Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sněmovna schválila škrty: Koalice ČSSD převálcovala

Premiér Petr Nečas má za sebou dnes velký den
Premiér Petr Nečas má za sebou dnes velký den  (Autor: ČTK)
Autor: Květa Kočová, oj - 
2. listopadu 2010
21:03

Vláda v čele s Petrem Nečasem udělala první krok ke snížení schodku státního rozpočtu. Sněmovna schválila balíček úspor v sociální oblasti. Sníží se porodné, příspěvek na péči a změní se vyplácení rodičovského příspěvku... ČSSD požene škrty k ústavnímu soudu! Odbory budou stávkovat.

Škrty se projednávají ve stavu legislativní nouze, takže mohou být okamžitě Sněmovnou schváleny. ČSSD ale namítá, že žádná legislativní nouze nenastala. Ještě dřív, než se škrty dostanou do Senátu, tak mohou skončit u Ústavního soudu.

Premiér Petr Nečas (ODS) však trvá na tom, že vyhlášení stavu legislativní nouze pro rychlé schválení vládních úsporných zákonů bylo oprávněné. Hrozí totiž velké ekonomické škody. Podle opozice jde vládě patrně ale jen o to, aby předlohy mohl schválit Senát ještě v předvolebním složení s pravicovou většinou. Úspory přitom kabinet potřebuje nutně prosadit ještě do konce roku.

„Je to hra na kličkovanou, vláda kličkuje, jak prosadit škrty ve zrychleném tempu, a my a tisíc našich právníků kličkuje, jak jim v tom zabránit,“ popsal situaci poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna. Jednání se totiž hned zpočátku zaseklo na tom, jestli škrty projednávat na řádné, nebo mimořádné schůzi. Tu nakonec šéfka Sněmovny Miroslava Němcová svolala na 16. hodinu. Do uzávěrky tohoto vydání nebylo jasné, zda budou vládní úspory schváleny.

Vládní úspory se dotknou téměř všech:

✔ Podpora stavebního spoření se sníží na polovinu, od ledna tak bude nejvýš 2000 Kč, a navíc se začnou výnosy z něj danit 15 %.

✔ Zaměstnanci přijdou o 100 Kč měsíčně, tzv. povodňovou stovku jim sebere snížení slevy na dani.

✔ Sociální příspěvek dostanou jen některé rodiny, původně ale měl být zcela zrušen. Nově bude až do roku 2012 vyplácen rodinám, kde jeden rodič pečuje o dlouhodobě nemocné nebo zdravotně postižené dítě, a také rodinám, kde alespoň jeden z rodičů pečujících o dítě je sám nezaopatřeným dítětem do 26 let.

✔ Porodné se prakticky ruší, nárok na něj totiž budou mít jen velmi chudé rodiny s příjmem do 2,4násobku životního minima, a to ještě pouze za první dítě.

✔ Změní se rodičovský příspěvek, jeho celková výše bude limitována sumou 216 000 Kč, která se rozdělí počtem měsíců, po které bude chtít rodič zůstat doma (od 2 do 4 let).

✔ Příspěvek na péči v prvním stupni se sníží, a to ze současných 2000 na 800 korun.

✔ Změny postihnou vyplácení i výši nemocenské, ta by se nově měla vyplácet nikoliv od 14., ale až od 22. dne nemoci, do té doby budou zaměstnavatelé platit zaměstnancům náhradu mzdy. Její výše zůstane taková, jak byla pro letošek snížena – tedy po celou dobu nemoci jen 60 %, zatímco dříve to bylo od 31. dne 66 %.

✔ Zaměstnanci státu budou mít méně peněz, suma na jejich platy se totiž sníží o 10 %, nic na tom nezměnila ani výhrůžka odborů, že budou stávkovat.

✔ Politické strany dostanou méně peněz, příspěvek za získané mandáty se sníží o 5 %. Příspěvek za mandát zákonodárce se má pro příští rok snížit o 45 tisíc korun na 855 tisíc ročně, na mandát krajského zastupitele pak z 250 tisíc na 237,5 tisíce korun.

sakra ( 4. listopadu 2010 11:04 )

Poslanci z ČSSD přestaňte ve sněmovně úplně diskutovat a hlasovat a pracujte jen ve výborech. Při hlasováních stejně nemáte absolutně šanci a výsledek by byl pro veřejnost naprosto jasný. 118(TOP 09, ODS, VV) pro, proti 0. KSČM už nyní nehlasuje a diskutuje jen sporadicky. Stejně pokud levice předloží nějaké zákony, tak se nedostanou ani na program schůze. Arogance tzv. "pravice" nezná mezí a doplatíme na to všichni občané kromě "horních" 10.000! To hlavní přijde od ruku 2012 s dalšími Kalouskovými "zákony".

max898 ( 4. listopadu 2010 11:04 )

Jenže to je ten problém , ty reformy se mají dělat tak aby na ně doplatili ti co toho zneužívají a né všichni. Protože ten co umí všeho zneužít , tak ten to bude dělat za každé situace , ten si vždycky nějakou cestičku najde. Takže ve výsledku na to doplatí zas jen ten poctivý.Když mluvíte o těch policistech , ano máte pravdu.Je mnoho takových a nejen u Policie. Jenže taky je mnoho takových, kteří tu práci dělají poctivě a stejně příjdou o peníze. Nebo taková 100 na povodně. Dobře at se platí daň na povodně, ale 100 kč pro každého? co je to za blbost. Milionář z příjmen i několi miliónu měsíčně dá 100 kč stejně jako někdo kdo má třeba 7 000 měsíčně a je mu dobrá každá koruna. Tohle je prostě nemorální.

max898 ( 4. listopadu 2010 10:53 )

Neměl problém podrazit svou ženu , takže podrazit voliče to už pro něj vůbec nic nebylo.

judr ( 3. listopadu 2010 15:07 )

O tom človeku vůbec nemluvte jasné to prohlásila jeho bývla manželka ,je potřebné si na neho dávat pozor

judr ( 3. listopadu 2010 15:03 )

Po tomto převalcovaná se jiste upraví to číslo 885tisíc chudobných,ale to páni a mafiány nezajímaěkoda ony si to určite uvědomí při dalších volbách to bude odplata zase voličů

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa