Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sněmovna nového ombudsmana zatím nezvolila

Otakar Motejl už není mezi námi. Kdo ho nahradí v roli ombudsmana?
Otakar Motejl už není mezi námi. Kdo ho nahradí v roli ombudsmana?  (Autor: ČTK / Ivo Šefr)
Autor: ČTK - 
9. července 2010
13:34

Sněmovna nezvolila nového ombudsmana za zesnulého Otakara Motejla. Kandidátky druhého kola Anna Šabatová ani Eva Dundáčková totiž nezískaly dostatečný počet hlasů.

Pro Šabatovou hlasovalo v pátek 84 poslanců, pro Dundáčkovou 59. Volba tím tak pro dnešní den končí. Senát a prezident musejí podat nové návrhy na kandidáty.

Poslanci vybírali ze čtyř kandidátů, dva nominoval Senát, dva prezident. Horní parlamentní komora doporučila bývalou zástupkyni veřejného ochránce práv Otakara Motejla Annu Šabatovou a předsedkyni Nejvyššího soudu Ivu Brožovou, prezident bývalou poslankyni ODS Evu Dundáčkovou a občanského aktivistu Johna Boka.

Z těchto čtyř nominovaných poslanců v prvním kole nikdo nebyl zvolen. Do druhého kola tak postoupily Šabatová s Dundáčkovou. Jenže neuspěly. Senát a prezident by nyní měli navrhnout nové kandidáty. Z těch by měla sněmovna vybrat nového ombudsmana do 60 dnů.

Nezvolení žádného z kandidátů je překvapením, protože podporu Šabatové avizovaly ČSSD, TOP 09 a KSČM. Tyto tři strany by měly mít dohromady 123 poslanců. Je tedy zřejmé, že někteří z nich se v tajné volbě neřídili doporučením klubu.

sakra ( 10. července 2010 11:03 )

Nebyl to náhodou "student" Benda????

radan65 ( 10. července 2010 08:21 )

tomu otci by nejspis vecne padaly gate remen by totis zcela jiste nepoustel z ruky

radan65 ( 10. července 2010 08:18 )

je velka snaha hodnotu tohoto uradu devalvovat nebo komformnim kandidatem podridit politice hold Motejl jej vytlacil svou autoritou velmi vysoko a kandidata co by dokazal dale navazat a rozvijet se nepodari z mnoha duvodu najit. i p. Sabatova ma snizenou duveryhodnost diky kurimske kauze, jakkoliv si ji jinak vazim je to znakem toho ze driv strili a az pak se kouka kam mirila a to je spatne jeji jednani bylo emotivni a bez znalosti stavu, to muze byt casto ke skode ombucman potrebuje spojit principy prava etiky a moralky

valachia ( 9. července 2010 18:11 )

Jak vidno, tahanice o ombusmana začnou.Mě dnes stačilo poslouchat na Radiožurnalu jednoho který studoval v Plznni / jeho otec byl skvělý člověk/ , bylo mě s něj zle . Lidé, kteří mají kredit osobnosti ,jaká je paní Šabatová patrně vadí !!Byla disidentka a to je asi špatné. Nitky z hradu zase někdo tahá !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa