Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Klaus kritizoval Ústavní soud, že dělí lidi na dvě kategorie

Klause soud rozzlobil
Klause soud rozzlobil  (Autor: Štěpán Mareš)
Autor: hof, hto - 
11. září 2010
05:00

Lidé ať opasky utahují, soudce ale vynechte. Podle pátečního verdiktu Ústavního soudu jsou totiž platy soudců nedotknutelné. Zrušil letošní snížení o 4 %, a je tak malá naděje, že by prošlo plánované snížení jejich platů v příštím roce o 5 %.

Verdikt podle Václava Klause znamená dělení občanů na dvě kategorie – soudce a ty ostatní. Stát bude podle ministra financí tratit miliardu.

Rozhořčený Klaus

Čtyřprocentní snížení platů všem ústavním činitelům pro letošní rok v rámci úsporných opatření sněmovna odhlasovala loni. Ústavní soud dal ale najevo, že jedině soudcům se na platy sahat nesmí. Stejně jako v předchozích případech trvá na tom, že soudcovský příjem musí být »stabilní a nesnížitelnou veličinou«. Snížením platů by se podle jeho verdiktu snížila úroveň materiálního zabezpečení a to by bylo protiústavní.

Prezidenta to rozhořčilo. „Rozdělili jste české občany na dvě kategorie – soudce a ty ostatní,“ řekl Václav Klaus. Proti tomu, aby se snížení vztahovalo na soudce, se v připomínkovém řízení postavily také nejvyšší soudy a Soudcovská unie ČR. „Nedovedu si dost dobře představit, jak se mohou odvážit něco takového obhajovat,“ prohlásil Klaus. Soud podle něj včerejším rozhodnutím udělal »skvělou tečku« za jeho středečním vystoupením ve Sněmovně. Tam Klaus zákonodárce vybídl, ať Ústavním soudcům omezí moc.

gevi ( 11. září 2010 20:50 )

zdůvodnění ÚS, proč se soudcům nemohou snížit platy. Je to proto, že budou odolnější vůči korupci. Pokud by tedy ze sedmdesáti tisíc ubylo soudcům 2 800Kč, pak by se zvýšila jejich náchylnost ke korupci. Soudce lze tedy korumpovat částkou 2 800Kč? Je to skutečná nesolidárnost, sprosťárna vůči zbytku společnosti a omlouvat to korupcí ukazuje na morální profil našich soudců. Alespoň něco jsme se dověděli.

susanah ( 11. září 2010 20:23 )

na dvě kategorie, tak to byl právě Klaus. Pravice-levice, bohatí, co se umí o sebe tak zvaně postarat (rozuměj nakrást si) kontra socky. Ústavní soud mu nevyhověl ohledně LS, tak ho nesnáší. Každá profesní skupina se bude bránit zbytečnému snižování platů a nesmyslnému šetření, ústavní soudci to mají holt jednodušší.

annael ( 11. září 2010 18:22 )

Dá se říct, že ho dost nesnášim. Ale tentokrát má pavdu.

siroky11 ( 11. září 2010 17:13 )

zde se jasně ukazuje, jestli je naše justice prolezlá mafií. Dělají si zákony podle toho, jak to vyhovuje jim a na občany ohled neberou, banda nenažranců. To samé Senát ČR a Parlament ČR. Chtělo by je to vyházet z oken! a zašlapat do země

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa