Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

ČSSD ovládla Senát: Kdo bude prezidentem?

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: oj, josK - 
25. října 2010
12:21

ANKETA: Senátní volby naznačily, kdo má šanci stát se budoucím prezidentem. Mimo hru už je nejspíš expremiér Jiří Paroubek. Poté, co odešel z vedení strany, ČSSD začíná znovu prosperovat a voliči jasně ukázali, že bez něj to jde lépe. Poté, co "Oranžoví" ovládli Senát, bude ODS asi přístupnější k dohodě, že hlavu státu budou volit sami občané. Největší šance tak má Přemysl Sobotka a Jan Švejnar.

Vše záleží na tom, jestli budoucího prezidenta budou volit přímo občané, nebo znovu poslanci a senátoři. Klausův konkurent z roku 2008, Čechoameričan Jan Švejnar, má slušnou šanci uspět v obou případech. Nynější šéf ČSSD Bohuslav Sobotka už naznačil, že ho jeho strana bude podporovat.

Mají voliči rádi cizince?

Už v roce 2008 průzkumy ukázaly, že by Švejnar byl v přímé volbě Klausovi tvrdým konkurentem. Mohlo to ale být pouze tím, že současného prezidenta občané buď milují, nebo nenávidí a Švejnar byl silný jen v roli 'Antiklause'. Favoritem je hlavně v případě, že se strany do roku 2013 nedohodnou na přímé volbě. Švejnar se může opřít o ČSSD, Lidovce a Věci veřejné.

Přímá volba se teď hodí i ODS. Její kandidát na prezidenta Přemysl Sobotka se může spolehnout pouze na poslance a senátory vlastní strany. S koaličními partnery TOP 09 a VV moc počítat nemůže. Snazší cestu do prezidentského křesla by měl, pokud by o hlavě státu rozhodovali občané.

Třetí, spíše teoretickou variantou, by byl společný kandidát vládní koalice. Pravděpodobnost, že se na něm strany dokáží dohodnout, se ale blíží nule.

Koho si za prezidenta přejete vy? Hlasujte a diskutujte. Zajímá nás váš názor!


max898 ( 26. října 2010 18:55 )

A co udělal Klaus váženého? Kuponovou privatizaci?

oldedek ( 26. října 2010 12:12 )

Přéma Sobotků dává lidem avízo, aby poznali, že jeho hlava začala MYSLET. Zkrabatí čelo - proces myšlení začal - a z hu*by mu padají pak slova a slova, kterými bohužel nic neříká - je to takovej volevčickej rozumprd ....

anelam ( 26. října 2010 11:32 )

měla by proběhnout soutěž.-jak je talentmanie-to by se mně líbilo,z posledních 10 by se pak vybral president

e.44 ( 26. října 2010 00:03 )

Souhlasím. Ani Sobotka, ani Švejnar. Ale kdo tedy? Je smutné, ba přímo ostudné, že není z čeho vybírat.

gogo ( 25. října 2010 19:52 )

Švejnar se v cizině dopracoval určitého odborného postavení, o kterém by se mohlo Sobotkovi jen zdát....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa