Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

VV vydírají koalici: Ministerstvo vnitra, nebo nic!

Věci veřejné požadují, aby post ministra vnitra získal Radek John
Věci veřejné požadují, aby post ministra vnitra získal Radek John  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, ama, šim - 
28. června 2010
08:33

Vyjednávání o nové vládě trvá už měsíc. Nováčci v Poslanecké sněmovně Věci veřejné vystrkují růžky a kladou si podmínky. Pokud se Radek John nestane ministrem vnitra, nepůjdeme do vlády.

Toto rozhodné prohlášení pronesla v nedělních Otázkách Václava Moravce vládní vyjednavačka Věcí veřejných Kateřina Kočí. Podle ní se na tom nejužší vedení shodlo v pátek. Kočí uvedla, že se jedná o krok v souladu s jejich antikorupčním programem, v němž Radek John jakožto předseda VV figuruje jako garant, a proto požadují ministerstvo vnitra.

Petr Nečas na toto prohlášení reagoval pro server iDNES slovy, že se jedná o silácké řeči a neprofesionalitu. A nepřímo také potvrdil malou programovou shodu, která mezi VV a ODS panuje. Podle Víta Bárty, šedé eminence VV, je se tyto dvě strany shodují zhruba ve 20 procentech.

Střet zájmů: Kšeft za miliardu?!

Věci veřejné by se Johnovým dosazením do čela vnitra ovšem mohly dostat do střetu zájmů. Hlavní sponzor a vyjednavač strany Vít Bárta je totiž zakladatelem a jedním za majitelů bezpečnostní agentury ABL. Firma se přitom uchází o miliardovou státní zakázku.

Bárta plánuje svůj podíl ve firmě v brzké době prodat svému bratrovi Matějovi. Podle informací na webu Věcí veřejných chce celou transakci dokončit v průběhu července. Do té doby chce mít hotový znalecký posudek, na jehož základě bude prodej uskutečněn. Firma ABL má podle dostupných informací roční obrat kolem miliardy korun.

Nečas bude premiérem od pondělí

Je otázkou, jak dlouho bude vyjednávání o vládě v tomto tempu pokračovat. Zatím jsou projednány dvě ze sedmi kapitol, o nichž mezi sebou jedná ODS, TOP09 a VV. Zřejmě ho nezmění ani Klausovo jmenování Petra Nečase premiérem. Prezident prohlásil, že rozhodně nechce na Nečase vyvíjet nějaký tlak. Prezident Nečase jmenuje v pondělí v deset hodin na Pražském hradě.

Koaliční vyjednávání pokračuje

Jsou to už tři týdny, co prezident Václav Klaus pověřil nynějšího předsedu ODS Petra Nečase vyjednáváním o vládě. Rozhovory mezi potencionálními koaličními partnery stále pokračují.

Rozhovory ve formátu takzvané K9, tedy předsedů stran a jejich dvou nejbližších spolupracovníků, už uzavřely dvě ze sedmi kapitol budoucího programového prohlášení.

gogo ( 3. července 2010 08:40 )

Ale, ale chlapečku... Předně : Nadávat, jsa schován v anonymitě, může puze adolescent nebo zbabělec. A navíc : To každý kdo má jiný názor než Ty musí být bolševik ? Svatá prostoto... No nic. Je mi Tě líto, máš nějaké problémy a takto nedospěle a nešťastně je ventiluješ. Já Ti bohužel pomoci nemohu... Tak, a můžeš si zase "ulevit", protože nic jiného zatím bohužel ještě neumíš...

karel128 ( 2. července 2010 07:42 )

Pěkně tady bliješ,ty a tobě podobní SOCKSČ socky-smradi bolševický. Podle vás je nejhorší,že nevyhráli volby komouši,viď soudruhu chachare..?!? Běžte raději makat namísto těchto vašich výblitků,kterých mají již čtenáři Blesku "dost"..!Soudruzi bolševici,-HURÁ do práce,- ať máme na důchody,kdo nás teď bude živit..?!? Jest-li pak si již připlácíte na důchodové pojištění..?!?, ale ty jsi spíše na sociálce, že ...... je to poznat podle tvého chorého mozečku,cucáku...

gogo ( 30. června 2010 07:13 )

Toto je můj názor. Vy máte jiný a máte na něj právo. Já osobně se domnívám, že takový morální úpadek jaký v této zemi momentálně je, zde ještě nikdy nebyl. Mně se zdá naivní naopak názor Váš.

gogo ( 30. června 2010 07:07 )

Přesně tak...

gogo ( 29. června 2010 17:40 )

Domnívám se že volič nemá šanci. On má jen dvě možnosti : Buď volit z otřesné nabídky, nebo nejít volit. Což politickým darebákům vždy vyhovuje. Oni si vždy přejí vysokou neúčast voličů což jim hraje do karet. Podzimní volby (ať dopadnou jak dopadnou) rozhodování demoličního trojlístku příliš neovlivní....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa