Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nejdražší vánoční úklid? 500 milionů! Kde? Na obraně!

Vondrův audit na ministerstvu vymetl pořádné smetí.
Vondrův audit na ministerstvu vymetl pořádné smetí.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, Kjaj - 
20. prosince 2010
13:22

Tomu se říká úklid za všechny prachy! Ministerstvo obrany vloni předražilo recepční a úklidové služby na ubytovnách o 100 milionů korun. Jak je to možné? Tendry byly zmanipulované!

Vedení ministerstva má podezření, že tendry byly zmanipulované, podalo proto trestní oznámení a odvolalo pět úředníků. Informovala o tom MF Dnes. Předražené úklidové služby odhalil audit, který nechal udělat v majetkové sekci svého úřadu ministr obrany Alexandr Vondra. Audit vymetl pořádnou špínu.

Zakázky na úklid ubytoven vypsala vloni na podzim Správa vojenského bytového fondu (SVBP), která spadá pod ministerstvo obrany. Celkový objem dosahoval téměř půl miliardy korun. Ve většině zakázek zvítězily firmy, které nabídly nejvyšší cenu, někdy téměř dvojnásobnou než jejich nejlevnější konkurence! Tak takhle se šetří...

Vše šlo do kapes jedné firmy

Ke všem zakázkám se dostala společnost Staeg z Vyškova. Čtyři tendry podle dokumentace sama vyhrála, u zbylých figuruje jako subdodavatel vítěze. Podle MfD Staeg v posledních letech získal na obraně desítky zakázek za stovky milionů korun. Klíčovou roli ve výběrovém řízení hrál návrh smluvních pokut, uvedl list.

Vítězné firmy uspěly díky tomu, že se zavazovaly k astronomickým sankcím. Tím v bodovém hodnocení překonaly cenově levné firmy, které nabízely standardní pokuty. Podle MO však nebyly sankce nikdy uplatněny. List upozorňuje, že vítězné firmy shodně jako by věděly, jak vysokou sankci navrhnout. V různých zakázkách totiž měnily výši sankcí tak, že pokaždé získaly dostatek bodů a překonaly své soupeře.

Lidé byli odvoláni, smlouvy vypovězeny

Podle auditorů mohlo oficiálnímu vyhodnocování nabídek předcházet kontrolní, které mělo zjistit, zda zvítězil "správný" uchazeč. "Podali jsme trestní oznámení, vypověděli příslušné smlouvy a odvolali celkem pět lidí, kteří se účastnili zadání a vyhodnocení zakázek," uvedl generální sekretář MO Jan Vylita.

Armádní zakázky jsou dlouhodobě kritizovány jako neprůhledné a často předražené. Pochybnosti provázejí nákupy vojenské techniky i zakázky na výstavbu a správu nemovitostí. Pochybnosti vzbuzuje také projekt výstavby nových pavilonů v Ústřední vojenské nemocnici v pražských Střešovicích.

olesja ( 21. prosince 2010 11:36 )

Za ty prachy bych ten úklid zvládla sama. A jak by se všechno lesklo!!!!

oldedek ( 21. prosince 2010 11:33 )

Tu křivou ústa nám byl čert dlužen - celý život jenom kecá, kecá a kecá .... A to je prosím jeho zaměstnání - lidi cítíte tu slast, když si s Vámi někdo jen tak nezávisle pokecá ...

krkoun ( 21. prosince 2010 09:57 )

Dacan

husqarnowicz ( 20. prosince 2010 20:39 )

Taky jsem z toho zhnusenej. Co si lidi zvolili,to mají.

husqarnowicz ( 20. prosince 2010 20:36 )

Ale kdo by pak vymetl jeho?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa