Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Takhle nám chce vláda změnit život

Autor: rap, jch, ČTK - 
4. července 2010
05:00

Koaliční vyjednavači se shodli, že příští rok bude nutné snížit výdaje naší země o padesát čtyři miliard korun. Dalších dvacet je podle nich do rozpočtu třeba získat na příjmech. To znamená jen jediné – škrty a zase škrty. Co všechno hodlá nová vláda České republiky změnit a koho se to nejvíce dotkne?

Uberou sociální dávky

Příští rok vláda zpřísní výplatu podpor v nezaměstnanosti a zhruba o polovinu sníží příspěvek na sociální péči v prvním stupni. Navíc tělesně postižení občané s velkou pravděpodobností budou muset projít sítem prověrek, které stanoví, zda dostanou pomoc od státu zaslouží a zda postiženými vůbec jsou.

Zvýší platy učitelů

V nadcházejícím roce se platy učitelů navýší o 2,1 miliardy. V roce 2012 naroste fond na platy v regionálním školství o další čtyři miliardy, pak budou příspěvky na tři roky zmrazeny.

Smlouva na dobu určitou po dobu pěti let

Bude zvýhodněna práce na dohodu o provedení práce, místo současných 150 hodin bude možné ročně odpracovat 300 hodin. S novými zaměstnanci budou zaměstnavatelé moci uzavírat smlouvu na dobu určitou po dobu pěti let místo stávajících dvou. Koalice se chce zasadit také o flexibilnější pracovní dobu a změnit systém odstupného. Podle odpracovaných let v případě výpovědi dostaneme od jednoho (1 odpracovaný rok) do tří (nad 3 roky) měsíčních platů.

Konec odpočtu hypotéky z daní

Ministerstvo pro místní rozvoj navrhuje zrušit možnost odečíst si zaplacené úroky z hypotéky z daňového základu. V současnosti si mohou lidé odečíst zaplacené úroky až do výše 300 tisíc korun. Momentálně ale trh s hypotékami padá, nezaměstnanost se zvyšuje. Zhoršení podmínek by tak byla pro hypoteční trh další nepříznivá zpráva.

 

Důchody valorizují za rok

K valorizaci důchodů dojde až v příštím roce. Podle premiéra se současným důchodovým systémem budou fungovat také penzijní fondy. Dojde k poklesu odvodů na sociální pojištění, což by měla vyvážit úprava daně z přidané hodnoty.

Důchodová reforma patří k těm nejdůležitějším Důchodová reforma patří k těm nejdůležitějším | ČTK a abl

Zmírní tresty za drobné dopravní přestupky

Mýtné pro nákladní automobily se rozšíří i na silnice nižších tříd, elektronické viněty se odloží. Dojde i k úpravě bodového systému: „Odstraníme neúměrné tvrdosti zákona. Naopak zvýšíme postih přestupků souvisejících s agresivitou řidičů,“ uvedl šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. Má to znamenat zrušení některých jednoa dvoubodových přestupků a zpřísnění vážnějších přečinů.

Studenti začnou platit

Za každý započatý semestr studia na vysoké škole zaplatí student až deset tisíc korun, skutečná výše školného bude na jednotlivých školách a fakultách. Student na ně bude moci získat některou z půjček, spoření nebo studentských grantů. Podle premiéra Nečase se školné nebo také půjčka na něj bude splácet až poté, co absolvent začne vydělávat a dosáhne minimálně výše průměrného platu.

 

Studenti vysokých škol si nově budou muset na studium přispívat Studenti vysokých škol si nově budou muset na studium přispívat | ČTK a abl

Platba daní, zdravotního a sociálního pojištění na jednom místě

Bude zavedeno jednotné inkasní místo pro výběr daní a zdravotního a sociálního pojištění. To chce vytvořit koalice dříve, než počítají současné plány (ty hovoří o roku 2014). Státu se sníží administrativní zátěž. Kontroly bude provádět jen finanční úřad.

Sníží rodičovský příspěvek

Příspěvek se změní jen u čtyřleté rodičovské dovolené, porodné bude vypláceno pouze na první dítě.

Maminky, které si vyberou čtyřletou rodičovskou dovolenou, přijdou o peníze Maminky, které si vyberou čtyřletou rodičovskou dovolenou, přijdou o peníze | ČTK a abl

Zdaní příspěvek na stavební spoření

Stát dosud přispívá na stavební spoření třemi tisíci korunami, u starších smluv čtyřmi a půl tisíci. Stát nakonec bude přispívat stejnou částkou, uvalí na ni ale 50% daň, takže spořitelny mu rovnou odvedou polovinu zpátky.

Co ještě můžeme čekat?

• Termín zavedení eura zatím určen nebude.

• DPH odvedená z neproplacených faktur se bude vracet.

• Pro žáky 5. a 9. tříd budou zavedeny srovnávací zkoušky.

•Zadávání veřejných zakázek by mělo být maximálně průhledné. Včetně těch, které budou vypisovat státní a polostátní fi rmy jako ČEZ či Česká pošta, jejich historie by měla být k dohledání na internetu.

• Pokusí se prosadit přímou volbu prezidenta

• Daňové zvýhodnění benefi tů, tedy například stravenek, bude zrušeno

• Bude posílena kontrola nad zdravotními pojišťovnami.

• Platové tabulky lékařů budou zrušeny. Ti by měli být odměňováni podle svých schopností. * Výrazně bude omezena imunita poslanců, domluva platí i na snížení platů a výhod.

torro ( 9. července 2010 11:48 )

na jedno jste zapomel ZIJETE V CESKU

torro ( 9. července 2010 11:45 )

nehorazne vysoke platy PROC kazdy vojak s povolani ma mit asi 10 000czk prispevek na bydleni ZA CO NA co mame vlastne armadu DARMOZROUTU maly stat jsme nikdy nenapadly a pred velkym jsme vdzy UTEKLY

komentator ( 9. července 2010 06:18 )

Copak pravičáci nezrušili progresivní zdanění bohatých? Žel, po Topolánkově partě, která šla na ruku bohatým, je zde pravicová banda, která chce ještě víc pustit žilou obyčejným lidem. Po dalších volbách zde bude levice. A to se bude divit přihlouplej blogař nade mnou, který používá anglických slov, kterým pořádně nerozumí. Je nejvyšší čas zavést civilizovaný systém jake je na Západě s progresivním zdaněním. Přece nechceme jít na Balkán do Bulharska, Rumunska nebo na Ukrainu s jejich rovnými daňěmi

komentator ( 9. července 2010 06:12 )

Nelži modrý primitive. V civilizovaných zemích je progresivní zdanění bohatých. Proč Topolánkova vláda zrušila progresivní zdanění? A Nečas s Top 09 jsou ještě vstřícnější vůči bohatým. Reformy mají zaplatitit obyčejní lidi. Bohatým se ještě přilepší. Copak je to etické?

radan65 ( 7. července 2010 21:09 )

no jestlise mame srovnavat s cinany araby a latinoamiky kak prosim Kdyz to teda bude lepsi to jiste vsichni razem zbohatnem a bude cesko svitit na nebi ekonomickem

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa