Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Pospíšil poslal do papučí soudce Kučeru

Autor: ČTK, Kjaj, ap - 
9. listopadu 2010
16:30

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil se konečně rozhoupal v případu aféry kolem Jiřího Čunka. Dva měsíce před odchodem do důchodu dočasně zprostil výkonu funkce místopředsedu Nejvyššího soudu Pavla Kučeru.

Tři roky to trvalo než padl první trest za ovlivňování státních zástupců v případu Jiřího Čunka. Jiří Pospíšil dočasně zprostil výkonu funkce soudce místopředsedu Nejvyššího soudu Pavla Kučeru.Ten má přitom jít na konci prosince do důchodu, dovrší totiž maximální věkovou hranici sedmdesáti let.

Poslal ho do důchodu

Pozastavení funkce přišlo kvůli kárnému řízení, ve kterém šéfka Nejvyššího soudu Iva Brožová žaluje Kučeru z ovlivňování vyšetřování údajné korupční kauzy bývalého vicepremiéra a někdejšího šéfa KDU-ČSL Jiřího Čunka.

V září ho pražský vrchní soud uznal vinným. Ovšem zatím pouze nepravomocně. Kučera může proti rozhodnutí ministra podat námitku. Ta ale nemá odkladný účinek a proto je jisté, že Kučerova kariéra soudce skončila.

Hrozí pád vlády, protahujte to

V únoru a v květnu 2007 se Kučera několikrát sešel s ostravskou státní zástupkyní Zlatuší Andělovou, která Čunkův případ vyšetřovala. Schůzek se účastnil také exministr Pavel Němec a také tehdejší nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká.

Na setkáních se Kučera podle Brožové údajně ptal na informace o policejním vyšetřování Čunka a požadoval po Andělové, aby protáhla přípravné řízení. Na třetí schůzce prý uvedl, že kvůli hrozbě pádu vlády "nezávislost rozhodování musí jít stranou politickým zájmům".


Brožová jedná nefér, zlobí se Kučera

Kučera je rozhodnutím ministra zklamán. Nejvíce jej prý zaskočilo, že na něj podala žalobu předsedkyně soudu Brožová, s níž se stýká téměř denně, aniž mu o tom cokoli řekla.

"Chodila kolem mě, jako by se nic nestalo. To se mezi kolegy nedělá. Kdyby mi o kárné žalobě řekla, považoval bych to za férové," rozloučil se se svou bohatou soudcovskou kariérou Kučera

e.44 ( 10. listopadu 2010 10:51 )

před odchodem do důchodu? Ten mu to teda nandal

komarius ( 10. listopadu 2010 09:03 )

...nepatří do papučí,ale do kriminálu spolu s Němcem a Veseckou!!!!

komentator ( 10. listopadu 2010 07:50 )

Kdy začala řádit justiční mafie Kučera, Vesecká, Němec a ti další? Již v roce 2007. Proč jelimánek (odéesák) Pospíšil již před lety neodvolal Veseckou a Kučeru? Neboť justiční mafie pomáhala zametat pod koberec kauzy nepříjemné pro Topolánkovu vládu. A nebyla to pouze "kauza Čunek". Topolánkovi a Kalouskovi se hodilo, že justiční mafie zabránila vyšetřování různých zlodějin např. předražené nákupy zbraní (obrněná auta Iveco, dopravní letadla CASA atd), do kterých byli namočeni Topolánek, Kalousek, Bárta a další profláklí členové Topolánkové vlády. Státní kasa přišla o miliardy korun. Není ostuda, že nákup silně předražených obrněných vozidel Iveco nebo letadel CASA se vyšetřuje pouze díky podněru Komise Evropská unie z Bruselu, která se na ty lumpárny již nemůže dívat?

hevulka ( 10. listopadu 2010 03:42 )

a to pořádných. v jednom pořadu v televizi nemohl ani mluvit, jak byl sťatej. A to předsedá nejvyššímu soudu. Si může s Kalouskem podat ruc e

neptun ( 10. listopadu 2010 02:17 )

Slyšel jsem, že i za totality byl nějakej supertýpek soudce Kučera a v Ostravě soudcuje zase vyhlášený Kudrna, kterého ještě kryje šéfka soudu. To je nám sešlost!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa