Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

John kritizuje policii a chce hlavu prezidenta

Autor: ČTK, ap, Kšim - 
29. listopadu 2010
17:21

S Radkem Johnem je to jako s počasím. Jeden den tak, druhý den naopak. Zatímco v nedělní Partii na Primě pochválil sám sebe za úspěšný boj proti korupci, v pondělí vyzval policejního prezidenta Oldřicha Martinů k rezignaci. Důvodem má být neutěšená personální situace uvnitř policie. Opozice z odpovědnosti ovšem viní samotného ministra.

A špatně podle Johna funguje i protikorupční policie. Odvolat však podle zákona Oldřicha Martinů nemůže. Jestli ten svou rezignaci skutečně nabídne, je tak jen na něm. Opoziční ČSSD ústy Jeronýma Tejce vyzvala k rezignaci naopak samotného Radka Johna.

Problémy policie eskalují

Oldřich Martinů tak podle všeho jako policejní prezident brzy skončí. Veřejně ho totiž k rezignaci vyzval jeho ministr Radek John. Podle Johna totiž problémy v policii eskalují a viníkem má být právě policejní prezident.

Martinů si vzal čas na rozmyšlenou, jestli svou rezignaci nabídne. A může si dát na čas. Podle zákona totiž policejního prezidenta ministr odvolat nemůže.

Situace policie je kritická

Problémy v policii eskalují, hřímá Radek John. Policie tak podle něho potřebuje nutně personálně uklidnit. "Nevidím, že by dobře fungovaly celorepublikové útvary, důvodem tohoto stavu je jejich nedůvěra vůči prezidiu," dodal.

Ministr vnitra necítí, že by dobře fungovaly protikorupční policie a další celostátní útvary. Elitní policisté tak nemají důvěru ve vedení policejního prezidia. Ministr vnitra se pozastavil i nad údajnými úniky informací z policie. Martinů prý již před časem upozornil dopisem, aby tomu zabránil.

Ještě v neděli se John chválil

Ještě v neděli přitom mluvil Radek John úplně jinak. V pořadu Partie na Primě se chlubil, že letos vzrostlo o 700 procent stíhání lidí za korupci při veřejných soutěžích. Stíhání za úplatky pak podle něj stouplo o 62 procent.

Úspěchy Johnova rezortu v boji proti korupci dokonce podle jeho tvrzení vedou skupinu mocných k tomu, aby proti němu zahájili kampaň. Ta má vypuknout za čtrnáct dní a jejím cílem má být právě likvidace Radka Johna na ministerstvu vnitra.

Martinů k rezignaci mlčí

Problém v Johnově výzvě směrem k policejnímu prezidentovi je ten, že ho dle zákona nemůže odvolat. Policejní prezident je totiž odvolatelný jen kvůli spáchanému trestnému činu.

Oldřich Martinů se přes svého mluvčího vyjádřil, že bere výzvu ministra velmi vážně. Požádal ho však o zprostředkování schůzky s premiérem Petrem Nečasem.

V případě, že by Martinů rezignaci podal, chce Radek John dosadit jeho místo, podle návrhu ministerské expertní komise

Opozice: John by měl raději skončit

Snaha o odvolání policejního prezidenta se nelíbí opozici. Podle jejich názoru je za současný stav policie totiž odpovědný sám Radek John. Jeroným Tejc, který je místopředsedou Poslaneckého klubu ČSSD prohlásil, že "pokud by chtěl Radek John policii skutečně prospět, podal by demisi.

petr315 ( 2. prosince 2010 11:48 )

Faktem je, že je neodvolatelný - což je práce Langera. Otázkou zní? Proč se toto " bezpečnostní " optaření za jeho působení na ministerstvu udělalo? Že by bylo třeba něco krýt??

sakra ( 1. prosince 2010 12:57 )

Velice rychle se stal generálem a je v podstatě neodvolatelný do konce mandátu. Buď musí odstoupit sám dobrovolně, nebo musí udělat něco velmi závažného a na to si dá pozor.

carmela85 ( 1. prosince 2010 07:46 )

Už delší dobu jsem si říkala, co je ten Martinů zač. Nevyšetřil ani jednu větší korupční kauzu. Mám pocit, že tam byl jen proto, aby je zametával pod kobereček. Stejně jako Vesecká. Takže já jsem opravdu ráda, že John si jde za svým

gevi ( 30. listopadu 2010 21:08 )

nijak hluboce nevidím. Ale protiví se mi, když chlap není schopen sejít se s chlapem k rozhovoru mezi čtyřma očima a řeší problém afektovanými výzvami prostřednitvím médií.

max6 ( 30. listopadu 2010 08:05 )

ten už měl být dávno pryč. Je ovšem důležité, aby na jeho místo nastoupil někdo, komu jeho podřízení budou důvěřovat a budou mít k němu respekt.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa