Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Romové by v Česku neměli být, myslí si 45 procent lidí

Podle devadesáti procent dotázaných jsou Romové v Česku zdrojem kriminality, 45 procent lidí by bylo rádo, kdyby Romové v Česku vůbec nebyli. Ilustrační foto
Podle devadesáti procent dotázaných jsou Romové v Česku zdrojem kriminality, 45 procent lidí by bylo rádo, kdyby Romové v Česku vůbec nebyli. Ilustrační foto  (Autor: Helena Lacinová)
Autor: ČTK, rvs - 
9. prosince 2010
18:04

Romové jsou nepřizpůsobiví, myslí si 83 procent Čechů. Alarmující číslo ukázal průzkum agentury STEM pro Ministerstvo vnitra. 90 procent dotázaných považuje Romy za zdroj kriminality a narušitele veřejného pořádku.

Další výsledky průzkumu jsou ještě "ostřejší". 45 procent oslovených lidí by totiž podle průzkumu bylo nejradši, kdyby v Česku Romové vůbec nebyli.

Ministr vnitra Radek John označil výsledky průzkumu za děsivá čísla. Romská problematika by se podle jeho slov měla urychleně řešit, aby nedošlo ke střetům, podobným řádění extremistů v severočeském Janově.  „V české republice je veliký extremistický potenciál. I minority se ale musí zamyslet nad svým chováním,“ řekl Radek John pro server idnes.cz.

John si myslí, že averze Čechů vůči Romům vychází i z pocitu, že je Romům neprávem nadržováno. Policisté by se podle něj měli snažit přistupovat ke všem občanům stejně. "Policie musí důsledně vymáhat právo a dbát na dodržování zákonů principem padni komu padni," prohlásil John.

Podle závěrů agentury STEM antiromské postoje obyvatel Česka nesouvisí ani tak s rasismem, ale spíš s nacionalismem a nevraživostí k cizincům. "Zdá se proto, že Češi vnímají Romy víc jako cizince než jako vlastní spoluobčany," uvedla agentura.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa