Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Věci Veřejné: Bárta se omlouval, John chlubil

Autor: ČTK, mivr, jos, Pavlína Kosová - 
11. prosince 2010
15:11

AKTUALIZUJEME: Ačkoliv Věci veřejné vždy tvrdily, že nebudou nic skrývat a budou otevřeným spolkem, sobotní dopoledne svědčilo o něčem jiném. Dvoudenní ideová konference totiž začala za zavřenými dveřmi a pod dohledem přísné ochranky. "Musíme si některé věci vyříkat," zdůvodnil tajnosti předseda strany Radek John. Pak se ale nezapomněl pochválit za úspěchy na ministerstvu vnitra. To Vít Bárta coby volební manažer rezignoval a omlouval se.

"Nemáme za sebou kmotry, nepodíleli jsme se na cinknutých zakázkách," pochválil stranu v úvodu konference šéf a ministr vnitra Radek John a dodal, že ministerstvo vnitra nemělo pod jeho velením dosud žádný průšvih. Tím pozitiva skončila.

Dalším bodem programu byla totiž rezignace ministra dopravy Víta Bárty na funkci volebního manažera. Ta se očekávala, Bárta po debaklu v bitvě o Senát tvrdil, že z výsledku voleb vyvodí osobní důsledky. Otázkou je, co pro muže, kterého mnozí považují za faktického vládce strany, ztráta funkce volebního manažera znamená.

Očekává se, že strana na své ideové konferenci také probere nebezpečí, které pramení z možného nabírání černých duší. Před tímto problémem varoval už v sobotu ráno své kolegy ministr školství Josef Dobeš.

Zamkli se, aby měli klid

Co se určitě nečekalo, je to, že novináři nebyli na začátek konference vpuštěni a informace čerpali zejména ze stranického webu. Sál, v němž Věci veřejné jednají, pečlivě hlídala dopoledne ochranka. Její členové nepustili těsně před zahájením konference do místnosti ani fotografy. Novináři nesměli ani do blízkosti sálu. Johnův krátký ale důrazný projev byl však přesto slyšet až do místnosti, která je pro novináře vyhrazena. Prostory pro novináře se uvolnily kolem 14 hodin, kdy se konala i tiskovka.

Co zaznělo na tiskovce?

Radek John: "Protikorupční boj zůstane základním pilířem programu strany Věci veřejné." Pokud nebudou přijata protikorupční opatření, Věci veřejné zváží odchod z vládní koalice.

"Teď jsme vyšli vstříc koaličním partnerům, ale teď přichází na pořad naše body. Jsme zavázáni sebevědomě prosazovat body, kvůli kterým jsme šli do koalice."

Vít Bárta: "To, že jsem rezignoval na funkci volebního manažera, pro mě bylo plné emocí.

"Já jsem se snažil vysvětlit neúspěch strany v komunálních a senátních volbách, za který jsem se straníkům omluvil. Náš marketing byl velmi centrální, byla slabá podpora regionálních straníků. Jsem velmi rád, že tento mandát převezme Karolína Peake a vytvoří krajskou strukturu."

Kristýna Kočí na tiskovce hovořila o tom, že Radek John na ministerstvu vnitra tvrdě postupuje proti korupci, ale jeho boj by mohl být ještě mnohem razantnější. V tu chvíli vypadl v celém hotelu Diplomat proud. Nepovažuje to Kočí za cílenou sabotáž? "Ne ne, jen jsem chtěla, aby můj projev gradoval, tak možná proto ten výpadek," smála se Kočí dotazu redaktorky Blesku.

Pád z vrcholu bolí

Věci veřejné uspěly v jarních sněmovních volbách, staly se nejmenší vládní stranou, v podzimních senátních a komunálních volbách ale propadly. Ministr školství za VV Josef Dobeš očekává, že se bude debatovat o výsledcích voleb a o účinkování členů vlády VV na ministerstvech. "Těším se na tu zpětnou vazbu," řekl novinářům v předsálí před začátkem konference Dobeš.

Konference podle něho nebude o personálních změnách, bylo by to údajně "mělké". "Myslím, že diskuse musí být mnohem hlubší, než říci, že to vyřeší nějaká personální změna," dodal Dobeš. Jedním z výstupů akce by podle něho mělo být vyjádření VV k reformám, které vláda ODS, TOP 09 a VV chystá.

mujboze ( 16. prosince 2010 16:29 )

komentator ( 14. prosince 2010 08:28 )

Véčkaři jsou nedůvěryhodní a prolhaní! Nekritizovali před volbami "politické dinosaury" Kalouska, Nečase, Schwarzenberga, kteří jsou v politice již skoro 20 let? Netvrdili Véčkaři, zejména john, Bárta, Jankovský, že dinosauři musí z politiky pryč? A nyní si John, Bárta, Jankovský notují s dinosaury Kalouskem, Nečasem a Schwarzenbergem ve vládě. Nejsou Véčkaři prolhaní?

petr315 ( 14. prosince 2010 08:15 )

Přece jen jsou na celostátní úrovni velmi mlaďounký. Trvá několik let, než se vytvoří stálá členská základna na lokální úrovni. Volby do senátu a městských zastupitelstev podle mého názoru nebyla prohra...potřebují ještě trochhu času, a myslím si, že mají valkou šanci zakotvit v politickém spektru.

komentator ( 14. prosince 2010 08:11 )

možná i zešílel. Spolu s Bártou plánovali, že ve volbách do Senátu protlačí alespoň 5 svých kandidátů do Senátu. Strana VV nemá v Senátu nikoho. Bárta s Johnem si natahovali triko, že Véčkaři uspějí ve volbách do městských zastupitelstev. A že budou mít své politiky v zastupitelství Prahy a dalších velkých měst? A jak Véčkaři dopadli. Nemají nikoho v zastupitelstvu Prahy, Brna, Ostravy, Plzně atd. Přes velké fiasko Véčkařú v říjnových volbách John mluví o velkých úspěších Véčkařů. John asi zešílel. Po drtivých volebních porážkách mluví o úspěchu Véčkařů. A tento jednoduchý novinář, který svými keci vymývá lidem mozky, je ministrem vnitra. Bárta je alespoň natolik sebekritický, že po volebním debaklu odstoupil z funkce volebního manažera. John by si měl uvědomit, že po tak drtivé porážce v říjnových volbách by měl rovněž odstoupit.

honza33 ( 12. prosince 2010 22:22 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa