Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Bárta dal všem volno... místo prémií

Bárta politoval své podřízené a místo odměn jim dal volno
 (Autor: ČTK)
Autor: Eva Hofrichterová, Kjaj - 
28. prosince 2010
10:47

Také vás štve, že mezi svátky musíte být v práci nebo si vybrat poslední zbytky dovolené? To u ministra dopravy Víta Bárty (VV) zaměstnanci podobné starosti neřeší. Nedostali sice vánoční prémie, ale místo toho Bárta doporučil svým ředitelům odborů, aby dali podřízeným po Vánocích až do konce roku volno. Blesk zjišťoval, jak se odměňovalo i na jiných resortech.

Na Bártově ministerstvu sice zaměstnanci plošně nedostali k platu navrch nic, volno do konce roku je ale také luxusním bonusem, kterým by mnozí z nás určitě nepohrdli. „Pan ministr doporučil ředitelům odborů, aby dali svým zaměstnancům přes svátky volno. Samozřejmě jen pokud mají splněnou svou práci,“ vysvětlila Blesku Květa Kočová z tiskového odboru ministerstva.

Na každém odboru prý ale v praxi někdo zůstal. Bártovým zaměstnancům tak lze jen závidět, že mají tolik času a prostoru, aby si dopředu napracovali celý týden. Odměny v soukromé sféře byly letos chudé. Téměř čtvrtina zaměstnanců nedostala ke konci roku vůbec žádný bonus, jen 23 % procent firem pak vyplatilo 13. nebo dokonce 14. platy. Zbytek dostal alespoň vánoční prémie, i když v mnoha firmách nešlo o plošné odměňování.

Jak to vypadalo na jiných ministerstvech...

Jak tedy šetří ministři, kteří škrty nařizují, ve státní správě? Nejštědřejší byl Alexandr Vondra. Na vánoční odměny jeho resort obrany vydal 210 milionů korun, které během roku ušetřil na mzdách. Vedoucí pracovníci dostali kolem 50 tisíc. Z ušetřených prostředků rozdělil mezi své zaměstnance 15 milionů i ministr financí Miroslav Kalousek nebo ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS).

Na ministerstvu životního prostředí dostali zaměstnanci kolem čtyř milionů, tři miliony připadly pracovníkům ministerstva kultury. Odměňovalo se i jinde, ale nikoliv plošně. „Plošné odměny všem zaměstnancům automaticky se neposkytují. Stejně tak dny volna či podobné dárky nikdo nedostával,“ řekla Blesku Táňa Švrčková z ministerstva práce. Přiznala ale, že někteří pracovníci dostanou odměny za mimořádné zásluhy.

monster13 ( 28. prosince 2010 15:43 )

copa?

smrtihlav ( 28. prosince 2010 15:23 )

je to správný krok a BASTA!

olesja ( 28. prosince 2010 14:29 )

A to volno mají placené nebo neplacené?

smrtihlav ( 28. prosince 2010 14:12 )

já v to taky doufám. tohle je fakt dobrý nápad, taky bych bral volno. ty lidi se maj

petr315 ( 28. prosince 2010 14:10 )

Lexino - paranoia?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa