Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Trapná hádka: Kdo nepozval Havla?

Oslav ve svatovítské katedrále se zúčastnil prezident Klaus, premiér Nečas i arcibiskup Duka, na Havla zapomněli.
Oslav ve svatovítské katedrále se zúčastnil prezident Klaus, premiér Nečas i arcibiskup Duka, na Havla zapomněli.  (Autor: ČTK)
Autor: Eva Hofrichterová, koj - 
20. listopadu 2010
05:00

Proč nedostal Václav Havel (74) pozvánku na slavnost ve svatovítské katedrále ke 21. výročí 17. listopadu 1989? Pořádající Arcibiskupství pražské se vymlouvá, že se na jinou jeho akci 18. listopadu Havel omluvil kvůli zdravotnímu stavu. A tak ho pro jistotu nepozvali ani na akci den předtím. Podle Havlovy tajemnice Sabiny Tančevové to je ale nesmysl.

Na oficiálních oslavách Dne boje za svobodu a demokracii v katedrále sv. Víta promluvil prezident Václav Klaus, pražský arcibiskup Dominik Duka a zúčastnil se jich i premiér Petr Nečas a další představitelé státu. Ale jedna z hlavních postav listopadu 1989 chyběla…

Tajemnice Havla Tančevová nepopřela, že účast na bohoslužbě den poté, 18. listopadu, její kancelář skutečně odmítla, o zdůvodnění exprezidentovým zdravím nemůže ale podle ní být řeč. „Na ten den jsme se omlouvali kvůli tomu, že pan Havel byl zaneprázdněn, ale nikoliv kvůli jeho zdravotnímu stavu,“ tvrdí Tančevová. Na dotazy Blesku Arcibiskupství pražské uznalo, že na pozvánku pro exprezidenta skutečně tak trochu zapomnělo.

„Vzhledem ke zdravotnímu stavu exprezidenta Havla, který byl arcibiskupství znám, a vzhledem k hektickým přípravám skutečně bohužel nebylo pozvání prezidentu Havlovi odesláno,“ řekl Blesku mluvčí Arcibiskupství pražského Aleš Pištora. Kancelář prezidenta Klause se od celé politováníhodné události distancovala. „Kancelář prezidenta republiky nebyla organizátorem této akce a žádným způsobem nezasahovala do výběru pozvaných,“ komentoval to její vedoucí Jiří Weigl.

krojc ( 22. listopadu 2010 10:13 )

JUDre, nauč se česky a pak někoho poučuj . To tu zase je elita - no spíš jelita a tenhle je pars pro toto opravdová hvězda - pan DRUHÁBYL V DEMISY ROZBÍTSTÁT

krojc ( 22. listopadu 2010 10:09 )

Proboha, podle toho, jak píšeš, nejsi JUDr, a maximálně tak vyhozený PUDr - Posunovač u dráhy, a to jim obecně asi ještě křivdím). Ve škole jsi asi chrněl a tady zvracíš fujtajbly . Nech si své výpotky - nedá se na to ani dívat.

gevi ( 20. listopadu 2010 15:15 )

které tady proti Havlovi zaznívají, si myslím, že Havla tam pozvat měli. Je to docela povážlivé opomenutí.

anemone ( 20. listopadu 2010 14:20 )

Tihle tři ovládají téď NAŠÍ REPUBLIKU...to jste chtěli??? Zlatý Havel

valdis ( 20. listopadu 2010 14:15 )

Havla opravdu nemusím, no snažím se mít otevřený oči a tak mohu k příspěvkum iba konstatovat - snád i trochu objektivně. Píše se že Havel je koktavej, rezavej Dášovec, žid a co ja vím co ješte se o něm už popsalo. No byl to On , ktorý bude v dejinách a nejen u nas zapsanej - kdo byl u změmy režimu!! A ať je tedy jakej je - ON to dokázal a byl ataké i prezident. Zvali si ho státnici jiných zemí, procestoval svět a podobne. Kde jste všechní VY krásní, chytří, dokonali, znalci ekonomiky?? Kde jste, a co jste dokázali?? Jste schovaný v kurníku a ze závisti píšete žvásty!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa