Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Klaus: Málem odstoupil kvůli Lisabonu!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, rvs - 
16. listopadu 2009
17:05

Prezident Václav Klaus uvažoval o tom, že kvůli ratifikaci lisabonské smlouvy odstoupí z úřadu. Řekl to dnes při diskusi se studenty na pražské právnické fakultě.

Krok prý neučinil kvůli tomu, že zásadní obrat ve fungování nynější Evropské unie znamenala už maastrichtská smlouva, která platí od roku 1993.

Klaus řekl, že o abdikaci "samozřejmě uvažoval", kladl si "pro a proti". Přiznám se, že v různých chvílích, po různých výrocích jsem k tomu neměl daleko, podotkl prezident. Zvítězilo to, že jakkoli prý pokládá lisabonskou smlouvu za závažnou, daleko zásadnější "přesmyčka a výhybka" nastala v nynější EU už maastrichtskou smlouvou.

"To bylo to základní přehození výhybky," řekl Klaus. Připomněl, že ČR tehdy nebyla členem unie a měla své starosti s transformací. Zásadní zvrat v EU, tedy maastrichtská smlouva, se navíc připravoval už ve druhé polovině 80. let, uvedl prezident. Kdyby se prý chtěl někam vracet, bylo by to před maastrichtskou smlouvu.

Klaus patří mezi nejhlasitější kritiky lisabonské smlouvy k reformě EU. Podle něho se v unii sníží kvůli ní demokracie. Stoupenci ujednání zase hovoří v souvislosti se smlouvou například o větší akceschopnosti EU.

Česko ratifikovalo smlouvu jako poslední ze zemí sedmadvacítky. Klaus ji podepsal až potom, co vláda vyjednala v EU výjimkou z evropské listiny práv, kterou požadoval. Čekal rovněž na verdikt Ústavního soudu, který hodnotil na žádost skupiny senátorů hlavně z ODS soulad lisabonské smlouvy s českou ústavou.

oldedek ( 17. listopadu 2009 11:32 )

To určitě, ten určitě chtěl abdikovat - při jeho druhé volbě seděl jako pecka - připadal mi jako dědeček z "Hoří má paneko hoří", kterej čekal na sekyrku až se skoro poch..cal. Řečníci mu tam nadávali do pitomců a idiotů a on držel ani se nehnul... Jinej chlap by praštil s čepicí o zem a šel pryč. On ale chtěl být za každou, ale opravdu za každou cenu nocnářem...

vrba ( 17. listopadu 2009 08:44 )

Rád bych s vámi diskutoval, ale na intelektuální úroveň "exkrementů" já nejdu. Škoda, že jste si svůj příspěvek sám shodil.

drobek ( 17. listopadu 2009 01:17 )

uznání a úctu měl šanci získat v 90. letech.Jenže jeho experimenty a exkrementy dostaly českou ekonomiku až do ...píp.není čemu se klanět.Každý trochu uvažující sedlák by to zvládl líp,i bez titulu

drobek ( 16. listopadu 2009 21:14 )

Taková drobnost,pitomých 6 číse,ale každé jiné

vrba ( 16. listopadu 2009 21:12 )

názory odlišné od těch mediálně prosazovaných. Proto u mnoha lidí budí nadávky a posměch, aniž by se třeba zamysleli, že může mít pravdu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa