Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Rath ukazoval kancelář a nepoznal vlastní úřednici!

Autor: Oldřich Tichý, jos - 
28. září 2010
15:27

Vypadalo to, jako když šlechtic předvádí svůj zámeček. Hejtman David Rath (45, ČSSD) v úterý poprvé nechal veřejnost nahlédnout do své pracovny a přilehlých kanceláří. Za jejich vybavení utratil z krajského rozpočtu 4 miliony. Do role hostitele se Rath tak vžil, že byl občas k smíchu.

Masivní tmavé dřevo, blahobytná kožená křesla, tlumeně nasvícené obrazy… A mezi tím sociální demokrat Rath. Skromně v košili s rozhalenkou, pulovru a tvídovém saku. Chybělo jen brnění po předcích, smečka honicích psů, a dojem lidového šlechtice by byl dokonalý.

A jaký to byl hostitel! „Nestůjte u dveří,“ zval jindy arogantní hejtman jednu z přítomných žen galantně k prohlídce své předražené kanceláře. „Já jsem tady odsud,“ pípla úřednice, která měla dozor u dveří a jíž si Rath za dva roky v úřadě zjevně ani nevšiml.

Za vybavení své pracovny, sekretariátu a zasedačky utratil Rath bezmála čtyři miliony. Vše bez výběrového řízení od firmy Triant, která dělá nábytek na zakázku.

Rath: Je to investice na 30 let dopředu!

Když chtěl Blesk před dvěma týdny kanceláře vyfotit, postavili se mu do cesty přivolaní policisté. Teď ale hejtman otevřel dveře dokořán - využil výročí svatého Václava, kdy se obvykle otevírají ty nejvýznamnější státní prostory. Co ta změna?

„Uvědomili jsme si, že když kraj dělal rekonstrukci, mají mít občané možnost to vidět,“ připustil hejtman to, co Blesk tvrdil od začátku. Útraty považuje za adekvátní, zařízení je prý nadčasové a vydržet může klidně 30 let.

Den otevřených dveří na záchodě až příště?

Co na kancelář řekli návštěvníci? „Já bych si pařit zadek v koženém křesle nechtěl. Za ty peníze mohlo být něco důležitějšího,“ komentoval Rathovu kancelář návštěvník Petr Hrabůvka z Prahy.

„A neukázal vám všechno – skříní v pracovně se dá projít do místnosti, kde má soukromé WC a sprchový kout,“ dodal někdejší hejtman Petr Bendl (ODS). Rath existenci soukromé sociálního zařízení přiznal, ale předvést ho odmítl. Ani novodobá šlechta se prostě nechce fotit u záchoda.

 

zirafa ( 29. září 2010 21:19 )

to zařízení bude sloužit celých 30!!! let, jak říká drdrát... to je výdaj cca 11.000,- za měsíc.... a to daňový poplatníky nepoloží...... naopak, doktor ještě šetřil!! to mě spíš pobouřilo, že nepoznal vlastní sekretářku... asi ji taky nechal zrenovovat a ještě si nezvykl!!

valdis ( 29. září 2010 18:16 )

Milý, resp. milá hrebenda!! Vodkuď jsi spadla a na co? Asi na hlavičku!! Co s kanceláři Ratha mají společne pojišťovny? Jestli jsi se už probrala prosím pochop nasledovný: Pojišťovna je podnik, ktorý na to aby měl hezký paláce si musí VYDĚLAT SVOJI ČINNOSTI t.j. i šikovnosti!! Ráth si kancelář zařídil pro SEBE z peňez nás VŠECH, který mohly být využitý smysluplněji - napr. na školení miň chápajícich spoluobčanu - co je to kapitalizmus a trhová ekonomika !!

stastnyjim ( 29. září 2010 16:46 )

Zvlášť někteří, že jo? Ono stačí sledovat třeba tvůj pravopis, ale i jiných Rathových advokátů.

stastnyjim ( 29. září 2010 16:43 )

A já si myslel, že to je článek o Rathovi a jeho vysoce předražené pracovně (ale on to neplatí). A zatím koukám, že to je o Bendlovi. Jeden z nás asi neumí číst nebo je trochu méně inteligentní.

cernysvetlo ( 29. září 2010 16:03 )

Nevím jak ty, ale já tu žiju a takový binec, jaký je tu teď, by jeden těžko pohledal. Zato Hostivice vzkvétají, tam a v Rathově pracovně se nemusí šetřit. A teď mi vyjmenuj Bendlovo průšvihy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa