Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

ČSSD zveřejněním fotek odpůrců zákon neporušila

Focení odpůrců prý probýhalo na přímý rozkaz předsedy ČSSD Paroubka.
Focení odpůrců prý probýhalo na přímý rozkaz předsedy ČSSD Paroubka.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, oj - 
12. března 2010
12:56

Sociální demokraté samotným zveřejněním fotografií svých odpůrců na internetu zákon o ochraně osobních údajů neporušili, nesmí je ale použít k další identifikaci vyfotografovaných lidí. K čemu si je tedy pořizovala?

Šéf ČSSD Jiří Paroubek řekl, že očekává omluvu od novin, které psaly, že tím ČSSD porušila zákon.

Paroubek také očekává, že se prošetří zveřejnění fotografií odpůrců ODS s jejich jmény, které jsou dosud na webových stránkách WWW.cssdprotivam.cz, jež ODS provozuje. Právníci ČSSD na to upozornili v dopise z 8. března, v němž požádali úřad o stanovisko ke zveřejnění fotografií narušitelů shromáždění sociální demokracie u sochy prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka v Lánech. "Loňská akce ODS tehdy šéfovi ÚOOÚ Igoru Němcovi unikla, jsem zvědav, jak bude nyní reagovat," dodal Paroubek.

"Pokud jsou pouze zpřístupňovány záběry účastníků akcí pořádaných nebo spoluorganizovaných určitým politickým subjektem, nejedná se o zpracování osobních údajů, které by vybočovalo z mezí zákona," citoval dnes na tiskové konferenci volební manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík ze závěru úřadu.

Sociální demokraté podle něj navíc jako pořadatel setkání s voliči nese odpovědnost za bezpečnost a ochranu účastníků. "A k tomuto má právo pořizovat i zpravodajské informace, jestliže to situace bude vyžadovat. V tomto kontextu nám Úřad pro ochranu osobních údajů dal v celém rozsahu za pravdu," dodal volební manažer ČSSD.

Galerie modrého týmu, jak fotografie svých odpůrců sociální demokraté nazývají, se na webové stránky ČSSD podle vedoucího tiskového oddělení Lidového domu Ondřeje Macury vrátí možná ještě dnes. Z webu je ČSSD stáhla ve čtvrtek s tím, že vyčká nálezu Úřadu pro ochranu osobních údajů.

milan1959 ( 12. března 2010 17:45 )

soudruha Paroubka do pedele

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa