Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Protikorupční strategie až na detaily přijata: Bude více odposlechů?

Uklidní se atmosféra uvnitř Nečasova kabinetu kvůli sporům o strategii boje proti korupci?
 (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, jaj - 
5. ledna 2011
13:49

Vláda přijala protikorupční strategii, kvůli které se v minulých dnech pořádně pohádala. Je potřeba doladit ještě několik bodů, definitivně by měl být dle vnitřního zdroje materiál přijat do dvou týdnů. Dle serveru iDnes.cz má být do půl roku předložen zákon o generální inspekci bezpečnostních sborů. Odposlechy bude moci policie nasadit už u trestných činů se sazbou od osmi let.

Strategie je více méně přijata, ale ustaví se ještě pracovní skupina koaličních lídrů, která materiál doplní podle připomínek vzešlých ze středečního jednání kabinetu. Konečnou verzi chce údajně vláda přijmout do dvou týdnů.

Jak tvrdí iDnes s odkazem na své zdroje blízké kabinetu, policie bude moci nasadit odposlechy u trestných činů se sazbou od osmi let.

V pracovní skupině, která má najít pro všechny koaliční strany přijatelné formulace sporných pasáží strategie, zasednou ministr vnitra a předseda VV Radek John, ministr financí a lídr TOP 09 Miroslav Kalousek a ministr spravedlnosti a místopředseda ODS Jiří Pospíšil.

V kabinetu bylo horko

O dokument, jehož naplněním podmiňují svou účast v kabinetu Věci veřejné, se rozhořel spor v úterý. John obvinil premiéra Petra Nečase (ODS), že chce strategii mrzačit. Úřad vlády podle něj poslal připomínky pozdě. John s nimi nesouhlasí, podle Nečase je ale třeba o některých bodech vést reálnou politickou diskusi. Chce například, aby v dokumentu byl závazek, že vláda prosadí, aby politické strany vedly své účty pouze u České národní banky.

sizitisi ( 6. ledna 2011 07:55 )

Konečně ministr, který o boji proti korupci jen nemluví, ale také koná.

petr11 ( 6. ledna 2011 07:36 )

...nechápu, proč John nenasadí na Langera sledovatele, když o něm tak hovoří!! Chová se jak malý kluk, kterému někdo ubližuje!!

museman ( 5. ledna 2011 15:28 )

Transparentní veřejné zakázky nebo policejní odposlechy a prokazování majetku v případě, že ho nedokáže jeho vlastník spolehlivě doložit u větších sum, pak např. otázka financování stran a předložení účtů stejně jako horní hranice pro financování volebních kampaní, to vše považuji za příslib skutečného boje proti korupci v této zemi! Fandím, ať toho vláda a ministr John prosadí co nejvíce a nejlépe vše a v krátkých termínech!

gogo ( 5. ledna 2011 14:21 )

Nevím zda se mám smát či brečet ... Jedno divadlo a jeden podvod za druhým... Jak bude moci policie proboha nasadit odposlechy už u trestných činů se sazbou od osmi let, když v okamžiku povolení odposlechu nebude ještě jasné o jak rozsáhlý trestný čin se bude nakonec jednat ? Takže se raději nikdy nic nenasadí a Ivánek Langrojc a jeho tlupa (i jiné tlupy) bude moci darebačit v pohodě dál...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa