Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Skandál ve vládě: Proč Nečas kryje korupci?

  • Autor: ČTK,šim - 
    15. 12. 2010
    13:13

    Na ministerstvu životního prostředí byl odhalen nejvějtší korupční skandál nové vlády. Ministr ŽP Pavel Drobil (ODS) prý žádal zničení důkazů, na nichž jeho poradce chtěl zmanipulovat výběr veřejných zakázek a požadoval také vznik  fondu, který by skrytě financoval ODS. Drobil krátce po zveřejnění aféry oznámil, že rezignuje. Premiér Petr Nečas přesto vytrvale stojí na jeho straně. Proč ho kryje?

    ČSSD vyzvala Drobila k odstoupení z funkce. Plánuje také, že vyvolá hlasování o nedůvěře vlády. Šlo by o první v jejím volebním období.

    Premiér Petr Nečas (ODS) se naopak za svého ministra postavil. Poslancům řekl, že Drobil jeho důvěru neztratil. Ten sám ve středu po poledni oznámil, že na svou funkci rezignuje, a to poté, co bude schválen státní rozpočet. Premiér Nečas bude rezignaci řešit potom, co se vrátí z evropského summitu.

    Drobil podle MfD žádal šéfa Státního fondu životního prostředí Libora Michálka, aby zničil své nahrávky, které údajně prokazují, že ministrův poradce Martin Knetig a také náměstek předsedy fondu Dušan Fibingr chtěli Michálka přimět k manipulacím s veřejnými zakázkami. Státní fond životního prostředí má totiž na starost přerozdělování miliard ze státního rozpočtu i z evropských dotací. Fond rozhoduje, jak a kam peníze v rámci ochrany životního prostředí půjdou.

    Získané prostředky měly podle Knetiga směřovat na financování ODS a Drobilovy politické kariéry. Ministr pouze uznává, že pochybil výběrem svých spolupracovníků, jinak jakoukoli vinu popírá. Drobil již v úterý oznámil, že Michálka odvolal z funkce a že přestal spolupracovat s Knetigem a Fibingra poslal na nucenou dovolenou.

    Všechno zničte a budete náměstkem

    Když Drobil zjistil, že Michálek 'nechce poslouchat' setkal se s ním osobně, aby mu domluvil. Michálek ovšem nezaváhal a Drobilovi řekl, že má o všem zvukové nahrávky. Drobil ho pak podle MfD nutil, aby nahrávky okamžitě zničil. "Moje dobrá rada je: Přineste mi to, zničte to a odpřisáhněte mi, že neexistuje nic jiného," řekl mu prý doslova Drobil. Za tuto službu mu pak nabídl pozici náměstka na ministerstvu.

    Výtahy z odposlechu ministra Drobila

    Rozhovor mezi ministrem životního prostředí Pavlem Drobilem a jeho poradcem pro čerpání z fondů Martinem Knetigem přinesla MF Dnes. Rozhovory se točí okolo budoucí kariéry ministra Pavla Drobila.

    Knetig: Pro toho Pavla musíme něco udělat

    „Pro toho Pavla, aby měl někdy šanci být prostě premiérem, tak on bez toho, že pro tu stranu mimo jiné i vydělá  peníze…. Aby jinými slovy ta strana mohla být dál.

    A teď si samozřejmě říkám: Ano, není to správný… opravdu je to loupež za bílého dne.

    Drobil: Má krytí od mých spojenců

    Drobil: „Ve vašem případě to byla politická nominace, kterou udělal sice Martin Knetig, ale já jsem ji absolutně pokryl svojí osobou. Stejně tak je na úřadě ještě jeden člověk, který má absolutní politické krytí, a to je Dušan Fibinger.

    Ten má ale politické krytí jiných významných lidí z ODS. Toho prostě nominovala jiná mocná politická struktura uvnitř ODS, se kterou já mám dobré vztahy a chci je mít., protože to jsou vztahy, které ze mě udělaly místopředsedu.“

    Drobil varuje

    Jemná vyhrůžka šéfovi Státního fondu životního prostředí Liboru Michálkovi, který se přiznal, že si rozhovory s ministrovým poradcem nahrával.

    Drobil: „ Pokud máte něco, co má nějakou trestněprávní odpovědnost, tak buď s tím zajděte na nejbližší policii, anebo to zničte. V opačném případě to zničí vás. To říkám zcela otevřeně.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sakra ( 16. prosince 2010 12:52 )

No proto, že je ODSák a kryje bordel ODS!

komentator ( 16. prosince 2010 08:50 )

Jak dlouho budou lidi tolerovat zlodějiny, které zejména za Topolánkovy a Nečasovy vlády překročily únosnou mez? Loupeživá česká pravice překonáva veškeré rekordy! Není načase, aby lidi vyšli do ulic proti nynější vládě "rozpočtové odpovědnosti a boje s korupcí", jejíž ministři např. Drobil, Kalousek atd. jsou zapleteni ve velkých lumpárnách? Nečas a Kalousek berou obyčejné lidi u huby. Přitom Nečas umožňuje Drobilům Kalouskům a další gaunerům rozkrádat státní kasu! Není Nečas pokrytec a lhář, když se jako premiér vlády politické odpovědnosti, zastává korupčníka Drobila?

mourka ( 16. prosince 2010 08:00 )

a nemohou se za o politici vůbec co zlobit, vždyť každou chvilku vyjde na jevo kdejaká špinavost od nich a pan Nečas? mám pocit, že je to velké neštěstí pro nás

derek ( 16. prosince 2010 00:47 )

který krade peníze z veřejných zakázek. Není to jenom ODS je to i ČSSD ,Ksčm, Kdu a další. Politika je prostě svinstvo a lidi co jí dělaj jsou svi.. .

jarypadlo ( 15. prosince 2010 22:52 )

jak po volbách najednou boj s korupcí je mimo hru.ODStavili někam jinam.A ODSlibovali že mají protikorupční pravidla přísnější než je zákon!!Ha-ha!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa