mega za 4 roky!!!

hugo.vondra ( 20. dubna 2011 14:08 )

At žije demokracie!!!!!

hugo.vondra ( 20. dubna 2011 14:07 )

Standovo moto,jsem čistej jak nevinatko,tak se raději spakuji aby na mně nahodou nepřišly!!!!!! Ale doufam,že když se něco nekaleho prokaže tak Staník dostane stejny FLASTR jako normalní Standa ze Zizkova!!!! Myslím si že ani zjeho radoby pravnickým vzdělaním ze ,,světoznamé "Plzenské fakulty,mu moc do smichu nebude!!! Ale pan Sokol užho stoho asi nějak vyseká....... nebo NE??? Stando,doufam že sis to bohatsví užil stvýma čistíma rukama!!!!!!

max898 ( 8. ledna 2011 17:30 )

Kdybych ty lumpárny neplatil ze svých daní , tak bych se o to nestaral.

max898 ( 8. ledna 2011 17:28 )

a včetně Topolánkovy vlády a Klausovy vlády a všech vlád od roku 89 , neházejte všechno jen na levo , na pravo se podle mě kradlo víc.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa