Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Véčkaři vábí voliče: Proti školnému a zdražení potravin!

Radek John i Vít Bárta pochopili, že mít na své straně střední třídu, je klíčové
Radek John i Vít Bárta pochopili, že mít na své straně střední třídu, je klíčové  (Autor: David Tesař)
Autor: ČTK, jos, map - 
12. prosince 2010
19:41

Na ideové konferenci Věcí veřejných si delegáti mimo jiné vyjasnili, proč podpora voličů klesá. Další otázkou je, jak z toho ven. V neděli strana představila heslo, na které zřejmě uslyší zejména nižší a střední třída - Nedovolíme zdražení základních potravin. Véčkaři navíc nepodpoří ani zavedení školného!

Vláda by měla podle nejmenší koaliční strany představit obyvatelům podobu reforem a jejich dopady a přínosy do konce března. Podle ministra dopravy Víta Bárty prostě lidé mají vědět, co je čeká.

Na konferenci se mluvilo zejména o důchodové reformě, Věci veřejné v této souvislosti odmítly slučování sazeb DPH. "Ať důchodová, ať zdravotní, ať daňová reforma jsou od sebe neoddělitelné," prohlásil Bárta, který je pokládán za hlavní postavu Věcí veřejných.

Véčkaři se postavili za střední třídu

"Reforma nesmí být vytvořena na úkor střední třídy," zdůraznil Bárta. Stejně se vyjádřil také předseda VV Radek John a poslanec Michal Babák.

Nejmenší vládní strana bude mimo jiné prosazovat také zrušení dědické a darovací daně a daně z převodu nemovitosti. "Považujeme je za nemravné. Zdaňuje se něco, co již bylo jednou zdaněno," zdůraznil Babák. Příjmy z těchto daní jsou podle něj zanedbatelné a náklady na jejich výběr neúměrně vysoké.

Véčkaři proti školnému

Po živé diskuzi na sněmu se začalo smrákat také nad zavedením školného na vysokých školách. Věci veřejné totiž odhlasovaly, že ho nechtějí do roku 2014 a mají jednat s partnery ve vládě o jeho odložení. Navrhl to ministr školství Josef Dobeš.

Nečekaný krok už komentoval také premiér Petr Nečas. Podle něj zatím není třeba měnit koaliční smlouvu. Josef Dobeš se nechal ale slyšet, že Véčkaři musí být sociálně "citlivější". Zdá se, že vládu čekají perné dny.


John: Kmotr měl policejní spis hned v ruce

Co stojí za úpornou snahou odstranit policejního prezidenta Oldřicha Martinů? Ministr vnitra Radek John (VV) to naznačil v Otázkách Václava Moravce. „Bezprostředně poté, co policisté dostali materiály pro vyšetřování kauzy jednoho pražského kmotra, měl dotyčný tyto materiály na svém stole,“ řekl John. O koho se jednalo, nechtěl John upřesnit. Jen řekl, že další z kritizovaných úniků má dokonce mezinárodní souvislosti. A policejní prezident podle Johna úniky dosud neprošetřil.

Exministr vnitra Ivan Langer (ODS) to označil za »historky z pražské kavárny« a snahu Johna odpoutat pozornost od skutečných problémů vnitra.

egal ( 15. prosince 2010 22:49 )

když opominu tvůj pravopis,není nikde psáno,že jsem voličem kohokoli ve zdejší zkorumpované zavšivené cik ánské kolině,myslím,že čechy se budou muset stát něčím vazalem,páč není wobčan,resp.hnutí,které by tu bylo schopné vládnout,zlatej Protektorát

museman ( 15. prosince 2010 08:21 )

Egale, jen si vol ty svoje socany, kteří vyžraly z rozpočtu do svých kapes vše co mohly a teď se spolu ta pleška s Haškem poperou, jen aby měly ty platy nesníženy co? Aneb jak se volí ve Sněmovně proti snížení vlastních platů

museman ( 15. prosince 2010 08:16 )

Slučování DPH a zvyšování cen potravin jsou zase léčky na lidi a populistický Kalouskův program, ještě že se proti tomu Véčka postavily, mají u mě body nahoru

komentator ( 15. prosince 2010 01:27 )

Proč John a barta podepsali Koaliční smlouvu s ODS a s TOP 09, ve které se Véčkaři zavázali k podpoře zavedení školného? Proč Véčkaři hlasovali ve Sněmovně za programové prohlášení Nečasovy vlády, ve kterém je úkol zavést školné na vysokých školách? Copak John, Bárta, bývalý pracovník Bezpečnostní agentury ABL (nyní ministr školství) Dobeš jsou tak negramotní, že nevědí co podepisovali a pro co hlasovali? Patří tito lidi do vlády?

komentator ( 15. prosince 2010 01:16 )

Petře, není to krajní neserioznost, že Véčkaři podepíší v srpnu jasné závazky v Koaliční smlouvě s ODS a TOP 09 (školné, zvýšení DPH atd.) a za pár měsíců se od svých písemných závazků distancují. Copak tak se chovají seriozní politici? Copak John a Bárta nevěděli co podepisují? Copak je Koaliční smlouva, bez které by nevznikla Nečasova vláda, nějaký cár papíru? Kdo bude důvěřovat politikům z vedení strany VV, když porušují smluvní závazky a chovají se krajně neodpovědně? Znovu se potvrzuje, že VV je neseriozní populistická strana. Že je to strana na jedno použití!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa