Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Srpen 1968: Snad se to už nikdy nebude opakovat...

Vzpomínkový akt k připomenutí srpnové okupce proběhl před budovou Českého rozhlasu.
Vzpomínkový akt k připomenutí srpnové okupce proběhl před budovou Českého rozhlasu.  (Autor: ČTK)
Autor: jos, ČTK - 
21. srpna 2010
16:55

Srpnovou invazi vojsk zemí Varšavské smlouvy do tehdejšího Československa v roce 1968 si dnes připomnělo několik desítek lidí u Českého rozhlasu v Praze.

Během tragických událostí, které zastavily společenskou reformu v zemi, umírali i lidé. Na oběti invaze vzpomínali na Vinohradské třídě například předseda Senátu Přemysl Sobotka, ministr kultury Jiří Besser, zástupci rozhlasu, pamětníci a osobnosti společenského života.

Sobotka ocenil práci rozhlasu

Sobotka označil okupaci za ostudnou a vyzdvihl také tehdejší roli rozhlasových novinářů, kteří informovali veřejnost. "To, co se tehdy občané díky rozhlasu dozvídali, včetně vysílání mimopražských regionálních studií a vysílačů, byla na dalších 21 let poslední pravda, kterou směli veřejně slyšet," řekl Sobotka, který současně varoval před zrůdností komunistické ideologie. Prozatímní ředitel rozhlasu Peter Duhan také zmínil význam práce zaměstnanců rozhlasu, kteří před invazí i po ní usilovali o svobodu slova.

Ať zhynou komunisté...

Dnešního pietního aktu, který zakončila státní hymna, se účastnili místopředsedkyně sněmovny Vlasta Parkanová, zástupci Hradu, pražské radnice, vojáci a další. Jeden z příchozích držel transparent s nápisem "Ať zhynou minulí, současní i budoucí komunisté".

"Přátelská" invaze

Vojska pěti zemí Varšavské smlouvy překročila státní hranice před 42 lety v noci z 20. na 21. srpna. Invaze si do konce roku 1968 vyžádala celkem 108 mrtvých, zhruba 500 těžce zraněných osob a další stovky lehce zraněných lidí. Některé oběti přinesl střet okupantů a neozbrojených demonstrujících lidí právě u rozhlasu. "Tichá vzpomínka na tyto mrtvé přežívala v myslích drtivé části lidí i v době tvrdé komunistické normalizace, kdy ponížený a zrazený národ morálně živořil v kolotoči takzvaného reálného socialismu," uvedl Sobotka.

9030 ( 26. srpna 2010 14:46 )

Buď v klidu, já zažil i budování toho vašeho pos ranýho zločineckýho socialismu a jsem šťastný, že moje děti i vnoučata mají možnosti, o kterých se mně ani nesnilo. A zlatý byl jen pro udavače, lemply a zloděje. Kdejaká lopata s VUMLem rozhodovala o bytí čí nebytí slušných a vzdělaných lidí. Stačilo mít rudou knížku a kachní žaludek. Pokud se ti v něm tak dobře dařilo, tak ke které sortě si patřil ty doby tku?

karel128 ( 24. srpna 2010 06:50 )

To víš ty stračeno,..že to dnes není jako bylo v 68,..ani po předání moci v 89,..můžeš.. a my všichni poděkovat tvým milým soukmenovcům,soudruhům které stále tak vychvaluješ..! Kteří zde rozkradli a vytunelovali co mohli..??? Nebo si snad myslíš,že k těm zlodějnám a rozkrádačkám si bolševici nechali připustit obyčejný pracující lid..?!?! - ha,ha,ha - jen bolševiky a postbolševiky,a doufám,že ty jsi si taky čuchla..

anelam ( 23. srpna 2010 19:02 )

pamatuji velice dobře!Byly jsme na chmelu,zažili ty tanky co mířily na Prahu....zpívali pak píseň Běž domů Ivane...psali po skalách ......byli jsme mladí a nešťastní,škoda,mohlo být dobře,bylo zde mnoho chytrých lidí.....v tomto jsme zamrzli na dlouhá léta-ale za sebe mohu říct,pokud by to po 68 mělo být jak je teď tak jsem ráda že jsem to jako mladá nemusela prožít,dnešní doba není to ,co lidé chtěli v 68

palko1961 ( 23. srpna 2010 15:09 )

Hele ty tupe hovado. MY pametnici mame co srovnavat na rozdil od tebe skolaku Zakl. nebo Zvlas. skoly. Jednoznacne se shodnem, ze zlaty SOCIALISMUS, nez tehle moderni kapitalisticky bordel. A treba pujdes do kyticek drive nez my starsi. Tak stastnou cestu!

sakra ( 23. srpna 2010 11:49 )

...to co se děje v našem státě po roce 1989 také brzo skončí a nebude se nikdy opakovat. Myslím tím rozkrádání, arogance politiků, rozhazování brebend a pod.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa