Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Problémy začaly po jednání s Clintonovou, pak Holbrooke zemřel

Richardovi Holbrookovi praskla tepna
Richardovi Holbrookovi praskla tepna  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, jos - 
14. prosince 2010
07:42

Ve věku 69 let zemřel v pondělí ve Spojených státech zvláštní vyslanec amerického prezidenta pro Afghánistán a Pákistán Richard Holbrooke. Přitížilo se mu krátce po jednání s ministryní zahraničí Hillary Clintonovou.

Holbrooke začal mít vážné zdravotní potíže při pátečním jednání s ministryní zahraničí Hillary Clintonovou. Byl převezen do univerzitní nemocnice George Washingtona a lékaři mu operovali trhlinu v srdeční tepně. O víkendu prodělal dvě náročné operace, ale stále byl v kritickém stavu.

V roce 1995 Holbrooke pomohl vyjednat dohody, které ukončily válku v Bosně. V současnosti do něj vkládal naděje prezident Barack Obama jako do klíčové postavy jednání o ukončení již devítiletého konfliktu v Afghánistánu.

Holbrooke svou diplomatickou kariéru zahájil už v 21 letech, působil nejprve ve Vietnamu, později v Maroku a dalších zemích. Zastával také funkci velvyslance své země při OSN a v Německu. Dvakrát byl tajemníkem ministra zahraničí. Několikrát byl v 90. letech navržen na Nobelovu cenu za mír, mimo jiné společně s někdejším prezidentem Billem Clintonem za zprostředkovatelské úsilí v Bosně.

Kariérní diplomat Holbrooke byl celkem třikrát ženatý. Z prvního svazku má dva syny. Jeho třetí manželkou byla od května 1995 Kati Marton.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa