Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bárta: Z politiky chci státní zakázky!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Oldřich Tichý, jak - 
23. července 2010
05:00

Nynější ministr dopravy Vít Bárta (36) se donedávna netajil tím, že s politikou přichází do styku kvůli snaze získat státní zakázky pro bezpečnostní agenturu ABL. Napsal to v lednu v interním magazínu pro své zaměstnance, který teď Blesk získal.

Tam také uvedl, že i když vedení firmy převzal jeho bratr Matěj (31), on ABL neopouští. To je ale v přímém rozporu s tím, co tvrdí teď. A nahrává to opětovným obavám ze střetů zájmů.

To, že Vít Bárta nemá už s Agenturou Bílého Lva nic společného, bylo začátkem července hlavním argumentem Věcí veřejných, když ho chtěly dostat na ministerský post. Nejdřív ovšem musely vyvrátit podezření, že by mohl mít na srdci víc zájmy firmy než státu. Bárta proto oznámil, že firmu prodal bratrovi. Údajný novopečený šéf a majitel ABL Matěj Bárta tehdy dokonce řekl, že bratr ve fi rmě „neofi ciálně nepůsobí už od loňského roku“.

604212:gallery:true:true

Snažím se získávat státní zakázky

Střih. Teď si přečtěte, co Vít Bárta napsal letos v lednu do magazínu pro dvě tisícovky zaměstnanců ABL. Reagoval tehdy na fakt, že vedení firmy převzal jeho bratr: „Tento krok vyvolal mnoho spekulací, že z firmy odcházím, nebo dokonce že odcházím kvůli osobním ambicím v politice. Ujišťuji vás, že společnost… v žádném případě neopouštím.“ A jak tehdy vysvětlil své politické angažmá? „S politikou přichází do styku každý z nás, já tím více, že se snažíme získávat i státní zakázky,“ napsal.

Jak je to doopravdy? Hodil Bárta skutečně ABL za hlavu, což před půlrokem vyloučil? Nebo byl prodej firmy bratrovi jen naoko, nynější ministr má na společnost dál vliv a navíc jí teď může pomáhat k zakázkám? Sehnat Bártovo vyjádření nebylo včera možné. Je na dovolené v Itálii a na SMS nereagoval.

jsva ( 8. dubna 2011 10:51 )

Ten článek popisuje cestu ke státním zakázkám, ale audio z jednání ABL akcentuje především touhu po politické moci. A je zajímavé, že zástupci VV ve vládě jsou právě ti z agentury ABL. Je to Dobeš,Jankovský,Bárta,jen Rajón nemá v agentuře bývalé zaměstnání a manželka je místopředsedkyně PS.Oni to ale nijak netajili, jen ty cíle a harmonogram nemohli uvést,to byla důvěrná porada, něco jako jednání jisté organizace ve Wannsee v roce 1942.

golf33 ( 25. července 2010 20:06 )

Jistě, že mu šlapat na paty. Manžílek bude dělat neplechu, tak mu doma nedá!!!

komentator ( 25. července 2010 19:50 )

ve vládě (Bárta - ministr dopravy) a jeho manželka Klasnová ve vedení Parlamentu (místopředsedkyně Sněmovny). Vždyť Parlament má kontrolovat vládu. Myslíte, že Klasnová bude Bártovi (coby ministru dopravy) šlapat na paty? V civilizovaných západních zemích neexistuje, aby manželé byli ve stejnou dobu ve vrcholných funkcích v politice. V českém absurdistánu je vše možné. To je ten nový politický styl, který John a jeho blondíry z VV slibovali před volbami? To je politická fraška. Nechají se voliči napálit neodpovědnými politiky i v podzimních volbách do senátu a do městských zastupitelstev?

golf33 ( 24. července 2010 18:00 )

Nevím nevím, Džonovi se nějak ta nová slušná politika vymyká z rukou.... a my mu všichni tak věřili....

vampouch ( 24. července 2010 15:13 )

konečně se podařilo těm ***ům zlodějským co se zatím jen schovávali za politiky dostat přímo je korytům. Teď teprve uslyšíme mlaskání.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa