Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Premiér Nečas: Hlavu Martinů za hlavu Johna

Petr Nečas si při hlasování nemůže být jistý podporou véčkařů.
Petr Nečas si při hlasování nemůže být jistý podporou véčkařů.  (Autor: ČTK)
Autor: Oldřich Tichý - 
21. prosince 2010
05:00

Dramatické okamžiky vnesl včerejší večer do už tak rozbouřené české politiky. Ta se jen stěží vypořádává s aférou na ministerstvu životního prostředí. Místo toho, aby se koaliční ODS, TOP 09 a Věci veřejné dohodly, jak dnes budou postupovat při hlasování o nedůvěře vládě ve Sněmovně, odešli zástupci VV naštvaně předčasně z plánovaného jednání. Podporu kabinetu neslíbili.  Premiér Nečas ještě před začátkem jednání spojil odchod policejního prezidenta Oldřicha Martinů s výměnou šéfa ministerstva vnitra. Poslanecké hlasování tak dnes může být napínavou ruletou.

Následky kauzy, v níž šéf fondu životního prostředí Libor Michálek promluvil o možném uplácení v úřadě, se rozrůstají. Postupně se objevily informace, že o podezření věděli jak premiér Petr Nečas (ODS), tak ministr vnitra Radek John (VV).

Zatímco ale VV požadují odvolání policejního šéfa Oldřicha Martinů, protože podle nich vynášel informace z vyšetřovacího spisu premiérovi, Nečas naopak řekl, že pokud by měl být odvolán Martinů, musí se vyměnit i vedení ministerstva vnitra. Jinými slovy: Chcete hlavu Martinů, obětujte Johna!

Nečas navíc včera po jednání ODS partnerům vzkázal, že očekává ve Sněmovně od všech 118 koaličních poslanců bezpodmínečnou podporu vlády. „Cokoliv jiného by bylo flagrantním porušením koaliční smlouvy,“ řekl. Právě tento poměrně ostrý vzkaz byl spolu s narážkou na možnou výměnu Johna tím, co VV přimělo k předčasnému odchodu z koaličního jednání.

Co udělají poslanc ivéčkaři dnes? O tom včera jednali až do noci. Naopak TOP 09 i ODS už předem jasně řekly, že vládu podpoří, zatímco opoziční ČSSD i KSČM udělají opak.

Co se může stát ve Sněmovně

Koalice společně

Všichni poslanci ODS, VV i TOP 09 budou hlasovat proti návrhu na vyslovení nedůvěry. Opozice tak dá dohromady nanejvýš 82 hlasů, na svržení kabinetu jich ale potřebuje 101. Vláda proto přežije.

VV proti vládě

Pokud by se véčkaři nakonec rozhodli, že jejich klub se přidá při hlasování k opozici, mají ČSSD a KSČM vyhráno. Dohromady by totiž bylo proti vládě 106 poslanců a kabinet by padl.

VV dle svědomí

Věci veřejné nemusí zaujmout k hlasování jednotný postoj a mohou nechat své poslance, aby hlasovali každý dle svého svědomí. Aby vláda padla, muselo by se jich k opozici přidat alespoň 19.

VV odejdou

Poslanci VV by mohli odejít ze sálu nebo se zdržet hlasování. Voličům by mohli říct, že nehlasovali pro vládu, ale tím, že by se nepřidali k opozici, by kabinet přežil. Nechal by v něm Nečas ministry VV?

Když padne vláda…

Bude-li vyslovena nedůvěra vládě, musí Nečasův kabinet podat demisi a prezident ji musí přijmout. Může ale tuto vládu pověřit dočasnou správou země nebo může jmenovat novou. Jejím sestavením může znovu pověřit Nečase.

dobrotka ( 22. prosince 2010 02:28 )

gogo ( 21. prosince 2010 20:08 )

je senátorem, je již možné vše... Absurdistán in natura....

dobrotka ( 21. prosince 2010 16:22 )

Ty to nechapes? O to prave jde, aby John nemohl zustat na vnitru a aby nemohl delat to co chce.

dobrotka ( 21. prosince 2010 16:01 )

ty chces po Langerovi, aby si neco uvedomil? A jeste k tomu, ze ho maji lidi dost? Ale to on moc dobre vi. Ty chces od gaunera, aby bral ohled na lidi?

dobrotka ( 21. prosince 2010 15:55 )

ceskarebelko - no promin, ale tohle je ten nejblbejsi nazor, ktery jsem zde za posledni dobu cetla. To si myslis, ze pan ministr muze stat vedle kazdeho podrizeneho. Na vniitru a ve vsech oblastech porad zustavaji nasazeny desitky, ne-li stovky malych langerovecku. S timhle materialem se velice tezko svadi jakykoli boj. Zacal s Martinu a uz slapl do vosiho hnizda. Jenom hlupak muze obvinovat Johna z neschopnosti!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa