Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

EU nás zažalovala: Češi, nedodržujete předpisy

CASA C-295: Čtyři letadýlka mohou přijít Českou republiku velmi draho
 (Autor: en.wikipedia.org)
Autor: ČTK, ap - 
28. října 2010
18:08

Česká republika čelí v tuto dobu několika soudním arbitrážím. Ve středu Brusel pohnal Česko k dalšímu soudu. Kvůli vojenským letadlům CASA. Ty totiž Topolánkova vláda pořídila bez jakéhokoliv výběrového řízení, což podle Bruselu odporuje unijním pravidlům.

Evropská komise žene Českou republiku k evropskému soudu kvůli výběru vojenských transportních letadel CASA. Topolánkova vláda, která letadla pořizovala, totiž podle jejího středečního prohlášení nedodržela předpisy EU týkající se zadávání veřejných zakázek. Českou republiku by tak v budoucnu mohla čekat tučná pokuta.

Nakupovali jsme bez výběrového řízení

Podle komise Česko mělo letadla vybrat na základě celoevropského tendru, ale místo toho o nákup čtyř transportních letadel za 132 milionů eur (téměř 3,5 miliardy korun) rozhodla Topolánkova vláda bez jakéhokoliv výběrového řízení.

Současný Ministr obrany Alexandr Vondra o žalobě ví, ministerstvo se k ní ale vyjádří, až ji obdrží a prostuduje.

Nečas žertoval

Premiér Petr Nečas o žalobě žertoval: "Je otázka, jestli by pro armádu nebylo dobře, kdyby jsme je museli vrátit." Vzápětí už vážně dodal, že Praha nejprve musí počkat, až rozhodnutí dostane.

"Což bude trvat možná až dva měsíce. Teprve poté samozřejmě zaujmeme k tomu stanovisko, ale pozice ministerstva obrany je taková, že jsme příslušným a správným způsobem využili výjimek z příslušné evropské směrnice," dodal Nečas.

komentator ( 30. října 2010 20:58 )

Kalousek kryje zlodějské lobisty kteří dojí státní kasu. Jeho přítel Háva skásnul provizi 900 milionů korun za sprostředkování prodeje silně předražených vojenských dopravních letadel pro českou armádu. Přitom tento zlodějský kšeft proběhl bez výběrového řízení. Když to zjistila Komise Evropské unie ihned požádala český stát o vysvětlení. A vláda bude zřejmě muset zaplatit velkou pokutu. To vše si lze přečíst na webu Blesku a dalších českých novin na internetu. Kam sme to dopracovali? Komise EU musí chránit české daňové poplatmíky před českými zlodějskými lobisty a jejich politickými ochránci. Jsem zvědav co udělá premiér vlády "rozpočtové odpovědnosti" Nečas? Zakročí proti Hávovi a jeho politickému ochránci Kalouskovi? Ratha lze pochválit, že nakopl toho alkoholika Kalouska, který je zapletený v různých zlodějinách

komentator ( 30. října 2010 20:43 )

Buďte rádi, že si Komise EU posvítila na ty české zloděje různé Hávy, Kalousky, Bartáky

komentator ( 30. října 2010 20:41 )

Ještě že je zde Komise EU, která bojuje proti zlodějinám lobistů krytých Nečasovými ministry! České daňové poplatníky před českými zloději chrání Komise EU. Česká vláda nedělá nic proti zlodějinám českých politiků

komentator ( 30. října 2010 20:38 )

Tuto zlodějinu Hávy tak jako jeho další zlodějiny kryje ministr financí Kalousek. Jak na to zareaguje předseda vlády rozpočtové odpovědnosti Nečas? Přece Háva a jeho političtí protektoři dojí státní kasu! Jelimánek Nečas bude mlčet. Přece obyčejní daňoví poplatníci to zatáhnou. Vytlemení Háva, kalousek a Bárta (bývalý ministr obrany), který podepsal tento kontrakt se lilidem smějí do ksichtu!

xxyy ( 29. října 2010 13:20 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa