Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Prezidenti podepsali Sobotkovi jídelní lístek

Autor: ČTK, šim, pes - 
8. dubna 2010
17:01

Barack Obama na Pražském hradě podepsal s ruským prezidentem Medveděvem smlouvu o jaderném odzbrojení. Vzápětí museli oba na slavnostním obědě podepsat i jeden jídelní lístek.

Americký speciál Air Force One s americkým prezidentem Barackem Obamou na palubě přistál v 9:16 na staré letiště v pražské Ruzyni. Poté kolona s prezidentem vyrazila na Pražský hrad, kde ho přivítal český prezident Václav Klaus.

Obama se zde setkal se svým ruským protějškem Medveděvem, který je v Praze již od středečního večera. Medveděv měl dorazit jako služebně mladší prezident podle protokolu na Pražský hrad o pět minut později. Z hotelu ale vyrazil až před desátou hodinou. Oproti původnímu plánu má program summitu přibližně 15 minut zpoždění.

Baracka Obamu přivítal na Pražském hradě prezident Václav Klaus Baracka Obamu přivítal na Pražském hradě prezident Václav Klaus | ČTK

Jednání se protáhlo

Do 11 hodin se všichni tři prezidenti procházeli v zahradách Pražského hradu a nechali fotografovat. Václav Klaus se snažil dva nejmocnější muže světa bavit. Obama i Medveděv před podepsáním důležité smlouvy působili, že jsou v dobré náladě.

Poté následovalo jednání mezi americkým a ruským prezidentem. Mezitím se postupně zaplnil Španělský sál, ve kterém měli v poledne za přítomnosti novinářů a politiků podepsat prezidenti USA a Ruska novou smlouvu o jaderném odzbrojení. Jednání ale pokračovalo a program nabral asi půlhodinové zpoždění.

Společné fotografování ruského prezidenta Dmitrije Medveděva, amerického prezidenta Baracka Obamy a českého prezidenta Václava Klause na Pražském hradě. Společné fotografování ruského prezidenta Dmitrije Medveděva, amerického prezidenta Baracka Obamy a českého prezidenta Václava Klause na Pražském hradě. | Martin Sekanina

Nastavovali mu židli

Ve 12:35 oba prezidenti podepsali několik kopií smlouvy, která nahrazuje smlouvu START, jejíž platnost skončila loni v prosinci.

Organizátoři setkání museli ruskému prezidentovi, který měří jen 162 centimetrů, nastavit židli, na níž při podpisu seděl. Oba prezidenti tak vypadali nad stolem stejně vysocí, zatímco pod stolem vypadal Barack Obama na nižší židli jako zaražený.

Po slavnostním podpisu pronesli oba prezidenti projevy a dali prostor pro otázky novinářů. Poté se odebrali na slavnostní oběd s Václavem Klausem. Ten jim nechal k obědu připravit dýňovou polévku, roštěnou s knedlíkem, moravská vína a české pivo. České pivo zachutnalo také týmu ruského prezidenta. Do přistaveného letadla si ho navozili hned několik druhů na letištních vozících.

Ruskému prezidentovi museli organizátoři summitu nastavovat židli Ruskému prezidentovi museli organizátoři summitu nastavovat židli | ČTK

Sběratel Sobotka

Předseda Senátu Přemysl Sobotka během slavnostního oběda prezidenty překvapil nečekaným přáním. Požádal je, aby mu podepsali jídelní lístek. "Podepsané jídelní lístky z akcí, kterých se zúčastním sbírám už dlouho. Mám jich přes dvě stě padesát," řekl vášnivý sběratel Přemysl Sobotka. Takovou příležitost si prý nemohl nechat ujít. "Tohle je samozřejmě vrchol mojí sbírky. Vždyť tam mám podpisy tří prezidentů - Obamy, Medvěděva a Klause. Na smlouvě Start 2 jsou při tom jen dva podpisy, takže já jich mám více. Všichni se mi na jídelní lístek podepsali ochotně, přijali mou omluvu za to, že je s něčím takovým obtěžuju. Jen prezident Klaus říkal: Tak jsem čekal, kdy s tím přijdete. Dobře vím, že ty podepsané jídelní lístky sbíráte," řekl Sobotka.

536867:gallery:true:true

Medveděv odletěl, Obama zůstává

Po obědě Dmitrij Medveděv vyrazil zpět na letiště Ruzyň a po půl třetí z Česka odletěl. Baracka Obamu naopak čeká další program. V 16 hodin se vrátil do hotelu Hilton. Večer Obama využije k setkání s prezidenty a premiéry 10 zemí bývalého východního bloku, aby je ujistil, že Spojené státy tento region nepouštějí ze zřetele.


anasyi ( 9. dubna 2010 22:52 )

anelam,taky to tak vidim.Neni jeste vyreseny Jemen,kde je nejvetsi teroristicka zakladna.jak se ale rika,kazda akce,vyvola reakci

anasyi ( 9. dubna 2010 22:47 )

ani bych se nedivila,kdyby podpisy jely pres kopirak

anelam ( 9. dubna 2010 11:56 )

co dělají gramatické chyby-vyse..se na ně,-Nemjí argument,napadnou vás jinak.

anelam ( 9. dubna 2010 11:47 )

A ty si myslíš,že to jako přiznají????Ty bys přiznal kolik máš králíků nebo slepic kdyby jsi měl z toho mít problém????Nenech se vysmát!!!Zlikviduje se jen prošlé zboží tak jak v akcích všude jinde! Pro mě odzbrojení je likvidace všeho a jad.energ.použít jen pro prospěch všeho živého na zemi!!!! A kdo tleská téhle parodiji je u mě blbec.Vůbec se na situaci nic nemění ,zůstává stejná akoráď nás stála další prachy které zaplatíš i ty a tím se tvůj dluh zvíší zas o pár kaček i když za to v globálu nemůžeš!

anelam ( 9. dubna 2010 11:32 )

Prosím vás,proč každý blbec upozorňuje na chyby v pravopisu?????Jsem na diskuzích asi půl roku a je to stále dokola.Uvědomte si že ty články píší i lidé kteří 30 roků -dejme tomu neznali psát ani na psacím stroji!!!ŠKOLOU,NEBO VYUČENÍM -to skončilo.Pak jen pracovali a když přispívají do diskuzích tak píší jak nejrychleji mohou a podle toho jak slyší.Když nemám argument tak toho druhého prostě ponížím jinak-že?Je ještě zajímavé když někdo má stejný názor s pisatelem-tak i když tam má hromadu chyb,tak se nekritizuje!!!Já když čtu příspěvky tak jsem ráda že chápu myšlenku a pravopis mě absolutně nezajímá

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa