Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Boj o Prahu: Primátor se zrodil v pískotu

Autor: ČTK, jos, Cáfa - 
30. listopadu 2010
18:47

ÚTERÝ 30. 11. - Pražský magistrát zachvátila revoluce! Bouřící dav lidí, kteří nesouhlasí s koalicí ČSSD a ODS, vtrhl přímo do zasedací síně, kde se koaliční strany pokoušely jmenovat primátorem Bohuslava Svobodu (66, ODS).

Demonstranti zvonili klíči, pískali na píšťalky a provolávali hesla: Ukradli jste radnici! Nové volby! Nechceme "prasárnu"! Byl s nimi i bývalý prezident Václav Havel. Vřelo to i mezi ODS a TOP 09. Šťastný (ODS) nařknul například Karla Schwarzenberga z napojení na byznys.

Jak se volil primátor minutu po minutě:

18:45 - Primátorem Prahy byl i přes bouřlivé protesty zvolen Bohuslav Svoboda.

16:48 - Začíná hrozit, že primátor (nejspíš Bohuslav Svoboda) dnes zvolen nebude. Zasedání by mělo být ukončeno v 19 hodin.

16:39 - Vystoupil i odstupující primátor Pavel Bém, který označil dnešní jednání za nedůstojné.

15:49 - Poté, co Šťastný začal mluvit, odešli zástupci TOP 09 ze sálu. Šťastný dále řekl, že nepolitická politika nemá v parlamentní demokracii místo.

15:47 - Boris Šťastný (ODS) přišel ve svém projevu s drsným obviněním. Uhlobaron Bakala přes TOP 09 ovládá chod České rebuliky a pak má z toho finanční profit. Štastný hovoří o tom, jak jsou zástupci TOP 09 napojeni na byznys, jaké mají zisky. Jmenuje šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga i Václava Havla.

CO ŘEKL ŠŤASTNÝ O PROPOJENÍ TOP 09 A BYZNYSU?

Šťastný připomněl privatizaci karlovarské Becherovky, v níž získala podíl podle něho výhodně firma nynějšího předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga, ač prý ani nesplnila podmínky a nedala nejlepší nabídku. Podíl v Becherovce měla i Patria Finance Zdeňka Bakaly, v níž býval hlavním ekonomem pražský lídr TOP 09 Zdeněk Tůma. Šťastný poukázal i na Schwarzenbergovo a Bakalovo působení v týdeníku Respekt, Bakalovu údajně výhodnou privatizaci OKD a jeho vztahy s exprezidentem Václavem Havlem, pro jehož knihovnu koupil dům na Hradčanech. Havel přišel podpořit odpůrce koalice na dnešní zastupitelstvo.

14:39 - Jednání zastupitelstva pokračuje i přes to, že lidé v sále dávají najevo svou nespokojenost.

14:20 - Potlesk sklízí Jiří Dienstbier ml. za odmítnutí velké koalice.

14:16 - Jednání pražského zastupitelstva i přes protesty demonstrantů začalo. Zahájil ho Bohuslav Svoboda. Při složení slibu zastupitelů se ozývá křik - největší u Karla Březiny.

13:51 - Bohuslav Svoboda se nechal slyšet, že jednání se po 14. hodině odkládat určitě nebude a dojde ke zvolení primátora.

13:49 - Pro veřejnost je vyhrazeno asi 90 míst. Policisté pouští osoby, které chtějí jednání sledovat, zadním vchodem.

13:45 - Přestože hlavní vchod do magistrátu byl uzavřen, lidé se do budovy snaží dostat násilím. Jedna žena se pořezala o skleněnou výplň dvěří.

13:33 - Ředitel magistrátu Martin Trnka tvrdí, že magistrát byl uzavřen kvůli bezpečnosti.

13:28 - Šéf ODS Petr Nečas se nechal slyšet, že lidé mají právo na protest. Neměli by ale blokovat jednání zastupitelstva.

Havel vyjádřil demonstrantům podporu

"Myslím, že je velmi dobře, že občané dávají najevo, že jim není jedno, co se v Praze děje," řekl České televizi na místě Václav Havel. Jednání pak muselo být přerušeno a zastupitelé se mají sejít opět ve 14. hodin. Po 13. hodině ale někdo nechal zamknout hlavní vchod. Budovu lze opustit jen zadním vchodem, který se lépe kontroluje.

Video  Stovky lidí protestovaly proti spojení ODS a ČSSD na Pražské radnici  - Tomáš Cafourek
Video se připravuje ...

Ráno začalo revolucí

V 10 hodin mělo proběhnout ustavující jednání zastupitelstva. Zvolen měl být nový pražský primátor. Měl by se jím stát volební lídr ODS gynekolog Bohuslav Svoboda. Jednání ale již několikrát bylo přerušeno. Lidé pronikli na magistrát a křičeli hesla "My chceme Tůmu" a "Chceme nové volby".

Nechceme prasárnu

Demonstranti nesli transparenty s nápisy "Nechceme prasárnu" a "Kmotři ČSSODS strýček Jedlička - Svoboda". Někteří lidé přinesli na náměstí před radnici také vajíčka, která ostatním rozdávali.

Proti koalici občanských a sociálních demokratů vznikla také petice, kterou na internetu podepsalo přes 22 000 lidí. Organizátoři petice chtěli podpisové archy dnes předat zastupitelům. "Doufáme, že si politici uvědomí, že to lidé nechtějí," řekla jedna z demonstrujících. 

Organizátoři protestu ze sdružení ZměňPolitiku.cz chtějí při jednání zastupitelstva předat Listopadovou výzvu, pod níž se podepsalo 23 tisíc lidí, mezi nimi řada známých osobností, například bývalý prezident Václav Havel, dokumentaristka Olga Sommerová, herec a scénárista Zdeněk Svěrák či kněz Tomáš Halík.

Naštvaný je i Kraus

V pátek večer ve své show dokonce herec Jan Kraus řekl Karlu Březinovi (ČSSD), že je nejvyšší čas na další pražskou defenestraci. Kraus by měl podle svých slov být též mezi demonstranty. Těší se, že politici budou vyhozeni z oken.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

horak47 ( 2. prosince 2010 11:21 )

oprava:komedianti,tamti dva.

horak47 ( 2. prosince 2010 11:20 )

Lepší Svoboda než packal Tůma,na co sáhl,to zkurvil.A Havel s Kalouskem?Netřeba mluvit,komediamti.

horak47 ( 2. prosince 2010 11:18 )

Dobře to dopadlo,Havel a Kalousek měli hubu zkřivenou vztekem,ovládnout a drancovat Prahu se jim,bohudíky,nepovedlo.Už dlouho sem se tak nepobavil,jako když sem viděl chrchlat dědka Havlů o nějaké ehm,ehm, demokracii.A Kalousek vypadal jako když mu uletí včely i s nakradeným majetkem.

mnoho ( 1. prosince 2010 23:26 )

madriska ( 1. prosince 2010 15:10 )

Z okna je potřeba vyházet všechny nabubřelé pražáky, kteří nevědí co je to demokracie. Je fascinující jak "naše" média informují a zahltí nás celodenními žvásty demonstrantů, kteří se přišli jen předvést...Vesměs to byli chudáci, kterým dělalo problém dát dohromady byť holou větu. Když byla obrovská stávka 40-ti tisíc lidí nespokojených s asociálními kroky vlády, to tato "objektivní" média přešla jen krátkým zpavodajstvím. To se jim nehodilo do krámu. Jsme všichni zvědaví jak budou informovat o další stávce. Je to stejné jako za "totáče", taky se servíruje jen to, co se hodí!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa