Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Tůma: Kdyby vznikla koalice proti nám, cítil bych se jako morální vítěz

Jako morální vítěz se Zdeněk Tůma cítí kvůli výsledku voleb už nyní. Bude i vítězem ve vyjednávání a povede jeho majestát metropoli?
Jako morální vítěz se Zdeněk Tůma cítí kvůli výsledku voleb už nyní. Bude i vítězem ve vyjednávání a povede jeho majestát metropoli?  (Autor: Martin Sekanina)
Autor: Šimon Hradní, jos - 
1. listopadu 2010
05:00

Ještě nedávno držel ruku nad státními penězi, nyní se chystá vládnout Praze. Exguvernér centrální banky Zdeněk Tůma (TOP 09) v současnosti vede vyjednávací skupinu, která se snaží s ODS domluvit na pražské vládní koalici. Co bude dál, až se dohodnou? Ale co když se ODS domluví s ČSSD? A kdy už konečně bude nové vedení města? I na to se Blesk zeptal možná příštího pražského primátora Zdeňak Tůmy.

Blesk: V úterý jste řekl, že primárně půjdete do koalice s ODS. Ale připouštíte si možnost, že se ODS dohodne s ČSSD bez vás?

Z.T.: Samozřejmě, to jsme si připouštěli od začátku. Jsou tady tři základní varianty koalice, kterákoliv z nich může vzniknout. My jsme v tomto okamžiku s kolegou Františkem Laudátem (předseda pražské TOP 09 – pozn.red.) a (předsedou pražských zastupitelů TOP 09 – pozn.red.) Tomášem Hudečkem dospěli k závěru, že je potřeba pokročit vpřed. Takže jsme dali dohromady průnik programů a předložili jsme návrh koaliční smlouvy.

Blesk: Pouze jedné straně…

Z.T.: Podle mě není možné licitovat a rozdávat na různé strany koaliční smlouvy, které samozřejmě se zase tak dramaticky lišit nemohou a čekat, co nám kdo slíbí. Vzali jsme v potaz výsledek voleb. Volič evidentně dává najevo, že by uvítal pravicovou koalici. Samozřejmě se najdou i tací, kteří by raději viděli naši koalici s ČSSD. Ale tak to v politice už chodí. Sto procent voličů nemůžete uspokojit. Naše priorita je pravicová koalice. Dali jsme nabídku ODS a uvidíme, jaká bude jejich reakce.

Blesk: Co se stane, když vše nakonec dopadne tak, jak to odhadují i politologové a vznikne tu velká koalice ODS a ČSSD?

Z.T.: Tak budeme v opozici. V každém případě tyto volby mění obrázek Prahy a mění to, jak radnice bude fungovat. Bez ohledu na to, jestli budeme v koalici a budeme v radě nebo jestli budeme v zastupitelstvu, tak naše síla je nepominutelná.

Blesk: Kdybyste byli v opozici, neznamenalo by to, že jste prohráli?

Z.T.: Já bych to tak neviděl. Já si myslím, že jsme vyhráli celkem jednoznačně, vyhráli jsme poměrně o dost. Kdyby vznikla koalice proti nám, tak já osobně bych se cítil jako morální vítěz, to je bod číslo jedna. Za druhé myslím si, že by to byla politická prohra jak ODS, tak ČSSD v Praze, protože věřím tomu, že by si to voliči pár let pamatovali.

Blesk: A za čtyři roky jim to ve volbách spočítali…

Z.T.: Myslím si, že ano.

Blesk: Navrhli jste složit radu z šesti zástupců TOP 09 a pěti ODS. Máte už představu, koho byste chtěl v radě za vaši stranu?

Z.T.: Samozřejmě tak já už jsem prezentoval stínovou radu a neznamená to nutně, že na sto procent to budou přesně tito lidé. Ale pochopitelně o nich budeme uvažovat prioritně a to byl i smysl stínové rady.

Blesk: Koho byste chtěl mít v radě za ODS?

Z.T.: Je na ODS, s kým přijde a potom o tom teprve budeme jednat.

Blesk: Pokud byste vy byl primátorem, vzal byste si na starost finance?

Z.T.: Je to jedna z těch variant, určitě bych o tom uvažoval.

Blesk: Za jak dlouho chcete radu sestavovat?

Z.T.: Umím si představit, že během jednoho, dvou týdnů bychom se měli pohnout vpřed. Myslím, že jsme v úterý udělali významný krok, uvidíme k čemu, to záleží na reakci ODS. Pokud reakce ODS bude kladná, tak bychom velmi brzy měli pokročit i k tomu říci si, jak by fungovala rada a kdo by byl odpovědný za jaká portfolia.

Blesk: Dokážete říct, kdy by mohlo být ustavující zastupitelstvo?

Z.T.: To neumím odhadnout vůbec. Souvisí to s rozhodnutím soudu. A na termín se musíte zeptat pana primátora Béma, on svolává zastupitelstvo. Samozřejmě máte pravdu v tom, že asi bude brát v potaz to, jestli existuje nějaká dohoda na koalici nebo ne. Ale máme konec října a těžko očekávat, že by to bylo dříve jak ve druhé polovině listopadu.

Blesk: Jedno z diskutovaných témat je Opencard. Máte představu, co s ní dál?

Z.T.: Tohle patří mezi kauzy, kterým jsem se věnoval, snažil jsem se v tom konat už předtím. Patří to mezi ta výběrová řízení, která jsem poslal k přešetření Úřadu na ochranu hospodářské soutěže. Definitivní rozhodnutí, jak bude postupovat nová politická reprezentace, můžu dát až v okamžiku, kdy budu držet v ruce podmínky výběrového řízení, až budu znát smlouvu, která je nyní s Hagguesem a tak dále. To je možné opravdu posoudit, až když znáte ten detail.

Blesk: Čemu se chcete věnovat jako první, co podle vás v Praze nejvíc hoří?

Z.T.: Jsou, já myslím, dvě věci. Okamžitě je potřeba nastavit vztahy rady a magistrátu. Přijde určitě mnoho nových lidí do rady bez ohledu na to, jaká to bude koalice. Proto je potřeba říct, jak fungují interní procesy a jak funguje rozhodování mezi radou, magistrátem a zastupitelstvem. A druhá oblast je to, co jsme zmiňovali.

Blesk: Myslíte Opencard?

Z.T.: Nejenom Opencard, je tam celá řada dalších otevřených projektů a běžících výběrových řízení. Ta je třeba prověřit jak po formální stránce, tak po věcné, abychom si byli jisti, že pokud to máme podepsat a schválit, takže jsme s tím dostatečně konformní. Pokud ne, tak budeme hledat nejlepší řešení.

Blesk: V současné době se řeší i Slovanská epopej.

Z.T.: Já už jsem se k tomu vyjadřoval v minulosti. Když tak dlouho byla v Krumlově, není teď potřeba tlačit na pilu. Ale nechci v tomto dělat silné závěry, neznám pozici Prahy v detailu, proč je to potřeba převážet teď. Z mého hlediska má Praha dostatek atrakcí. Teoreticky vzato si umím představit, že epopej by mohla zůstat tam, kde je. Na druhé straně slyším argumentaci, že ty výstavní prostory jsou zcela neadekvátní a že není možné, aby tam dál byla. Ale to neumím posoudit.

Blesk: Řekl jste, že Praha má dostatek atrakcí. Ale přesto turistický ruch rok od roku v Praze klesá. Co s tím?

Z.T.: Praha patří pořád mezi šest nejnavštěvovanějších měst v Evropě, jsou před ní například Londýn, Řím, Madrid, Berlín. Máme daleko vyšší navštěvovanost než Vídeň, takže s tím cestovním ruchem to není až zas tak katastrofální.

Blesk: To nic nemění na tom, že návštěvnost Prahy klesá…

Z.T.: Klesá, to je pravda, ale klesá zejména v důsledku krize. To neznamená, že by všechno bylo v pohodě, dneska cestovní ruch je také o konkurenci. Určitě město může udělat leccos pro svoji image. Je řada věcí, které město může dělat. Něco dělá, něco může dělat lépe, to je bezpochyby pravda. Ale nemyslím si, že by to zachránila epopej.

Blesk: Podle Asociace cestovních kanceláří turisty odrazují především taxikáři, nepoctivé směnárny a kapsáři. Co s tím uděláte?

Z.T.: Popravdě řečeno mě okradli v Itálii, taxikář mě obral v Bruselu i někde v Americe, takže v tomto Praha zase není až tak úplně jedinečná. Bohužel ta image toho města je taková, že taxikáři jsou problém. Podle mého názoru se taxislužba hodně zlepšila za posledních deset let a bohužel menší část té skupiny potom kazí dojem toho celku, což je samozřejmě špatně. Co vám na to můžu říct, no? Musíme se snažit proti nim tvrdě postupovat.

Blesk: A co ty směnárny?

Z.T.: Směnárny jsou problém, ale to nejde tolik za městem, jako za centrální bankou. Z pozice mého bývalého působení můžu říct, že se v tom snažila udělat hodně. Jde hodně o detaily. Informace, které ve směnárnách mají být, tam často jsou. Ale nejsou třeba vhodně umístěny nebo jsou malým písmem a turista si jich nevšimne a podobně.

Blesk: Jak silný se cítíte vy v rámci pražské TOP 09?

Z.T.: Já se cítím silný. Pravda je, že někdy se lidé ptají, jestli mám ambici být šéfem pražské TOPky, moje odpověď je, že v tomto okamžiku o tom neuvažuji. Těch věcí najednou je hodně.

Blesk: Co konkrétně?

Z.T.: Byla to kampaň, momentálně se připravuji na to, že vstoupíme do zastupitelstva, pokud se dohodneme na koalici, tak i do rady. Takže i kapacitně by pro mě bylo velmi obtížné zvládat ještě tu politickou práci kolem, co se týká pražské TOP 09.

Blesk: Takže se současný předseda nemusí o své místo bát?

Z.T.: Symbióza pan Laudát a já mi vyhovuje. Nemám pocit, že by se to projevovalo nedostatečnou autoritou mojí osoby.

Blesk: V uplynulém volebním období měl Pavel Bém silnou pozici pouze pokud byl šéfem pražské ODS. Jakmile ho sesadili, bylo to slabší. Nebojíte se ztráty své pozice?

Z.T.: Ale ta situace je rozdílná v tom, že on byl šéfem a sesadili ho právě proto, že tu autoritu ztrácel. Tady je to úplně něco jiného. Takže já z toho zatím obavy nemám.

Blesk: Jak jste na tom s Miroslavem Kalouskem? Vy jste tři měsíce v politice, on je místopředseda strany. Jaký je váš vztah s ním?

Z.T.: Já vám na to asi neumím dost dobře odpovědět. Vztah je normální, vztah je samozřejmě pracovní. Kdybych s lidmi, o nichž jsem věděl, že jsou ve vedení strany, nechtěl spolupracovat, tak bych do TOP 09 nevstupoval. Takže já si na komunikaci ať už s panem Kalouskem nebo s panem Schwarzenbergem nemohu stěžovat.

Blesk: Takže informace, které proběhly v médiích, že jste takříkajíc na ostří nože, jsou liché?

Z.T.: Ty už jsem několikrát dementoval, to byly takové fámy, že mi zarazil rozpočet na kampaň a podobně. Takže, to jsou opravdu věci, které jsou naprosto scestné.

Blesk: Proč takové fámy tedy vznikly?

Z.T.: Já nevím, možná jsou to nějaké snahy mezi nás vrážet jakoby klíny, ale prostě nemáme žádný problém.

Blesk: Jste v politice tři měsíce. Neznechutilo Vás to?

Z.T.: Jednání jsou v pořádku, probíhají naprosto korektně, nekřičíme na sebe, takže není nic, co by mě šokovalo. Sice jsem jakoby aktivním politikem, jak říkáte, tři měsíce, ale přece jenom ve veřejném sektoru žiji 12 let. Chodil jsem do Poslanecké sněmovny a na vládu dostatečně často, abych měl o této sféře jisté představy. Naopak jsem byl mile překvapen kolegy, které jsem potkal v TOP 09 a myslím si, že máme docela dobrý tým, který míří na radnici.

Blesk: Co přimělo exguvernéra České národní banky přejít do politiky?

Z.T.: Rozhodl jsem se z toho důvodu, že prostě věřím tomu, že Praha může fungovat ještě lépe, může být ještě atraktivnější, má velký potenciál a věřím tomu, že k tomu můžu přispět.

Blesk: Podle zákulisních informací se o Vás uvažuje jako o příštím předsedovi celorepublikové TOP 09.

Z.T.: Tahle úvaha na začátku vůbec nebyla. Vstup do politiky jsem bral jako věc volby do pražského zastupitelstva a býti lídrem s cílem být hlavní silou ve vedení města. A to byl cíl, s kterým jsem do toho šel, žádné další jsem neměl.

Blesk: Takže nebudete nástupcem pana Schwarzenberga?

Z.T.: Co bude dál, se uvidí. Ale to jsou spekulace, kterým já nemůžu zamezit, ať budu říkat, co budu říkat. Mohl bych tomu zamezit tím, že bych řekl ano, budu kandidovat na předsedu. Ale tohle rozhodnutí já jsem neudělal a prostě jsem o tom vůbec nepřemýšlel.

Blesk: Co říká vaše rodina na to, že jste šel do politiky, že žijete takovýmhle relativně náročným životem?

Z.T.: Zaprvé kdyby manželka nesouhlasila, tak bych do toho nešel. Zadruhé zas tak úplná novinka to není. Ve veřejném sektoru jsem byl už dvanáct let. Takže ano, politici, zejména jsou-li více vidět, mají asi ještě méně soukromí, ale není to pro mě úplně neznámé. Soukromou osobou jsem posledních dvanáct let stejně nebyl, není to proto až tak jakoby drastická změna.

torro ( 1. listopadu 2010 06:30 )

to zase bude rabunk ze statnich penez nenaz..ra..n.y horolezec je v kouri a dalsi rabovaci na ceste

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa