Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Klaus přijal demisi Drobila, padne vláda?

Autor: ČTK, jaj - 
21. prosince 2010
11:03

Padla hlava ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS). Prezident Václav Klaus přijal jeho demisi. Na Hrad ji přinesl premiér Petr Nečas (ODS). O obsazení prázdného křesla se prozatím nejednalo. Drobil rezignoval kvůli probíhající korupční kauze v jeho rezortu. Vláda proto bude dnes (úterý) čelit hlasování o důvěře v Poslanecké sněmovně.

HLASOVÁNÍ O DŮVĚŘE VLÁDY SLEDUJTE ONLINE NA BLESK.CZ, KOMENTÁŘEM HO DOPROVODÍ POLITOLOG ZDENĚK ZBOŘIL

Prezident Václav Klaus přijal demisi ministra životního prostředí a místopředsedy ODS Pavla Drobila. Drobil rezignoval kvůli korupční aféře na Státním fondu životního prostředí, na kterou upozornil Libor Michálek.

Kvůli celé kauze dnes bude vláda čelit hlasování o nedůvěře, které vyvolala opozice. S podporou kabinetu přitom stále váhají koaliční Věci veřejné. V současné době poslanecký klub "Véček" bouřlivě jedná za zavřejnými dveřmi o tom, jaký zvolí postoj. "Nechceme rozbít koalici, ale mám morální dilema tuto vládu podpořit," vyjádřila už v neděli postoj VV Kristýna Kočí.

Kdo po Drobilovi?

"Předpokládám, že pan prezident se setká s panem ministrem v demisi Drobilem, o dalším obsazení tohoto resortu jsme spolu nejednali," uvedl premiér Nečas ke schůzce na Hradě. Řekl, že se prezident o situaci ve vládě zajímal a že premiérovi sdělil i svůj názor na věc. Více událost nekomentoval.

Drobilovi "zlomil vaz" Michálek

Drobil byl ministrem půl roku a stal se prezidentovým oblíbencem. Klaus o něm řekl, že místo fundamentalismu s ním na úřad přišel rozum. Ministrovu rezignaci přijal přesně týden, potom, co Drobil odvolal šéfa Státního fondu životního prostředí Libora Michálka, který nahrávkami upozornil na snahu Drobilova poradce Martina Knetiga vyvést z fondu peníze na další ministrovu kariéru a fungování ODS. Drobil se od Knetiga distancoval. Případ vyšetřuje protikorupční policie.

Koalice na koberečku u Klause

V jednu hodinu odpoledne se mají zástupci koaličních stran sejít ještě u prezidenta Klause. Budou přítomní vždy tři zástupci z každé strany.

Prozatím není jasné, jestli vláda padne. Záleží na Věcech Veřejných. TOP 09 dá vládě důvěru, komunisté rozhodně ne. Michal Hašek (ČSSD) vyzval poslance ODS, aby navzdory stranické příslušnosti nedávali vládě důvěru. "Dá se tím jasný signál veřejnosti, že chceme bojovat s korupcí."

milivoj ( 22. prosince 2010 16:51 )

no véčka z toho alespoň něco vytěžily. Odchodem Martinů zase trochu "deLangerizovaly" policii, což je dobře

zampi ( 21. prosince 2010 15:41 )

Uvidíme, jak to všechno Íčko a Papatunel sehrajou a jestli jim to véčka sežerou

husqarnowicz ( 21. prosince 2010 15:07 )

gevi byl rychlejší než já, dospěl jsem k těmtýž závěrům,takže bych jen opakoval jeho slova. Jen mám takový divný pocit, že tahle kauza je jen vrcholkem ledovce, že spousta podobných všiváren zůstane utajena. Čestný a odvážný člověk jako je pan Michálek je totiž v těchto kruzích stále ještě raritou.

tojo ( 21. prosince 2010 14:30 )

Jak chcete bojovat s korupcí, to je jako boj s větrnými mlýny. Já tuhle poslouchal pana Kuberu, který si bláhové myslí, že když politikům sebere hračku v podobě dotací a fondů, že se něco změní, ale ono to tak není, spíš vzrosteí tlak na jednotlivá ministerstva a korupce pojede dál. Podívejte se na audit na ministerstvu obrany a armádní státní zakázky, to je mazec, tam si nahrabali. Kdyby Kalousek promluvil, tak by sedělo tolik lidí včetně něj, že by se musela postavit nová věznice, aby se tam vešli. AŤ vláda padne a novou ať sestaví vítěz voleb, tak by to mělo být.

tojo ( 21. prosince 2010 14:22 )

ODS okolo sebe zase jako za starých časů kope. Nečas podmiňuje odchod policejního ředitele odchodem ministra vnitra. Vlastně tu krizi způsobuje on. Policejní ředitel se tu řeší celý podzim. Knetig mlží, jako když malé dítě sebere čokoládu a pak říká, že to tak nebylo.Tento vývod peněz se nepodařil, ale on se zdaří jiný. Vlastně rozdíl mezi pravicovou a levicouvou vládou není, oni kradou všichni, ale přeci jen, když krade pravice, odnáší ta státní kasa a obyčejní lidé zároveň, u levice to odnese jen ta státní kasa.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa