Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Papaláši: Je třeba šetřit, tak letíme do Šanghaje!

Autor: Eva Hofrichterová, Oldřich Tichý, Kjak - 
3. září 2010
08:50

Čínské EXPO 2010, výstava zaslíbená… Alespoň pro české politiky a úředníky. Nejen šéf NKÚ František Dohnal se svým tajemníkem, jejichž výlet přišel na 240 tisíc, se sem vypravili za státní. Další letěli rovnou vládním challengerem, jiní speciální linkou. A přitom mají plnou pusu řečí o šetření…

Šéf NKÚ František Dohnal, generální ředitel ČT Jiří Janeček, hejtmanka Milada Emmerová… Kolik politiků už EXPO 2010 navštívilo, je těžké zjistit. U některých se návštěva dá pochopit, jako třeba u exministra zahraničí Jana Kohouta. Nad některými ale zůstává rozum stát. Co v Šanghaji dělal třeba exministr pro evropské (!) záležitosti Juraj Chmiel?

Všichni už jsou v Šanghaji...

Ještě větší údiv pak vyvolává například to, proč do Šanghaje letěl náměstek severomoravského hejtmana pro zdravotnictví. Zřejmě, kdyby se někomu z delegace přitížilo… Leccos naznačuje i tisková zpráva, kterou po návštěvě výstavy EXPO vydal Liberecký kraj. „Kromě čtyř hejtmanů a třicítky krajských zastupitelů z šesti krajů zde nechyběli také zástupci regionálních hospodářských komor,“ vypočítal mluvčí Libereckého kraje Jiří Langer.

Proč mají daňoví poplatníci platit cestování desítkám úředníků, u nichž je smysl výletu do Šanghaje přinejmenším sporný? Těžko říci. Zjevné ale je, že početné delegace si čínskou kulturu vychutnaly, jak se patří.

„Velký bílý Evropan je pro Číňany a jejich oči silné lákadlo. Nebyl okamžik, kdy by členové delegace nebyli obklopeni jak čínskými studenty, tak místními seniory. Všichni si na ně chtěli sáhnout a pořídit si fotku s vysokým bílým Evropanem na památku,“ popsali zástupci Jihomoravského kraje návštěvu, která v jejich podání vypadá skoro jako první výlet »velkého bílého Evropana « do divočiny.

Takhle si užívají čeští papaláši:

Janeček prý bere málo, tak letěl za státní!

Ředitel ČT Jiří Janeček Ředitel ČT Jiří Janeček | Michal Šula, David Malík, Vlaďka Hradská
Výlet za státní? U toho nesmí chybět generální ředitel veřejnoprávní České televize Jiří Janeček, který pobírá měsíční plat 237 tisíc korun. „Myslím si, že je to málo,“ řekl včera pro LN. Na EXPO odletěl ve středu večer speciálním letadlem. „Ano, skutečně je pan ředitel v Číně, ale jako člen poradního sboru generálního komisaře EXPO. ČT proto s náklady na jeho cestu nemá nic společného,“ řekl mluvčí ČT Ladislav Šticha. Podle informací Blesku ho doprovázela devítičlenná delegace, v Číně má strávit zhruba týden. Na detaily návštěvy se Blesk ptal mluvčího EXPO Jiřího Františka Potužníka. „Teď mě rušíte, nemám čas, zavolejte zítra,“ odsekl a položil telefon. Nereagoval pak ani na SMS.

Radní z Liberecka projedli 44 tisíc korun!

Delegace Libereckého kraje si udělala výlet v červenci. Účastnili se ho hejtman Stanislav Eichler (ČSSD), náměstci Vít Příkaský a Lidie Vajnerová a radní Zdeněk Bursa. Kromě výstavy EXPO si prohlédli i Taipei. Devítidenní výlet přišel kraj na 225 tisíc korun, tedy více než 55 tisíc za jednoho. Jen na stravném dostal každý ze čtyř členů delegace 11 tisíc. Přitom ale jako oficiální delegace byli Liberečtí často hosty čínských politiků a na EXPO jeli na pozvání ministerstva zahraničí.

Světové lázně zdraví Čínu!

Karlovarský kraj zaplatil za »čínskou anabázi« svých čtyř zástupců 318 tisíc korun. „Delegaci, která ve dnech 13. – 22. 7. zavítala do Číny, tvořili hejtman Josef Novotný, jeho náměstek Jaroslav Borka a vedoucí kanceláře Lydie Stráská,“ uvedla Romana Nájemníková z oddělení vnějších vztahů karlovarského krajského úřadu. Při návštěvě samotné výstavy EXPO se ke trojici připojil ještě úředník z odboru kultury, památkové péče, lázeňství a cestovního ruchu Tomáš Šretr.

Ministři vyrazili challengerem
Jan Kohout Jan Kohout | ČTK

Na Expo se přijeli podívat i exministři vlády Jana Fischera. Vládním challengerem cestoval v květnu ministr zahraničí Jan Kohout, ministr pro EU Juraj Chmiel a ministr zemědělství Jakub Šebesta. „Česká republika chce prostřednictvím své účasti na EXPO 2010 prezentovat nejen svůj kulturní, ale i vědecký a ekonomický potenciál,“ vysvětlil účast šéfa rezortu zemědělství Kohout. Kolik cesta stála, včera mluvčí ministerstva zahraničí Blesku ani přes urgence ovšem nesdělil. Jen let vládním challengerem tam a zpět ale musel podle propočtů vyjít na bezmála půl milionu korun.

Výlet pro čtyři za 110 tisíc

Devítidenní výpravu na východ si nenechali ujít ani Severočeši vedení hejtmankou Janou Vaňhovou (ČSSD). „V delegaci se cesty účastnil kromě hejtmanky zastupitel Stanislav Rybák a dále dva členové z řad úředníků, kancléř hejtmanky a pracovnice odboru kanceláře hejtmana, která cestu organizačně zajišťovala,“ uvedla mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Hanáčková. Výprava se podle ní zúčastnila týdne prezentací českých turistických regionů. Při té příležitosti navštívila také provincii Anhui, se kterou uzavřel Ústecký kraj smlouvu o spolupráci. „Cesta stála 110 tisíc korun,“ sdělila Hanáčková.

Emmerová a spol.: Výlet za 700 tisíc korun

576038:gallery:true:true

Osm lidí se do Číny vypravilo z Plzeňského kraje. „Předpokládané náklady na cestu činí zhruba 700 tisíc korun,“ sdělila mluvčí Petra Jarošová. Každý »turista « tedy přišel skoro na 90 tisíc! V čele výpravy byla hejtmanka z ČSSD Milada Emmerová, náměstek Ivo Grüner, radní Dagmar Terelmešová, Václav Koubík, Václav Šimánek, Jiří Struček a zastupitel František Podlipský. S sebou vzali i jednu úřednici z oddělení vnějších vztahů. Předtím, než v polovině července dorazili na EXPO, navštívili partnerský region Zhejiang

Tolik stojí týden v Šanghaji turistu:

*Vstupenka na EXPO 3 dny     1000 Kč

*Cena za týden ubytování (3* hotel)  6300 Kč

*Zpáteční letenka (Aeroflot)     16 500 Kč

*Celkem      23 800 Kč

golf33 ( 3. září 2010 22:41 )

Se mi spíše zdá, že moc hodní

ales1 ( 3. září 2010 22:19 )

vy jste na ty socialisty a komunisty fakt hnusný

golf33 ( 3. září 2010 18:43 )

Na tohle se dá říci už jen jedno - Na každou svi.ni se vaří voda. Mlátit tu pakáž hlava nehlava, zabavit veškeré majetky a nechat žít za průměrný plat. Ale dělnický průměrný plat, bez manažerů atd... Verbež hnusná odporná.

stryda ( 3. září 2010 18:20 )

Vzbudte Gottvvalda otevrete uranovy doly a lagry a nahnat tu pakaz tam.Nedat nazrat a makat az do chcipnuti.

drazor ( 3. září 2010 17:55 )

Nemáte někdo samopal i s náboji,věděl bych co s ním.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa