Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Lisabon: Klaus dostal výjimku!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, jos - 
30. října 2009
07:49

AKTUALIZOVÁNO: ČR dostane výjimku z listiny základních práv EU. Ve čtvrtek se na tom dohodl summit v Bruselu. Dojednání výjimky si dal jako podmínku k podpisu lisabonské smlouvy prezident Václav Klaus.

Obává se totiž, že by v případě platnosti Charty mohly být v budoucnu obcházeny Benešovy dekrety a zpochybněny tak majetkové vztahy obyvatel Česka. Politici o výjimce rozhodli při večeři.

Před ní ale v EU panovala nejistota. Maďarský premiér totiž vyhrožoval, že bude výjimku pro Česko vetovat. „Nechceme, aby se z toho stal precedent. Aby někdo přišel na poslední chvíli vyjednávání a kladl si podmínky,“ prohlásil před večeří. Nakonec ale výjimku odsouhlasil. Česko jako jediná z 27 zemí smlouvu o reformě fungování EU zatím neratifikovala.

Co ostatní státy?

Výjimka z listiny základních práv, kterou získá Česko, nebude mít žádný právní dopad na sousední země, zdůraznil po prvním dnu summitu švédský premiér Fredrik Reinfeldt.

S požadavkem měly podle českého premiéra Jana Fischera problémy Slovensko, které se obávalo znevýhodnění vůči Praze, ale i Maďarsko, Rakousko a částečně Německo. Benešovy dekrety, které mimo jiné po válce upravovaly vyvlastnění československých Němců a Maďarů, ale nejsou v definitivním textu vůbec zmíněny.

Vrcholná schůzka souhlasila se samostatným tříodstavcovým protokolem, který Česku zajistí stejnou výjimku z listiny základních práv, jakou už má domluvenou z minulosti Polsko a Velká Británie.

jacey ( 30. října 2009 14:30 )

To, co mne z této výjimky vychází je - pokud to dobře chápu - veškeré (!) naše právní předpisy budou mít vyšší sílu, než Listina EU. Tato výjimka NÁM silně omezila vymahatelnost práva u Evropského soudu a silně posílila náš právní systém. Evropský soud nebude schopen změnit verdikt našeho soudu. Kdyby byly ve výjimce zmíněny BD a ta se týkala konkrétně a jedině jich, je to o něčem jiném. Píšete, že naši poslanci jsou podplacení darebáci ... nebyla snad tato Listina jejich brzdou? Doufám, že se v celé věci mýlím...

orion190 ( 30. října 2009 11:51 )

díky, pane prezidente Jednou budete na Václaváku v bronzovém tryskáči , koně jsou dnes přežitek

oldedek ( 30. října 2009 10:57 )

Zrovna včera jsem u zahrady potkal Němce a on na mne hned "gutn tág" a divně koukal- určitě to byl Sudeťák !!!! Dostal jsem takový strach, že jsem se skoro posr..., eště, že vás pane prezidente mám...

quasimodo ( 30. října 2009 09:27 )

Nasim politikum , at je to ten ci onen, jde predevsim o koryta. Kdyz nas zacala EU vydirat , ze nedostanem eurokomisare, tak uz vsichni videli ty diry ve svych kapsach, tak lezli EU jak je nasim zvykem do ritniho otvoru. Jedinej Klaus se dokazal postavit. Proc proti nemu EU tak zbroji? Protoze se ho boji. Nema strach nazyvat veci pravymi jmeny, neboji se otevrene vystoupit proti vymyslum EU, ktere nas muzou poskodit. JE TO CLOVEK NA PRAVEM MISTE! JEN TAK DAL PANE KLAUS

quasimodo ( 30. října 2009 09:22 )

coto meles? Nas pan prezident udelal neco, na co mame byt pysni a ne ho ocernovat a pomlouvat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa