Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Kniha Davida Ratha dostala za 5!

Autor: hof, apk - 
26. listopadu 2010
05:00

Sex v pracovně ministrů, státní návštěva, vyjednávání na nejvyšší politické úrovni, kritika soupeřů. Politici se rádi vypisují ze svých zážitků. V poslední době se na pultech knihkupectví objevilo několik zajímavých novinek. Jak dobře to politikům jde coby spisovatelům? Pro Blesk jejich výtvory hodnotila spisovatelka a literární kritička Eva Hauserová. Kniha poslance a středočeského hejtmana Davida Ratha dopadla nejhůř. Dostala za 5!

David Rath: Významní čeští pravicoví politici

Rathova stylistika není nic moc, s pravopisem je to ještě horší Rathova stylistika není nic moc, s pravopisem je to ještě horší | Blesk
Ukázka: Po vystudování textilky v Liberci začal u hasičů v Kladně, celkem záhy od práce přesedlal k úředničině na kladenské radnici a stal se bezpečákem. Nechci žádnou práci zlehčovat. Jak se říká, někdo to dělat musí, ale díky tomu, že máme štěstí a žijeme v bezpečných končinách světa, není taková pozice na městském úřadě místem tvrdé dřiny.

Úředník Petr Bendl měl tak dost času začít svoji politickou kariéru. ODS ho postavila ve volbách, a tak se z Bendla stal starosta Kladna. Přesto, že jako hasič, bezpečák a starosta zázračně nevydělává. Postavil si v Kladně moc hezkou vilu, o které si povídali všichni kladenští...

Kritička:

Jejejej, tenhle text neprošel redakční úpravou, hemží se chybami. „Přesto, že jako hasič, bezpečák a starosta zázračně nevydělává. Postavil si v Kladně moc hezkou vilu, o které si povídali všichni kladenští a také o tom, jak se k ní stavěla silnice.“

Opravme to: „Přesto, že jako hasič, bezpečák a starosta zázračně nevydělával, postavil si v Kladně moc hezkou vilu, o které si povídali všichni kladenští.“ Kladenští mají být s velkým K. Ouvej, jak by asi dopadl v obávaných maturitních testech?

Jan Fisher: Ano, pane premiére aneb Rozhašená země

Fischer podle stylu psaní není žádný suchar Fischer podle stylu psaní není žádný suchar | blesk
Ukázka: Upíjel jsem v pubu nasládlý tmavý guinness a slova svých kolegů statistiků vnímal jen zpola. Kolem šuměl pravý dublinský bar, kde to řve a nikomu není rozumět, a ne jenom proto, že každý překřikuje každého, ale taky kvůli tomu, že po čtvrtém guinnessu se irská angličtina mění v jakousi neznámou řeč, nicméně všichni jsou kolem hrozně milí a ovzduší je v takovém podniku nezaměnitelné.

Bar šuměl a v hlavě mi zněla nabídka Mirka Topolánka. Mám ji přijmout? ... Takže jsem srovnával to i ono, nicméně s pocitem, že takové srovnání je vždycky dost hypotetické, že z tohohle baru na leccos nedohlédnu a že mě čeká rozhodnutí se značným stupněm nejistoty a neurčitosti... Skoro mě sevřel pocit, že Topolánkovi zavolám a řeknu ne...

Kritička:

Popis atmosféry v baru je plastický, dá se říci až láskyplný. Je hodný pera cestovatele. Zdá se, že autor není suchar a navíc se rozhoduje, zda se stát českým premiérem, u piva. Bravo.

Pak se ale přece jen projeví jako úředník a statistik: „Čeká mě rozhodnutí se značným stupněm nejistoty a neurčitosti“ – už jako by se rozbíhal k hodnocení statistické pravděpodobnosti úspěchu. „Skoro mě sevřel pocit, že Topolánkovi zavolám“ – tohle je divné, jak může někoho SKORO sevřít pocit, že někomu zavolá?

Václav Klaus: Zápisky z cest

Pan prezident napsal dosti suchý deník Pan prezident napsal dosti suchý deník | blesk
Ukázka: Startovali jsme v 8 hodin ráno pražského času a přiletěli jsme před desátou hodinou v noci do Limy. Bylo to našich čtyři ráno. Jeden den prakticky zmizel. Absolvovat povinný patnáctiminutový rozhovor na letišti s peruánským ministrem zahraničí, který tam naši delegaci vítal, a udržet oči otevřené bylo nad lidské síly.

První zastávkou byly Kapverdské ostrovy uprostřed Atlantiku, mezi Afrikou a Jižní Amerikou. Seskupení ostrovů, písek, minimum vegetace, nikdy nepřestávající pasát, všichni mluví jednou z variant kreolštiny, ale ofi ciálním jazykem je portugalština. Snad v budoucnu jeden z turistických rájů.

Kritička:

„Bylo to našich čtyři ráno.“ Trochu divná formulace, lépe: „U nás byly čtyři ráno.“ Kapverdské ostrovy jsou popsány jako »seskupení ostrovů «, což vlastně neobsahuje žádnou informaci. »Nikdy nepřestávající« pasát? Lépe by znělo »nikdy neustávající «.

Celek působí dojmem dosti suchého deníku, složeného z letmých fragmentů, rozhodně nejde o poutavý cestopis. Na druhé straně text poskytuje fanouškům pana profesora dosti konkrétní představu o tom, co jejich idol pokládá za důležité a co mu tak táhne.

Daniela Kovářová: Můj flirt s politikou

Kovářová se odvázala, u kritičky to mělo úspěch Kovářová se odvázala, u kritičky to mělo úspěch | blesk
Ukázka: Každá ministryně má sexuální život. To, s kým žije, kamarádí se, relaxuje a s kým se miluje, je zásadně určující pro její pracovní výkon. Tři základní teze znějí takto: – kvalitní intimní život jako záruka sebevědomí a životní spokojenosti – nelze připustit, aby do politiky vstupovali frustrovaní jedinci, kteří vyloučili zdravý sexuální život ze svého zájmu a pokouší se jej nahradit politickou angažovaností.

Fungující rodina s vlídně naladěnými ratolestmi, rodiči, k pomoci připravenými přáteli a zejména naslouchajícím partnerem jako záchranná síť před kolapsem, nočními děsy a pokusy o sebevraždu – židle zvaná »duševní rovnováha« je v dnešní době nejistá při jakékoli změně povolání.

Kritička:

Tohle je bomba! Přemýšlím, jestli fakt, že Kovářová je jediná žena z píšících politiků, nějak souvisí se skutečností, že její text je tak bezstarostně upřímný, provokující, lechtivý a exhibicionistický. Nejenže si na rozdíl od ostatních vůbec nehlídá svůj image a své soukromí, ale přímo si vychutnává, s jakými intimitami se může na veřejnosti blýsknout.

Doufám, že úřednický jazyk používá záměrně, ironicky, takže nejde o profesionální deformaci. Má totiž literární ambice a je autorkou docela hezkých povídek, které napsala bez cizí pomoci.

 


 

Eva Hauserová je spisovatelka, editorka, publicistka a překladatelka. Vydala několik beletristických knih, naposledy Cvokyni (2009) a Rybí hry (říjen 2010). Vede dílny tvůrčího psaní.

komentator ( 29. listopadu 2010 09:11 )

Rath to napsal dobře! Ukázky z knihy na webu jsou zajímavé!! Rath odhaluje různé zlodějiny, včetně tunelování zdravotnictví, poškozující obyčejné lidi. Pokud pravice prosadí svoji reformu zdravotnictví s podstatným zvýšením spoluúčasti, tak většina lidí se stane občany druhé kategorie neboť nevude mít dost peněz na kvalitní lékařskou péči

mash ( 28. listopadu 2010 19:48 )

Knihu jsem nečetl celou, ale jen obsahlé ukázky, které vyšly na jednom blogu. Kniha je SUPER a velmi mě pobavila! Je napsaná hodně "přímo" a neortodoxně Nevím, jestli si jí koupím, ale paní kritičce bych každopádně doporučil, aby šla třeba do háje...!

bobina ( 27. listopadu 2010 15:41 )

zmiňovat snad ani nemá cenu. To je zlodějna ve velkém a hlavně špatně hospodařící a špatně nastavená a pro zdravotníky i lidi nevýhodná instituce. To,že trestají doktora za překročenou péči odebráním nemalé fin. částky je běžné,to že 30 kč. byla bouda jak zavřít pusu doktorům a lidem tak akorát provětrali kapsy,to nikdo nevidí jen prot,že neví,že doktor o tu částku má menšií bod. hodnotu,takže mu sice peníze zůstanou ale za body dostane méně,takže nula od nuly pojde. Pojišťovny rekonstruují a poplácejí své aktivity,které jsou též sporné a tak bych mohla pokračovat. Zrušené špitály proto,že nejsou peníze a v těch co zůstaly si menežment mastí kapsy. Loby farmac. firem natolik ovládá jak pojišťovny,tak léčbu ale vláda je v klidu,neřeší to.Slibované alternativy levných a bezplatných léků jsou hudbou budoucnosti,není pravda,že by v každé lékové skupině byl takový lék a tak se lže a lže a vytváří se iluze že my za nic nemůžeme a co si ti doktoři vymýšlí! Je to zkrátka boj a bude daleko hůř,protože situace už je více nežli kritická. Přeji vám pevné zdraví a pokud budete nucen vyhledat péči tak aby jste měl štěstí na lidi které to baví a dělají svojí práci s láskou a zodpovědně.

bobina ( 27. listopadu 2010 15:28 )

možná,že vás chápu jinak, v žádném případě bych vás nechtěla urážet,na to tu jsou jiní borci v diskuzích. Víte,toto téma je tak obsáhlé,že tato diskuze na to nestačí. Bohužel Julínek ani Šnajdr a jeho parta,kteří reformu sestavili nikdy neměli v úmyslu lidem na plno sdělit čeho se reforma týkala a jaké by pro lidi měla d§sledky. I nám zdravotníkům je jasné,že zdravotnictví by se mělo reformovat,ale jinak nežli chtěla pravice s Julínkem. Reformovat se dá mnoho spůsoby a ne tak razantně,aby to postihlo většinu lidí natolik,že by si na léčení museli pújčovat. Do systému proudí mnoho peněz,zdravotnictví je drahá záležitost a obzvláště tehdy,když se chce dělat na špičkové úrovni a to my umíme velice dobře. Mnoho peněz se ale jaksi rozkutálí ještě nežli do zdravotnictví doputuje,mnoho peněz spolkne technika,materiály a zařízení. Platy lékařů by se mohly zdát dostačující z pohledu laika,který netuší mnoho souvislostí,které se k tomu hodnocení váží. Celoživotní vzdělávání,mnoho volna stráveného na kongresech které si lékaři platí,,mnoho hodin odsloužených navíc,které jim plat zvednou. O sestrách ani nemluvím,protože to je otázka do pranice. Rozhodně je to práce zodpovědná a práce,která se nedá s ničím srovnat. Pravice chtěla většinu zdrav. zařízení převést do soukroma a v tom byla šance pro ty,kteří z toho měli těžit a na to právě Ráth poukazoval a nakonec se ukázalo,že měl pravdu. 3pitály a ambulance převedené za hubičku,které měly 5 let udržet péči jsou dnes již minulostí,vytunelované a zavřené a o tom to právě je. Péče se soustředila do velkých center,kde byla Julínkem deklarována pomalu nadstandartní péče přístupná všem. A dopadá to tak,že tok peněz je odčerpán a lidé nikdo nechce léčit jen proto,že už je limit vyčerpán a nejsou prachy. A tak bych vám mohla poukazovat na mnoho dalších absurdit a chyb,které reformy mají. Reformovat zdravotnictví se nepovedlo nikomu,protože to je moloch který jde kupředu mílovými kroky v pokroku a nestačí na to peníze. O pojišťovnách se

komentator ( 27. listopadu 2010 09:22 )

zejména milion seniorů s důchodem do 9000 měsíčně si žijí jako prasata v žitě. Má to jednu vadu krásy. Že nemají ani na pivo! A v příštím roce, když se o hodně zvýší cena elektřiny, tepla, vody, poplatky ve zdravotnictví bude seniorům ještě líp. Kalousek připravuje prudké zvýšení daně z přidané hodnoty, což se projeví na dalším silném zvýšení cen potravin, léků, základních služeb. Senioři si rovnou mohou hodit na krk mašli

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa